Direct naar paginainhoud

Almeerse beiaardiers

In Almere kun je regelmatig klokken horen luiden. De stad heeft namelijk drie kerktorens met carillons (ook wel klokkenspelen of beiaards genoemd): de Goede Redetoren in Almere Haven, de Lichtboogtoren in Almere Stad en de Drieklank in Almere Buiten.

De drie carillons zijn van de gemeente Almere. Het is in Nederland gebruikelijk dat carillons in eigendom van de gemeente zijn. Dit is namelijk in 1798 door Napoleon bepaald. 

Video 'De Carillons van Almere'

In de video hoor je een beiaardspel en een gesprek tussen de twee beiaardiers over dit eeuwenoud erfgoed in een nieuw jasje.

Over de video

Informatie:

Productie: Jacques van Herten
Ondertiteling: Jan de Bloois

Goede Redetoren

Kerkcentrum de Goede Rede is in 1979 gebouwd aan de Kerkgracht in Almere Haven. Het carillon in de toren is op 10 april 1980 in gebruik genomen. Het klokkenspel heeft 50 klokken; de grootste weegt 950 kilo. Wekelijks bespelen de stadsbeiaardiers het carillon. Ze zijn op woensdag- en vrijdagochtend te horen van 11.00 tot 12.00 uur. Daarnaast spelen ze ook bij bijzondere gelegenheden.

Dagelijks klinkt het carillon tussen 9.00 en 21.00 uur ieder kwartier automatisch, met elk (half)uur korte melodie├źn. De drie zwaarste klokken zijn ook te horen bij kerkdiensten.

Lichtboogtoren

Kerkcentrum De Lichtboog is in 1984 geopend aan de Klokkeluiderstraat in Almere Stad. Een jaar later werd het carillon erin gehangen. Het weegt in totaal 2.700 kilo en heeft 50 klokken. De zwaarste is 450 kg.

Het carillon wordt alleen met de hand bespeeld door de beiaardiers en hoor je verder alleen op het hele uur. De beiaardiers spelen op woensdag van 13.00 tot 14.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur. 

De Drieklank

Kerkcentrum De Drieklank is in 1984 gebouwd aan de Chicagostraat in Almere Buiten. In de toren hangt een licht carillon met 19 klokjes. Die zijn niet met de hand bespeelbaar, maar werken automatisch. Ieder halfuur spelen de klokken een korte melodie.

De Almeerse stadsbeiaardiers

Almere heeft twee beiaardiers in dienst: Gerda Peters en Bauke Reitsma. Zij bespelen de carillons ook bij culturele activiteiten. Zoals het Almere Haven Festival, de Goede Rede Concerten, in samenwerking met buurtcentrum Kolkzicht (Almere Stad) of met Corrosia Theater Expo & Film (Almere Haven). Tijdens Open Monumentendag, buurtfeesten of georganiseerde excursies kunnen bezoekers de torens beklimmen en de carillons bekijken.

Gerda Peters is aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam afgestudeerd voor orgel- en kerkmuziek. Behalve het  staatsexamen piano behaalde ze haar Master of Music in Carillon aan de Nederlandse Beiaardschool (NBS) in Amersfoort (faculteit muziek van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht). Gerda is stadsbeiaardier van Almere, Beverwijk en Voorburg. Zij vervangt regelmatig collega-beiaardiers en geeft door heel Nederland en in het buitenland concerten. Zie voor meer info haar website: www.gerdapeters.nl

Bauke Reitsma is beiaardier van Almere, Baarn en Weesp. Naast reguliere (markt)bespelingen geeft Bauke concerten in binnen- en buitenland. Bauke volgde zijn beiaardiersopleiding aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij werkt ook als organist van het Gemengd Koor in de H. Nicolaaskerk in Eemnes en is vaste organist van de Algemene Begraafplaatsen van Utrecht. Meer over Bauke is te vinden op www.baukereitsma.nl

Illustratie Almere skyline
Jouw mening