Direct naar paginainhoud

Textiel

In de textielcontainer mag je kleding, accessoires en andere stoffen doen. Zoals schoenen, knuffels, beddengoed, handdoeken en gordijnen. Dit mag ook in de textielcontainer als het kapot of een beetje vies is.

Op veel verschillende plekken in Almere staan de textielcontainers van het Leger des HeilsStichting Sympany en Sam’s Kledingactie. Zijn de containers vol, neem dan contact op met de betreffende eigenaar. Je kunt textiel ook naar een recyclingperron brengen. Daarnaast kun je nog bruikbare kleding wegbrengen naar een kringloopwinkel.

Tips voor het weggooien van textiel

  • Het textiel dat je weggooit mag gescheurd zijn of kleine vlekken bevatten. Alleen nat of heel vies textiel is niet geschikt voor hergebruik.
  • Stop textiel in een plastic zak en maak de zak dicht. Liever een halfvolle zak dan een overvolle zak; die scheurt vaak.
  • Bind paren schoenen bij elkaar met een elastiek of knoop de veters aan elkaar.

Wat gebeurt er met het textiel?

Het textiel wordt in speciale bedrijven gesorteerd. Daarna:

  • Goede kleding wordt rechtstreeks hergebruikt. Soms wordt het gereinigd en gaat het daarna naar kringloopwinkels.
  • Daarnaast gaat veel van het ingezamelde textiel via de liefdadigheidsinstellingen naar daklozen, arme landen of rampgebieden. Andere instellingen verkopen het als tweedehands kleding in een winkel in Nederland of in het buitenland en gebruiken de opbrengst om hun goede-doelen-projecten te financieren.
  • Ook kapotte of versleten kleding kan opnieuw worden gebruikt. Van de vezels van artikelen die niet herbruikbaar zijn, worden nieuwe textielproducten, verhuisdekens en poetsmaterialen gemaakt. Gordijnen en beddengoed worden bijvoorbeeld weer verwerkt tot vullingen voor matrassen. En soms wordt textiel verwerkt tot isolatiemateriaal voor woningen.
Illustratie Almere skyline
Jouw mening