Direct naar paginainhoud

Architectuurroute Almere Buiten

Almere is een jonge stad met veel moderne architectuur. Ook in Almere Buiten staan bijzondere bouwprojecten en wijken. Zoals de kleurrijke Regenboogbuurt, ecologisch wonen in de Buitenkans, parkeergarage Florida en Natuurbelevingscentrum in de Oostvaardersplassen.

Deze architectuurroute leidt je langs de hoogtepunten in Almere Buiten.

Legenda kaart architectuurroute
1. Atelier Frans van de Ven
2. Huis-atelier Jos Akkermans
3. Parkeergarage Florida
4. Malmöhuis, appartementengebouw
5. Klein India, wooncomplex
6. Towerhouses, woonhuizen
7. Rode Donders, woontorens
8. Woonboten
9. Pakhuis, woonhuizen
10. Kattenrugwoningen
11. Ketelhuiswoningen
12. Panoramique, appartementengebouw
13. Urban Villas Il Cambiamento, appartementengebouw
14. Parkstrook Evenaar
15. Het Duyfken, praktijkruimte
16. De Buitenkans, ecologische woonwijk
17. Verandawoningen
18. Drakenhuis, woonhuis
19. Hollands Licht, woonhuizen
20. Villa, woonhuis
21. De Oostvaarderskliniek
22. Paladijn en Nusantra, wooncomplex
23. Natuurbelevingscentrum

Plattegrond Almere Buiten, met nummers (pdf 416 kB)

Regenboogbuurt

Deze buurt is de meest kleurrijke wijk in Almere, met zeer afwisselende bouwwerken. Van gele Towerhouses tot aquamarijnkleurige twee-onder-één kapwoningen. De buurt is geïnspireerd op twee Berlijnse wijken van Bruno Taut, Onkel Toms Hütte en Hufeisensiedlung Britz. Floor van Dusseldorp nam de manier waarop kleur en beplanting in Berlijn zijn gecombineerd als voorbeeld voor het kleurenpalet in de Regenboogbuurt. De bekendste bouwwerken in de Regenboogbuurt zijn de Rode Donders, te zien vanaf de A6. De drie felrode woontorens langs de Lage Vaart zijn een verwijzing naar de graansilo’s die vroeger in de polder stonden.

De Buitenkans

In de Stripheldenbuurt ligt een klein wijkje op zich: de Buitenkans. 55 ecologische woningen in het groen. De auto wordt bij de entree van de wijk geparkeerd, binnenin het wijkje is alles autovrij. Even ontsnappen aan de drukte van de stad kan hier prima. De woningen liggen aan een rustig hofje met in het midden een vijver. De organische architectuur is goed terug te zien in de houten skeletten, sedumbeplanting op de daken en de schuine lijnen. Zoals het hoort bij ecologisch verantwoord wonen maken de huizen gebruik van zonne-energie en warmtewanden. Het onderhoud van het groen in de Buitenkans wordt door bewoners zelf uitgevoerd. Zo is het niet alleen ecologisch, maar ook sociaal verantwoord wonen.

Eilandenbuurt

De eerste opzet van de Eilandenbuurt bestond uit kleine stukjes land, verbonden door bruggen. Dit bleek helaas te kostbaar om uit te voeren, maar de buurt is sterk verbonden met water. In het zuidelijk deel van de wijk is het project ‘Gewild wonen’ gerealiseerd.  In deze experimentele wijk, ter ere van het 25-jarig bestaan van Almere, konden toekomstige bewoners hun eigen woningen naar wens samenstellen. Het resultaat is een wijk met zeer gevarieerde architectuur met onder meer woningen van Ben van Berkel, Marlies Rohmer, Faro Architecten en de Architecten Cie.
De zogenoemde pakhuizen aan de Bonairepier zijn aan de buitenkant hetzelfde, maar konden aan de binnenkant naar eigen smaak worden ingedeeld (vast is alleen de kern met trappen en leidingen). Ook zeer de moeite waard zijn de bijzondere ‘Kattenrug’-woningen. Bewoners noemen deze huizen zo vanwege het typerende kromme dak, dat doet denken aan de rug van een kat. Het huis is opgedeeld in verschillende segmenten, waardoor bewoners zelf de lengte van de woning bepalen. Een wandeling door de Eilandenbuurt is een tocht door architectenland. Felle kleuren, spannende vormen: het wisselt elkaar af.

Natuurbelevingscentrum

Houd je niet alleen van architectuur, maar ook van natuur? Dan mag je een bezoekje aan het Natuurbelevingscentrum zeker niet overslaan. Aan de rand van het prachtige en unieke natuurgebied de Oostvaardersplassen staat dit gebouw als een baken op de dijk. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Drost en van Veen en bevat een informatiecentrum, een restaurant, een leslokaal en een platform voor vogelspotters. Het gebouw is vrijwel geheel uit hout opgebouwd. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren is door prefabricage met kruislings verlijmde wandelementen een korte bouwtijd gerealiseerd. Een open en uitnodigend verticale entree lokt het publiek vanaf de parkeerplaats naar binnen, om het vanuit de horizontale, gesloten kant te belonen met een adembenemend uitzicht op de ‘savanne van het noorden’. Er is geen aansluiting op het rioolnet; het afvalwater wordt opgevangen en gefilterd door zand en riet.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening