Direct naar paginainhoud

Zero-emissiezones

Vanaf 1 januari 2028 voert de gemeente Almere zero-emissiezones (ZE-zones) in. De ZE-zones gelden straks in de (winkel)centra van Almere Stad, Haven en Buiten.

Een ZE-zone is een gebied zonder uitstoot van schadelijke stoffen. ZE-zones zijn een middel om tot centrumgebieden te komen die gezonder en prettiger zijn om in te wonen, werken en verblijven. In het nationaal Klimaatakkoord uit 2019 is afgesproken dat ongeveer dertig steden uiterlijk in 2030 ZE-zones voor stadslogistiek hebben ingesteld.

Almere is 1 van deze steden. In een aantal steden worden de ZE-zones al op 1 januari 2025 ingevoerd. Als je buiten Almere rijdt kun je dus al eerder met de ZE-zones te maken krijgen. 

Bestelauto's en vrachtwagens

Rij je met een bestelauto of vrachtauto naar of door de winkelcentra van Almere Haven, Centrum of Buiten? Dan krijg je vanaf 1 januari 2028 met de ZE-zone te maken. Bereid je daarom alvast voor op deze maatregel die vanaf 1 januari 2028 in Almere gaat gelden. Doe de kentekencheck op opwegnaarzes.nl/bedrijven. Hier zie je of jouw voertuig de ZE-zones in mag rijden.

Het gaat dan om bestelbussen en vrachtwagens die voor logistieke diensten worden ingezet voor het leveren van goederen voor de horeca, retail en detailhandel. En het vervoer van versartikelen, bouwlogistiek, afval, facilitaire stromen en pakketdiensten. De ZE-zones gelden niet voor personenauto’s die niet bedrijfsmatig gereden worden.

Vrijstelling of ontheffing 

Speciale voertuigen, zoals kraanwagens, mogen voorlopig nog in de ZE-zones rijden. Hiervoor zijn landelijke vrijstellingen. Ook voor speciale omstandigheden komen er ontheffingen. Kijk voor het volledige overzicht van de voorwaarden voor vrijstellingen en ontheffingen op opwegnaarzes.nl/vrijstellingen.

Om het aanvragen van een ontheffing zo eenvoudig mogelijk te maken, komt er een digitaal landelijk loket voor ontheffingen voor de ZE-zones in Nederland. Hier kun je een ontheffing of vrijstelling aanvragen voor steden die eerder dan Almere een ZE-zone invoeren. Het is de bedoeling dat je straks bij dit loket ontheffingen kunt regelen voor alle deelnemende gemeenten met een ZE-zone. Naar verwachting is het centrale loket later dit jaar gereed.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening