Direct naar paginainhoud

Uitstootvrije zones

Vanaf 1 januari 2028 voert gemeente Almere zero-emissiezones (ZE-zones) in voor stadslogistiek in winkelcentra van Almere Haven, Centrum en Buiten. Een zero-emissiezone is een gebied waar alleen volledig uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens in mogen rijden.

In deze ZE-zones mogen in 2028 geen bestelbussen en vrachtwagens meer rijden die schadelijke stoffen uitstoten en voor logistieke diensten worden ingezet. 

Het gaat niet alleen om bevoorrading van horeca, retail en detailhandel, maar ook over vervoer van versartikelen, bouwlogistiek, afval, facilitaire stromen en pakketdiensten. 

De ZE-zones gaan dus niet gelden niet voor personenauto’s.

Op weg naar schone en gezonde centrumgebieden

ZE-zones zijn een middel om tot centrumgebieden te komen die gezonder en prettiger zijn om in te wonen, werken en verblijven. Almere en alle andere grote steden in Nederland gaan hier mee aan de slag. 

Samen klaren we de klus 

Hoewel meer schone lucht een fijn vooruitzicht is betekent de invoering van de ZE-zones een grote verandering voor veel ondernemers. Wij vinden het belangrijk om met iedereen die een belang heeft samen te werken om hier een succes van te maken. 

Gemeente Almere gebruikt de 4 jaar voor de invoering om met ondernemers en alle andere belanghebbenden te kijken hoe de klus geklaard kan worden. Als eerste zal er een convenant ( een verzameling afspraken) gemaakt worden tussen gemeente Almere, het lokale bedrijfsleven en de logistieke sector. Ook vinden er in 2024 bijeenkomsten voor ondernemers en andere belanghebbenden plaats in Almere Centrum, Buiten en Haven.
 

Meer informatie vind je op de site van de Rijksoverheid.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening