Direct naar paginainhoud

Ecologie

Het netwerk van groen en water in Almere is een goede basis voor natuur in de stad. Dit zorgt voor een fijne en duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier. Almere werkt aan het versterken van de biodiversiteit in onze groene en waterrijke stad.

Meer ecologische waarde

Voor het beheer van de openbare ruimte werken we aan een nieuw groenbeheer en het anders maaien van gras. Daarmee krijgen de grasvelden meer ecologische waarde. De grasvelden gaan er wat wilder en natuurlijker uitzien met een grote verscheidenheid van planten en ronddartelende bijen en vlinders. Bij gebiedsontwikkeling zetten we in op groene dooradering, natuur-inclusief ontwikkelen en bouwen. Ons beleid is gericht op het verbinden van natuur met de inwoners, het verbinden van natuurgebieden en benutten van de condities van bodem en klimaat. Ook bij beheer en onderhoud van onze bossen en parken leggen we bijvoorbeeld de overgang van bos naar gras aan, en zorgen we voor meer diversiteit in het bomenbestand.  

Van gebied naar gebied

De allereerste inwoners van Almere kunnen het beamen: vroeger was het heel normaal dat er ineens een ree in je achtertuin rondliep. Reeën trekken graag van gebied naar gebied. Zo vinden ze genoeg voedsel en kunnen ze zich voortplanten met soortgenoten in andere gebieden. Dat is in de loop der jaren moeilijker geworden, omdat er meer wijken en wegen bijgekomen zijn. Samen met de Rijksoverheid en de Provincie legt Almere ecologische verbindingen (ecozones) aan, met beplanting die aantrekkelijk is voor de dieren. Ook worden doorgangen (faunatunnels) onder snelwegen gemaakt. Zo kunnen de dieren van gebied naar gebied trekken. Bijvoorbeeld, van het Vroege Vogelbos naar het Almeerderhout. Inmiddels is ook de otter in en rond de stad opgedoken. Almere vormt de schakel tussen de populatie in Friesland-Overijssel en het groene hart. We zorgen dat de otter zich zonder gevaar door en om de stad kan bewegen door het ottervriendelijk ontwerpen van bruggen. 

Almere 2.0

Met het programma Almere 2.0 investeren gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk in de kwaliteiten van Almere. Een ecologisch, sociaal en economisch duurzame stad.  

Almere wil het netwerk van groen en water beter gebruiken om de klimaatuitdagingen van de toekomst aan te kunnen, daarom beginnen we met het versterken van de ecologische verbindingen.  Eerst verbinden we bossen, parken en plantsoenen in de stad. Deze groene plekken helpen de biodiversiteit voor insecten, vogels en zoogdieren te verbeteren. 

Illustratie Almere skyline
Geef jouw meningGeef jouw mening Geef jouw mening