Direct naar paginainhoud

Ambtsketen kinderburgemeester

Bij sommige gelegenheden wordt een ambtsketen gedragen. Dit is een soort ketting die laat zien dat de drager iets doet in naam van de gemeente. Net als de burgemeester heeft ook de kinderburgemeester een eigen ambtsketen.

Het eerste wat je leest is “ALLY”, de straattaalnaam voor Almere. Maar "ALLY” is meer dan alleen een straattaalnaam. Het staat ook voor jong, bruisend, creatief, vindingrijk en verbindend. Van de “ALLY”-trap in het stadscentrum, tot een school die nieuwe studenten tijdens de kennismakingsperiode laat begeleiden door een “ALLY”, oftewel een oudejaarsstudent.

“ALLY” is dus een blijvertje. Dit blijkt alleen al door de grote hoeveelheid bedrijven en initiatieven binnen Almere die de naam gebruiken.

Letter “A”

Hierin zit de afbeelding van het Klokhuis. Dit huis is helemaal ontworpen door kinderen en in 2011 geopend door, toen nog, prinses Maxima. Het Klokhuis staat in het Cascadepark in Almere Poort. De Madeliefjes die in deze miniatuur zijn verwerkt komen uit een ander park van Almere, namelijk uit het Lumiѐrepark in Filmwijk.

Letter “L”

Hierin zit de afbeelding van de raadzaal van het stadhuis van Almere. In deze zaal hebben raadsleden overleg.

Letter “L”

Hierin zit een afbeelding van de edelherten die leven in het gebied van de Oostvaardersplassen bij Almere Buiten. Ook zitten er een hele kleine paddenstoel, een bloemetje en wat groen in verwerkt, uit hetzelfde gebied.

Letter “Y”

Hierin zit een afbeelding van 1 van de olifanten van het kunstwerk "De Olifanten van Almere". Deze olifanten die langs de snelweg staan, hebben enorme afmetingen. Wel 11 meter lang en 7 meter hoog. Het gras is samem met het kleine paardenbloempluisje langs het Spoorbaanpad geplukt. Dit is 1 van de belangrijkste fietsroutes van Almere. Het paardenbloempluisje staat symbool voor vrijheid.
 

Nummer 1

"-3,89 M n.a.p. below sealevel" staat in deze miniatuur. In Almere leven we bijna twee tot vijf meter onder zeeniveau. Het varenblad in deze afbeelding komt uit het park van de Leeghwaterplas in Almere Stad.

Nummer 2

In deze miniatuur zie je de Almeerse Botter AM1. Deze botter komt uit 1890 en is varend cultureel erfgoed. De Almeerse Botter AM1 wordt beheerd en onderhouden door vrijwilligers. De ligplaats is Almere Haven.

Nummer 3

In deze miniatuur zie je de eerste bewoners van Almere: Henk en Lia de Clerk. De kleine bloemetjes in de miniatuur zijn vergeet-mij-nietjes, die uit de tuin van de kunstenaar van de ambstketen komen.

Nummer 4

Hierin staat de verjaardag van Almere. Er zit jong Esdoornblad in, een mooi symbool voor de jonge stad die Almere is.

Nummer 5

In deze miniatuur zie je het stadsstrand van Almere Centrum. Ook is er in het gietwerk zand en een schelpje verwerkt van een ander strand; het Almeerderstrand aan het IJmeer.

Nummer 6

In nummer 6 zit een afbeelding van de Nederlandse markering voor een scheepswrak. In Almere liggen 27 scheepswrakken in de bodem. In heel Flevoland zijn dit er zelfs honderden. In deze miniatuur zitten kleine stukjes resthout verwerkt.

Nummer 7

In deze miniatuur zie je een stukje van 1 van de vele Walk of Fame-tegels die in het stadscentrum liggen. Deze tegels belichten een belangrijke gebeurtenis, ontwikkeling of persoon voor Almere. In deze miniatuur zie je de tegel van de 100-jarige opa Joop, die al 30 jaar oud papier ophaalt in Almere. Er zitten daarom 2 stukjes krant van de “Almere deze Week” in verwerkt, met daarop de tekst “burgemeester”.

Wapen van Almere

En tot slot, onderaan de ambstketen hangt de munt met het wapen van Almere. Er zit groen in verwerkt uit Almere Duin.

Almere is de jongste stad van Nederland. Hoe mooi is het dat er vanaf nu ook een kinderburgemeester is aangesteld, die de jeugd van “ALLY” kan vertegenwoordigen.

De ambstketen is gemaakt door Marieke Smit uit Almere, van Gietkunst by Mariek.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening