Direct naar paginainhoud

Upcyclecentrum

Het Upcyclecentrum is de plek in Almere Haven waar we samen verspilling tegengaan door materialen te hergebruiken en weer waardevol te maken. Op het recyclingperron, met de inwoners, met de ondernemers en in het belevingscentrum.

Adres en openingstijden

Recyclingperron

Het perron is ruim opgezet en overdekt. Weet je niet waar welk afval in moet? Onze medewerkers op het perron helpen graag. Wat breng je wel en niet naar het Upcyclecentrum?

Ondernemers die upcyclen 

Het Upcyclecentrum heeft ondernemers die in speciale werkruimtes ons 'afval' omvormen tot nieuwe producten. Bij upcycling worden nieuwe producten gemaakt van oude materialen, die ooit een ander doel dienden.

De ondernemers die nu een werkruimte in het Upcyclecentrum hebben zijn 3-Cycle, Isolde de Ridder Sieraden en Studio Heinepein.

Joost Bosker en Erik Fakkeldij van 3-Cycle gaan fietsend plastic upcyclen. Dit gaan zij doen met hun zelf ontwikkelde shredderfiets. Het plastic dat ingeleverd wordt in het Upcyclecentrum wordt geupcycled naar nieuwe producten zoals snijplanken, messen en nog veel meer. Deze fiets is momenteel uniek in zijn soort en zal niet alleen gebruikt worden voor de fabricage van nieuwe producten, maar ook voor educatie, om bewustwording rondom upcyclen te creëren bij jong en oud.

Goudsmid Isolde de Ridder-Le Creurer maakt hoogwaardige circulaire sieraden. Hiervoor gaat ze voornamelijk gebruik maken van klein metaal en elektronica. Daarnaast kunnen klanten hun eigen sieraden meenemen om daar iets nieuws van te maken. Verder wil zij mensen bewust maken van de ‘lelijke kant’ van goud delven (roofbouw op de planeet, uitbuiting, kinderarbeid, etc.). Haar visie is dan ook dat er meer dan voldoende zilver, goud en andere metalen zijn gedolven. Materialen die prima omgesmolten kunnen worden tot een nieuw sieraad.

Henk Toetenel van Studio Heinepein is gefascineerd door materialen en zet die om in circulaire kunsten en vakmanschap. Dat doet hij in de vorm van meubels, ruimtelijke objecten, en schilderijen. Daarnaast probeert hij mensen bewust te maken van de huidige wegwerpeconomie. Je kunt immers nog prachtige dingen maken van materialen die anders verbrand of versnipperd zouden worden.

Belevingscentrum 

Boven het Upcyclecentrum zit het belevingscentrum. Hier kan iedereen zien wat upcyclen is, wat daarvoor nodig is en hoe je dat kan doen. De ruimte is circulair ingericht. Er zijn tal van geupcyclede spullen te zien waarvan de materialen uit Almere komen. Ook worden hier workshops gehouden, kan je vergaderen en zijn we bezig met een educatieprogramma te ontwikkelen. Wil je een bezoek brengen, rondleiding inplannen of wil je een ruimte in het belevingscentrum reserveren? Neem dan contact op met upcyclecentrum@almere.nl

Duurzaam en circulair uitgangspunt bij bouw en inrichting

Het Upcyclecentrum zelf is gebouwd en ingericht met hergebruikte materialen. Veel beton en staal komen uit de oude voertuigenhal en het oude recyclingperron van gemeente Almere. Tegels, sanitair en grote deuren komen uit de oude sporthal en zwembad in Almere Haven. Het gebouw verzorgt zijn eigen energie door zonnepanelen op het dak, er is geen gasaansluiting en regenwater wordt opgevangen en gebruikt om het toilet door te spoelen.  

Het Upcyclecentrum is nauw verbonden aan het programma Almere 2.0. Met dit programma werken de gemeente Almere, de provincie Flevoland en het Rijk samen aan het versterken van Almere als groene en gezonde stad. Het centrum draagt bij aan de ambitie van gemeente Almere om een afvalloze en energieneutrale stad te zijn.   

Illustratie Almere skyline
Jouw reactie