Direct naar paginainhoud

Olympuspark

Tussen de A6 en de Elementendreef in Poort wordt het Olympuspark ontwikkeld. Dit wordt een groot park met natuur en plekken voor sport. Daarnaast komen er parkeerplaatsen voor het evenementenstrand en het Topsportcentrum. 

Conceptplankaart ontwikkelingsplan Olympuspark in tekst

Op de plankaart ontwikkelingsplan Olympuspark staan grof de verschillende gebieden ingedeeld. Aan de linkerkant (westen en zuidwesten) is het natuurgebied, de ecozone, ingetekend met de verschillende waterpartijen. In het zuid-oostelijk deel is het plandeel Zuidwest ingetekend. Bovenin de ruimte voor de extra parkeerplaatsen. In het westen, naast het natuurgebied zijn delen voor plandeel Noord-oost ingetekend. Dit zijn voornamelijk nog grote vlakken. In de onderliggende tekst is het plan in woord uitgewerkt.

Het gebied Olympuspark ligt tussen de A6 en de Elementendreef in Almere Poort. Olympuspark is een van de laatste ontwikkelingsgebieden van Poort. Het gebied van 69 hectare groot, wordt een parklandschap.

Natuurgebied

Aan de rand van Olympuspark ligt een natuurgebied van Staatsbosbeheer van 22 hectare. In de toekomst vormt het een ecologische verbindingszone door Almere. Deze loopt van Almere Poort naar de Noorderplassen.

Ontwikkelingsplan

Op 7 juli 2022 heeft de gemeenteraad het ontwikkelingsplan vastgesteld. Nu wordt gewerkt aan het inrichtingsplan. Naar verwachting starten we medio 2023 met de realisatie van het westelijke deel van Olympuspark, medio 2024 wordt dat deel voor sport en parkeren in gebruik genomen. Hier komen kavels voor vrijetijdsbedrijven en sportbedrijven. De uitgifte van de kavels gaat middels tenders, naar verwachting starten de tenders medio 2024. Onder de hoogspanningskabels komen asfaltwegen voor parkeerplaatsen voor evenementen die incidenteel gebruikt gaan worden tijdens evenementen op het strand. Als ze niet gebruikt worden voor parkeren gaat hier gesport worden zoals wielrennen, skeeleren en hardlopen.

Extra parkeerplaatsen

Er komen ongeveer 1.500 incidentele parkeerplaatsen voor bezoekers aan het evenementenstrand. Het sportveld dat er al is voor schoolsport blijft. Misschien dat het zelfs wordt uitgebreid. Bij de fietstunnel onder de snelweg komen nog zo'n 250 parkeerplaatsen. Hier kunnen bezoekers voor het Topsportcentrum en het zwembad parkeren.

Ruimte voor water

Daarnaast zal er onder de hoogspanningskabels een waterpartij komen. Dit dient als wateropvang en afvoer van de woonwijk. Het gebied zal bij de ecologische verbindingszone komen.

Gronddepot

Het gronddepot dat er nu is, zal tot 2030 blijven. Als het gronddepot niet meer nodig is, gaan we de nu ingetekende kavels verder uitwerken. Langs de Elektronweg komt een fietspad. Op het deel van de Elektronweg waar geen vrachtauto's meer komen, wordt de weg een fietspad.

Huidige voorzieningen

In het noordoostelijke deel zijn nu al Veel Beter Fysio en tennis- en padelvereniging Het Nieuwe Land aanwezig. De werf voor grondaannemers zal er voorlopig blijven.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening