Direct naar paginainhoud

Naturalisatieceremonie

De naturalisatieceremonie is een speciale bijeenkomst voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of optie. Het is de laatste stap voor het krijgen van de Nederlandse nationaliteit. De naturalisatieceremonie duurt ongeveer een uur. Naturalisatie is woonplaatsgebonden; je wordt hiervoor uitgenodigd door je eigen gemeente.

Tijdens de ceremonie leg je een verklaring van verbondenheid af. Hiermee beloof je om de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen. Na het afleggen van de verklaring wordt het besluit van Nederlanderschap aan je uitgereikt. Met het ontvangen van het besluit word je formeel Nederlander.

Verklaring van verbondenheid afleggen

Er zijn twee versies van de verklaring van verbondenheid. Je mag zelf kiezen welke verklaring van verbondenheid je aflegt. Als je gelovig bent, kun je kiezen voor de eerste optie. Ben je niet gelovig? Dan is de tweede optie geschikter voor jou: 

  1. 'Ik zweer dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer en zweer de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen.' Gevolgd door: 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig.'
  2. 'Ik beloof dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer en zweer de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen.' Gevolgd door: 'Dat verklaar en beloof ik.' 

Voorwaarden

Deelname is verplicht voor personen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden.

Landelijke naturalisatiedag

Naast de maandelijkse ceremonies vindt ieder jaar op 15 december de landelijke naturalisatiedag plaats. Als 15 december in een weekend valt, is de landelijke naturalisatiedag op de maandag na dat weekend. De personen die in december Nederlander worden, leggen op deze dag de verklaring van verbondenheid af. 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening