Direct naar paginainhoud
Attentie!

Omgevingswet

Op 1 januari 2024 treden de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. De omgevingswet voegt 26 wetten samen en vereenvoudigt veel regels. Voor een vergunningencheck of een aanvraag kun je straks terecht in het nieuwe digitale Omgevingsloket. De Wkb regelt het toezicht op de kwaliteit van (ge)bouwen. Als aanvrager zal je voor de technische bouwtoetsing en het toezicht soms zelf een kwaliteitsborger moeten inhuren.

Dakkapellen

Een bouwvergunning

Voor het plaatsen van een dakkapel kan het zijn dat je een bouwvergunning nodig hebt. Dit wordt een omgevingsvergunning genoemd. Om te controleren of je een omgevingsvergunning nodig hebt, kun je de vergunningcheck invullen via het Omgevingsloket.

Aanvraag omgevingsvergunning indienen

Je kunt de vergunningsaanvraag indienen bij jouw gemeente. Ga hiervoor naar het Omgevingsloket. Bij het omgevingsloket kun je inloggen met jouw DigiD inlogcode. Hier vind je ook welke gegevens je moet aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan een bouwtekening van jouw dakkapel.

De beoordeling van de aanvraag

Als je jouw aanvraag compleet hebt ingediend, beoordeelt jouw gemeente deze aan de hand van de volgende punten:

  • Bestemmingsplan
  • Welstandsnota
  • Bouwbesluit

Een verleende vergunning

Binnen 8 weken hoor je van jouw gemeente of je een bouwvergunning krijgt. Als je de vergunning krijgt, krijgen jouw buren nog 6 weken om bezwaar te maken. De gemeente heeft dan ook nog 6 weken om hierop te reageren. Wacht dus met de plaatsen tot na deze periode. De verleende vergunning is dan onherroepelijk, zodat je jouw dakkapel met een gerust hart kunt laten plaatsen.

Vragen

Bij de afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving zijn veel zaken online te regelen.

Heb je vragen? Kijk op Vergunningen, Toezicht & Handhaving voor de actuele contactinformatie en informatie over het maken van een afspraak. Je kunt een online afspraak maken, of bel telefoonnummer 14 036 of vul het contactformulier in.

Handige links

Illustratie Almere skyline
Jouw mening