Direct naar paginainhoud

Sluizen

Almere heeft vijf sluizen. Dit zijn de Havenkomsluis en de vier zelfbedieningsluizen: de Kromme Weteringsluis, Beatrixsluis, Schanullekesluis en Leeghwatersluis. De sluizen zorgen voor het juiste waterpeil tussen verschillende gebieden. Daarnaast kunnen we door de sluizen van het ene gebied naar het andere varen, terwijl deze aan andere hoogte hebben. 

Zelfbedieningsluizen

In de stad vind je vier zelfbedieningsluizen. Dat betekent dat je om door de sluis te varen, zelf de sluis bestuurt. Volg je de aanwijzingen, dan ben je meestal in een paar minuten aan de andere kant en kan je doorvaren. Hoe deze sluizen werken, leggen we uit in onderstaande video.

Havenkomsluis

De Havenkomsluis in Almere Haven geeft toegang tot de Lange Wetering en de Kromme Wetering. Je vaart zo door naar de Hoge Vaart en Almere Stad. Voor meer informatie over de sluis en haar openingstijden, werking en boottrailerhelling kijk je op de pagina over de Havenkomsluis.

Storingen aan sluizen

Via de onderstaande button vind je een kaart die eventuele storingen aan de sluizen aangeeft. Zijn de icoontjes groen, dan zijn er geen storingen. Zijn ze rood dan is de sluis tijdelijk buiten gebruik en doet de gemeente er alles aan om de storing zo spoedig mogelijk te verhelpen.

De sluizen kunnen door verschillende redenen in storing raken. De gemeente doet er alles aan om dit te voorkomen. Soms belanden er voorwerpen tussen de deuren. Gooi daarom geen afval en voorwerpen in het water. Zo houden we samen het water schoon en de sluizen in bedrijf.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening