Direct naar paginainhoud

Vergunningscheck doen

De vergunningscheck kun je gebruiken om te controleren of je een omgevingsvergunning of watervergunning nodig hebt of een melding moet doen.

Gebruik de vergunningcheck op het Omgevingsloket om te controleren of je een omgevingsvergunning nodig hebt of dat je een melding moet doen. De vergunningcheck geeft een uitkomst op basis van informatie over bijvoorbeeld ligging en grootte, inhoudsoppervlaktematen, gebruiksfuncties en dergelijke. Verzamel deze informatie en houd het tijdens de check bij de hand. De check duurt ongeveer 5 minuten per werkzaamheid.

Met behulp van de vergunningcheck kan een algemene indicatie worden verkregen of een omgevingsvergunning, watervergunning of melding nodig is. Hoewel aan het opstellen van de vragen in de vergunningcheck zeer veel zorg is besteed, kan de aan de gegeven antwoorden ontleende uitkomst geen absolute zekerheid bieden aan degene die het project wil verrichten. Daarnaast is het mogelijk dat voor het project op grond van andere regelgeving nog vergunningen of meldingen noodzakelijk zijn. We raden je aan om bij onduidelijkheid met ons contact op te nemen voor meer informatie.

Extra check voor grondeigenaren in hoog risico gebieden van oorlogsresten

Als je dieper wil graven dan de naoorlogse opgebrachte zandlaag, bijvoorbeeld bij het bouwen van een serre, dan zijn er maatregelen toegevoegd die de bescherming en veiligheid behouden van het woon-, leef- en verblijfsklimaat. Indien een grondeigenaar op een later moment bijvoorbeeld een serre wil bouwen is er een aantal maatregelen van toepassing, zoals het laten uitvoeren van een onderzoek. Dit zorgt voor extra kosten, maar geldt niet voor gronden die al eerder verkocht zijn door de gemeente. Meer informatie over dergelijk onderzoek staat op de pagina 'Ontplofbare oorlogsresten'

Vragen

Bij de afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving zijn veel zaken online te regelen.

Heb je advies nodig of heb je een vraag over een vergunning dan kun je contact opnemen met de balie Vergunningen, Toezicht & Handhaving. Je kunt online een afspraak maken of telefonisch via telefoonnummer 14 036 of door het contactformulier in te vullen.

Je vindt de balie Vergunningen, Toezicht & Handhaving op het Ondernemersplein in het stadhuis.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening