Direct naar paginainhoud

Straatintimidatie

Heb jij te maken gehad met straatintimidatie? Dan kun je dit aan ons melden. Je melding is vertrouwelijk en anoniem. Met jouw melding help je ons om straatintimidatie beter aan te pakken.​

Niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook homo’s, transgenders en mensen met een beperking worden regelmatig geïntimideerd op straat. Ze worden bijvoorbeeld uitgescholden, krijgen expliciete seksuele opmerkingen of worden vervelend achtervolgd. Straatintimidatie heeft verschillende vormen en iedereen kan ermee te maken krijgen. Fluiten, sissen of complimenten over je uiterlijk: sommige mensen vinden dat onschuldig, maar als het voor iemand vervelend of dreigend aanvoelt, is het straatintimidatie.

Straatintimidatie is niet normaal

Straatintimidatie is niet normaal en mogen we niet accepteren. De gemeente Almere wil dat dit stopt en neemt deel aan het programma Veilige Steden. Hiermee verzetten wij ons actief tegen straatintimidatie. Straatintimidatie hoort écht niet en moet stoppen. 

Maak anoniem een melding

Heb je te maken gehad met straatintimidatie? Meld dat dan met het formulier Meld straatintimidatie anoniem. Je melding is vertrouwelijk en anoniem.

Wat gebeurt er met jouw melding?

Jouw melding helpt om in kaart te brengen waar en wanneer straatintimidatie gebeurt. Hierdoor kunnen we onze aandacht richten op bepaalde doelgroepen, activiteiten of plekken en kan toezicht daar aan het werk gaan. Lees meer over onze aanpak van straatintimidatie.

Wat te doen bij geweld

Een melding is geen aangifte. Heb je te maken gehad met ernstigere vormen van geweld zoals bedreiging, intimidatie, aanranding of mishandeling? Bel dan de politie via 112 (bij spoed) of 0900-8844 (bij geen spoed).

Wet Seksuele Misdrijven

Vanaf 1 juli 2024 is de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven van kracht. Dit betekent dat seksuele intimidatie, zowel online als offline, strafbaar is. Het is een belangrijke stap om iedereen te beschermen tegen ongewenst seksueel gedrag.

Seksuele intimidatie is seksueel gedrag dat iemand als ongewenst ervaart. Dit kan gebeuren door seksueel getinte opmerkingen, gebaren of aanrakingen.

De nieuwe regels maken het makkelijker om op te treden tegen dit gedrag. Of je nu op straat loopt, in de bar bent of online chat, deze wet zorgt ervoor dat iedereen zich veiliger voelt.

Slachtofferhulp

Wil je praten over wat er is gebeurd? Bel dan met Slachtofferhulp Nederland via 0900-0101.

Om te onderzoeken hoe de inwoners van Almere nou echt over straatintimidatie denken, hebben we samen met Ally Life een video gemaakt.

Illustratie Almere skyline
Geef jouw meningGeef jouw mening Geef jouw mening