Direct naar paginainhoud

Afwijken omgevingsplan

In een omgevingsplan staat waar een stuk grond voor bedoeld is. Er staat in welke functies zijn toegestaan op een stuk grond en welke regels er gelden. Heb je bouwplannen waarbij je wilt afwijken van het omgevingsplan? Dan moet je een vergunning aanvragen.

Ga je bouwen of verbouwen? En wil je weten of jouw bouwplan past binnen het geldende omgevingsplan en of je een vergunning nodig hebt? Dan kan je 2 dingen doen: 

Bouwplan past niet in omgevingsplan 

Heb je een bouwplan waarbij je wilt afwijken van het omgevingsplan? Of twijfel je of je jouw plan kunt uitvoeren binnen de geldende regels? Ga dan naar de pagina verkennen en begeleiden initiatief. Aan dit proces zijn kosten verbonden.

Nieuwe wet 

De Omgevingswet is ingegaan, maar het kost tijd om te wennen aan de nieuwe wet en de andere manier van samenwerken die daarbij hoort. Net als bij een verbouwing staat niet alles in één keer op de goede plek. De komende jaren wordt het Omgevingsplan verder uitgewerkt en uitgebreid. Het kan daarom voorkomen dat je bouwplan eerst niet past binnen het omgevingsplan, maar na een aanpassing van het omgevingsplan wel. Zorg er daarom voor dat je voor jouw plannen de nieuwste informatie hebt bekeken. 

Vragen? 

In het Omgevingsloket vind je veel informatie. Je kunt ook bellen met 14 036 op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur.   

Of je kunt een afspraak maken of het contactformulier invullen

Illustratie Almere skyline
Jouw mening