Direct naar paginainhoud

Woninginbraken

Inbrekers kiezen meestal de makkelijkste weg. 30 seconden is vaak al genoeg voor een inbreker om binnen te komen. Dus als jij het hem lastig maakt, ziet hij al snel af van inbraak. Alles wat een inbreker extra tijd kost, is dus in jouw voordeel. 

Gratis advies om inbraak te voorkomen

Woon je in Almere, dan kun je gratis advies aanvragen om te kijken of je huis goed beveiligd is. Een preventieadviseur komt dan jouw huis beoordelen, en daarna geven ze vrijblijvend advies over wat je kunt veranderen om je huis beter te beveiligen.

Wil je een gratis advies van de gemeente? Maak dan een afspraak en kies in het formulier het thema ‘advies veilig wonen’.

Tips tegen woninginbraak

Beveilig je huis

Sluit je woning goed af en gebruik goedgekeurde sloten op ramen en deuren. Installeer goede buitenverlichting, bijvoorbeeld met een bewegingssensor. Leg je kostbare spullen uit het zicht.

Laat je huis er bewoond uitzien

Zorg dat de lampen ‘s avonds aan gaan, bijvoorbeeld door een tijdschakelaar in te stellen. Laat iemand de post weghalen. En misschien kan een buurman of buurvrouw de auto af en toe bij jou op de oprit zetten.

Buurtpreventie

Laat de buren weten wanneer jij op vakantie bent en maak afspraken om op elkaars huis te letten. Ook zijn er in Almere verschillende buurtappgroepen waarin verdachte situaties kunnen worden gemeld. Wil je zelf meehelpen aan het schoon, heel en veilig houden van je wijk, loop dan eens mee met het buurtpreventieteam.

Vind hier meer informatie over de buurtappgroepen en de buurtpreventieteams en tips tegen woninginbraak.

Bel 112 bij verdachte situaties

Zie je een verdachte situatie of een inbraak? Bel altijd 112! De politie heeft jouw hulp nodig bij het betrappen en oppakken van woninginbrekers. Is er toch bij jou ingebroken? Bel dan zo snel mogelijk de politie en houd de situatie dan zoveel mogelijk zoals je die aantrof. De politie wil misschien jouw woning onderzoeken na een inbraak, omdat er mogelijk sporen zijn achtergelaten.

Registreer je goederen

Jouw laptop met persoonlijke foto’s, unieke sieraden en dierbare erfstukken die bij een inbraak zijn gestolen wil je natuurlijk het liefst terug. Regelmatig vindt de politie de buit bij inbrekers, maar de politie kan niet altijd achterhalen van wie het is. Wie zijn eigendommen registreert, heeft meer kans ze terug te krijgen. Registreer daarom nu de kenmerken van jouw waardevolle bezittingen op een registratiekaart en bewaar die goed. Geregistreerde eigendommen leveren ook meer sporen op naar inbrekers. Meerdere inbraken kunnen bijvoorbeeld aan dezelfde dader gekoppeld worden, waardoor daders langere straffen kunnen krijgen.

Om jouw eigendommen te registreren, kun je de app van stopheling.nl gebruiken. Vergeet niet om ook foto’s’ te maken van jouw eigendommen. Met de Stop Heling app kun je ook controleren of te koop aangeboden goederen als gestolen geregistreerd staan. Je voorkomt daarmee dat je zelf (onbewust) aan heling doet.

Heling

Heling is het verwerven, bezitten of overdragen van een gestolen product. Heling is strafbaar. Onder heling valt ook het kopen van gestolen producten als je had kunnen vermoeden dat het om een gestolen goed gaat. Bijvoorbeeld: een fiets, mobiele telefoon of auto kopen voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Vaak gaat het dan om een gestolen goed. Via de website stopheling.nl kun je kijken of een aangeboden goed als gestolen bij de politie staat geregistreerd. In dit filmpje zie je wat je zelf kunt doen tegen heling.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening