Direct naar paginainhoud

Buurt AED

Per jaar krijgt 1 op de 1.000 inwoners in Nederland een hartstilstand. De kans om een hartstilstand te overleven, is hoger als een slachtoffer binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Daarom bieden wij een tegemoetkoming aan voor de aanschaf van een Automatische Externe Defibrillator (AED).

Dagelijks zijn er reanimaties in Almere. Onderdeel van een goede reanimatie is het inzetten van een AED. Omdat veel AED’s binnen staan, kunnen ze niet 24/7 gebruikt worden als het gebouw gesloten is. Daarom bieden we een bijdrage in de kosten voor een nieuwe AED. De voorwaarde is dat de AED buiten komt te hangen en dat je die aanmeldt bij het oproepsysteem HartslagNu. De bijdrage geldt niet voor een al aangeschafte AED die nu binnen hangt en dan buiten wordt opgehangen. De meldkamer van de ambulancedienst gebruikt de informatie in HartslagNu om mensen op te roepen de dichtstbijzijnde AED op te halen als er sprake is van een hartstilstand.

Je kunt de tegemoetkoming van de gemeente combineren met andere crowdfundingsacties of een inzamelingsactie via buurtaed.nl. De bijdrage vragen we terug als de AED niet wordt aangeschaft.

Ben je nog geen burgerhulpverlener? Leer reanimeren!

Iedereen vanaf 18 jaar kan leren reanimeren door hiervoor een cursus van circa 4 uur te volgen. Je wordt dan burgerhulpverlener. De kosten van deze cursus worden mogelijk door je zorgverzekering vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het wordt aangeraden om jaarlijks een herhalingscursus te volgen en je moet dat minimaal eens in de 2 jaar doen om burgerhulpverlener te blijven. Als je bent opgeleid, kun je je aanmelden bij HartslagNu.nl. Dat is een systeem dat gebruikt wordt door de meldkamer van de ambulancedienst. De meldkamer kan je dan oproepen als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt.

Meer informatie over reanimatiecursussen en AED’s

  • Op Hartstichting.nl staat meer informatie over burgerhulpverlening, het aanbod van reanimatiecursussen en (de aanschaf van) een AED. Je kunt daar ook een spoedcursus volgen.
  • Het Rode Kruis: in de cursus Reanimatie en AED leer je reanimeren en hoe je een AED gebruikt.
  • HartslagNu is het oproepsysteem dat de Ambulancedienst in deze regio gebruikt voor het oproepen van burgerhulpverleners en het inzetten van AED’s. Burgerhulpverleners en AED’s moeten daar dus worden aangemeld.

Bewoners aan het woord over de buurt-AED

Julie de Gooijer: "De Buurt-AED, daar red je levens mee."

Lees het interview met Julie de Gooijer.

Martina Velthuis: "Door de cursus te volgen, weet je hoe het werkt als je moet reanimeren."

Lees het interview met Martina Velthuis

Conny Osinga: "Een AED in de buurt kan écht het verschil maken"

Lees het interview met Conny Ossinga

Robin Ras: 'Met hulp van iedereen om me heen is het snel gelukt'.

Lees het interview met Robin Ras.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening