Skip to content

Upcyclecentrum

Gezocht: verhalenvertellers Upcyclecentrum (vrijwillig)

Ben je op zoek naar een uitdaging? Een creatieve en inspirerende plek? Een zinvolle tijdsbesteding?

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om presentaties en rondleidingen te geven over het Upcyclecentrum en welke rol deze speelt in de circulaire economie. Lees hieronder meer of neem contact met ons op via upcyclecentrum@almere.nl

In Almere Haven, grenzend aan de wereldexpositie Floriade, staat het Upcyclecentrum. Upcyclen is verspilling tegengaan door materialen te hergebruiken en weer waardevol te maken. Het Upcyclecentrum is de plek waar je kan zien hoe we dat samen kunnen doen: op het recyclingperron, met de ondernemers en het belevingscentrum. Daar hoort een prachtig verhaal wat we graag vertellen en laten zien. Daarin komen we handen te kort en kunnen we hulp gebruiken.

Welk verhaal willen we vertellen?

Het Upcyclecentrum is een vliegwiel bij de ontwikkeling van de circulaire economie, waarbij grondstoffen zo optimaal mogelijk worden hergebruikt. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het dak boven het recyclingperron. Waarom? Dat vertellen we graag onder het genot van een kopje koffie. Ondernemers met innovatieve ideeën krijgen bij ons de kans hun business case uit te werken in voor hen beschikbare werkateliers. Het gebouw zelf is grotendeels opgebouwd uit duurzame en hergebruikte materialen van onder meer gesloopte panden in Almere Haven. In het belevingcentrum maken we tastbaar wat upcyclen is voor inwoners en kinderen met behulp van leuke workshops en een educatieprogramma. Kortom; er valt genoeg te vertellen!

Waarom zoeken we jou?

Het Upcyclecentrum krijgt steeds meer bezoekers, uit binnen- en buitenland. Organisaties, bedrijven, gemeenten, scholen en inwoners nemen graag een kijkje en zien en horen hoe wij omgaan met afval. Doordat er zoveel belangstelling is, hebben we hulp nodig om het allemaal in goede banen te leiden. En daar hebben we jou bij nodig!

Taken

  • Je ontvangt gasten in een inspirerende werkomgeving
  • Je vertelt het verhaal van het Upcyclecentrum en geeft rondleidingen

Profiel

  • Goed met mensen kunnen omgaan
  • Ervaring met presentaties geven en voor (grote) groepen spreken.
  • Flexibel in tijd, werktijden kunnen zijn van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Gemiddeld 5 tot 10 uur per week. Rondleidingen buiten deze dagen en tijden in overleg.
  • Passie voor duurzaamheid en circulaire economie.
  • Minimaal 1x per kwartaal beschikbaar op een zaterdag voor onze open dag.

Om je zo goed mogelijk klaar te stomen voor deze mooie klus krijg je een training van maximaal drie dagdelen waarin je meegenomen wordt in de wondere wereld van het Upcyclecentrum.

Vind je het leuk om hiervan onderdeel te zijn? Neem dan contact op via upcyclecentrum@almere.nl

Het Upcyclecentrum in Almere Haven
Het Upcyclecentrum

Almere doet aan upcyclen. Dit betekent dat we verspilling tegengaan door materialen te hergebruiken en weer waardevol te maken. Het Upcyclecentrum is de plek in Almere Haven waar je kan zien hoe we dat samen kunnen doen: op het recyclingperron, met de ondernemers en het belevingscentrum. 

Recyclingperron: droog afval inzamelen 

Op het recyclingperron zamelen we afval droog in. Van maandag tot en met zaterdag, tussen 9.00 en 17.00 uur is het mogelijk om afval in te leveren.  Het perron is ruim opgezet en overdekt. Weet je niet waar welk afval in moet? Onze medewerkers op het perron helpen graag.  

Ondernemers die upcyclen 

Als je aan komt rijden, zie je aan de zijkant van het centrum drie werkateliers. Ondernemers maken daar van oude producten weer nieuwe. Van een expansievat naar lampenkamp gemaakt door Ruig & Geroest - Upcycled industriële meubels en verlichting, van versleten spijkerbroek naar unieke jeans van Seefd - Sustainable fashion seefd en screen printed en van sinaasappelschillen tot parfum van RUIK - parfum van afval.

Belevingscentrum: wat en hoe kan je upcyclen? 

Boven het recyclingperron zit het belevingscentrum. Deze is 16 januari geopend. Hier kan iedereen zien wat upcyclen is, wat daarvoor nodig is en hoe je dat kan doen. De ruimte is circulair ingericht. Er zijn tal van geupcyclede spullen te zien waarvan de materialen uit Almere komen. Ook worden hier workshops gehouden, kan je vergaderen en zijn we bezig met een educatieprogramma te ontwikkelen. De ruimte biedt mogelijkheid voor 35 personen. Neem een kijkje en laat je inspireren. 

Duurzaam en circulair uitgangspunt bij bouw en inrichting 

Het centrum zelf is gebouwd en ingericht met hergebruikte materialen. Veel beton en staal komen uit de oude voertuigenhal en de oude recycleperron  van gemeente Almere.  Tegels, sanitair en grote deuren komen uit de oude sporthal en zwembad in Almere Haven. Het gebouw verzorgt zijn eigen energie door zonnepanelen op het dak, er is geen gasaansluiting  en regenwater wordt opgevangen en gebruikt  om het toilet door te spoelen.  

Waarom is er een Upcyclecentrum? 

Doordat de A6 verbreed werd, moest er een nieuw recyclingperron op een andere plek in Almere Haven komen. Als er dan toch nieuw gebouwd moest worden, laten we het dan gelijk goed doen. Zo ontstond het idee van het Upcyclecentrum. Almeerders gebruiken sinds december 2017 het Upcyclecentrum. Op 23 januari 2018 opende staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met gedeputeerde Jaap Lodders (provincie Flevoland) en toenmalig wethouder Mark Pol het centrum officieel. Voormalig wethouder Frits Huis opende eerder al het recyclingperron. Het Upcyclecentrum is nauw verbonden aan het programma Almere 2.0. Met dit programma werken de gemeente Almere, de provincie Flevoland en het Rijk samen aan het versterken van Almere als groene en gezonde stad. Het centrum draagt bij aan de ambitie van gemeente Almere om een afvalloze en energieneutrale stad te zijn.   

Adres en openingstijden

  • Adres: De Steiger 113, 1351 AK Almere Haven
  • Openingstijden: 9.00 t/m 17.00 uur, van maandag t/m zaterdag. Uitgezonderd feestdagen. 
  • Wat brengt u wel en niet naar het Upcyclecentrum? Lees dit hier

Asbest inleveren

Asbest kan op het recyclingperron Buiten en op het Upcyclecentrum in Haven worden ingeleverd. Het asbest moet dubbel in doorzichtig plastic verpakt zijn. Almere Poort accepteert geen asbest.

Wat vindt u van onze website?