Direct naar paginainhoud

Laadpalen

Met het groeiende aantal elektrische auto’s in Almere, zie je ze steeds meer: laadpalen. In elke buurt waar dit nodig is, staan inmiddels al een of meerdere laadpalen. Dat is anders dan een aantal jaar geleden. Genoeg laadpunten voor auto’s in de buurt wordt steeds belangrijker voor Almeerders.

Laadpaal aanvragen

Heb je geen parkeergelegenheid op eigen terrein en is er bij jou in de buurt niet genoeg plek om een elektrische auto op te laden? Dan kan je een laadpaal voor jouw buurt aanvragen.

De voorwaarden zijn:

  • Je woont in de gemeente Almere of je werkt hier minimaal 18 uur per week.
  • Je hebt een elektrische auto die minimaal 45 km volledig elektrisch kan rijden.
  • Je bent voor het parkeren van jouw elektrische auto afhankelijk van een openbare parkeerplaats op straat.

Je vraagt een laadpunt aan door het formulier in te vullen op Laadpaal MRA-Elektrisch. De laadpaal komt op een strategische plek bij jou in de buurt. We letten erop dat dit maximaal 200 meter van jouw woning of werk is. Houd er rekening mee dat het plaatsen van een laadpaal in de openbare ruimte lang kan duren. Vanaf de aanvraag kost de voorbereiding, de wettelijke bezwaartermijn en de aanleg van de aansluiting ongeveer 6 tot 8 maanden. Na de goedkeuring kun je via de kaart op deze pagina het proces volgen.

Laadpaal op eigen terrein

Wil je een laadpunt op eigen terrein bij jouw huis of bedrijf? Dan hoef je dit niet te melden of aan te vragen bij de gemeente. Een laadpaal laat je plaatsen op eigen terrein of terrein van jouw VvE. Dit regel je zelf bij een van de leveranciers van laadpalen. Bij een laadpaal op eigen grond is het belangrijk dat je deze alleen kan gebruiken als je ook op eigen grond kan parkeren. Het is niet mogelijk om een privé of openbare laadpaal te plaatsen bij een inrit dat gemeentegrond is. Het is ook niet mogelijk om bij een publieke parkeerplaats een privé laadpaal te plaatsen.

Laadpalen en parkeerdruk

In heel Almere neemt het aantal elektrisch rijders toe, ook op plekken met een hoge parkeerdruk. Hier moet het ook mogelijk zijn om de auto op te laden. Wanneer iemand de auto oplaadt bij een laadpaal, houdt deze auto een ander parkeervak niet bezet. De parkeerdruk verhoogt niet, maar de auto’s verschuiven. Parkeerdruk zien we daarom niet als een argument om geen laadpaal te plaatsen.

Besluiten over laadpalen

Wanneer we een nieuwe laadpaal gaan plaatsen, maken we dit bekend via www.officielebekendmakingen.nl. Hier vind je alle besluiten over nieuwe laadpalen van de afgelopen maand

Als er bij jou in de buurt een laadpaal wordt geplaatst, dan is deze meestal aangevraagd door een bewoner. Het gaat dan om iemand die binnen 200 meter van de nieuwe laadpaal woont. We plaatsen soms ook een nieuwe paal wanneer we zien dat de palen die er al staan in een buurt niet genoeg zijn. Na aanvraag zoeken we naar een goede parkeerplek in de buurt waar we een laadpaal kunnen plaatsen. We houden niet alleen rekening met alles boven de grond, maar ook met de mogelijkheden onder de grond, denk bijvoorbeeld aan kabels of boomwortels. Niet alle plekken zijn zomaar mogelijk. Wanneer er een laadpaal bij jou in de buurt komt, dan is het goed om dit te weten:

  • Een laadpaal geeft niet veel licht. Aan de zijkanten vind je wel een indicatielampje, maar deze geven zwak licht.
  • Elektrische auto’s zijn niet brandgevaarlijker dan fossiele brandstofauto’s. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).
  • Ook op plekken waar er parkeerdruk is, is het nodig om laadpalen te plaatsen.

Heb je vragen over een besluit? Zoek dan contact met Team Elektrisch Rijden. Zij helpen je graag.

Kapotte laadpaal melden

Een kapotte laadpaal melden? Neem contact op met de storingsdienst van Total. Op iedere laadpaal staat het nummer van de storingsdienst vermeld, dit is het nummer 030 - 410 08 87. De storingsdienst zal waarschijnlijk vragen om het laadpaalnummer. Het laadpaalnummer staat ook vermeld op de sticker van de laadpaal.

Verkeerd parkeren bij laadpaal

Als er een fossiele brandstofauto of een elektrische auto die niet is aangesloten bij een laadpaal staat, dan kan er een melding gemaakt worden. Dit doe je via https://meldingen.almere.nl/.

Kabelgoottegels voor gehandicaptenparkeerplaats

Heb je een gehandicaptenparkeerplaats? Dan kan je kabelgoottegels aanvragen. De kabel voor het opladen van een voertuig loopt door deze ingegraven tegels heen, waardoor de kabel geen overlast geeft. Je betaalt hiervoor aanlegkosten, meestal rond de 200 euro. De precieze kosten worden duidelijk wanneer u een aanvraag doet. Deze regeling is alleen voor bewoners met een gehandicaptenparkeerplaats. Kabelgoottegels worden in andere gevallen nooit aangelegd.

Je kunt alleen kabelgoottegels aanvragen als je een gehandicaptenparkeerplaats hebt die recht voor je huis ligt. De kabelgoottegels kunnen namelijk alleen rechtdoor en niet in hoeken of bochten. Ook kunnen ze alleen over de stoep gelegd worden, dus niet over de straat. Heb je een gehandicaptenparkeerplaats en wil je kabelgoottegels aanvragen voor je elektrische auto? Vraag deze dan aan via elektrischrijden@almere.nl. Vermeld in de mail je adres, telefoonnummer, bevestig dat je een gehandicaptenparkeerplaats hebt en stuur een foto van de locatie waar de kabelgoottegels moeten komen.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening