Direct naar paginainhoud

Nederlandse nationaliteit aanvragen

Je kunt de Nederlandse nationaliteit op twee manieren aanvragen: de naturalisatieprocedure of de optieprocedure. Je maakt eerst een afspraak voor een informatiegesprek. Als je de Nederlandse nationaliteit krijgt, doe je in de meeste gevallen afstand van je huidige nationaliteit. Tijdens de naturalisatieceremonie leg je de verklaring van verbondenheid af.

Verschil naturalisatie en optie

Bij naturalisatie is inburgering verplicht, tenzij je ontheffing of vrijstelling hebt. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) behandelt je aanvraag. De koning neemt de beslissing op de aanvraag. Je aanvraag wordt binnen 12 maanden behandeld. 

Bij optie is inburgering niet verplicht. De gemeente behandelt de aanvraag. De burgemeester neemt de beslissing op je aanvraag. Je aanvraag wordt binnen 13 weken behandeld. 

Afspraak informatiegesprek

Je maakt eerst een afspraak voor een informatiegesprek. Dit kun je alleen doen als je alle benodigde documenten hebt. Op de website van de IND staat welke documenten je nodig hebt. Lees deze informatie eerst goed door vóórdat je een afspraak maakt.

Afspraak maken

Een afspraak maken kan online of via telefoonnummer 14 036. Tijdens het informatiegesprek bekijken we de documenten. We kunnen dan pas bepalen of je een aanvraag kan doen. In sommige gevallen kan er tijdens een informatiegesprek meteen een aanvraag worden gedaan. Je betaalt dan ook meteen voor de aanvraag.

Van tevoren regelen

Zorg ervoor dat je de volgende aktes bij de gemeente hebt laten registreren voordat je een afspraak maakt:

  • Je buitenlandse geboorteakte
  • Je huwelijksakte
  • De geboorteaktes(s) van je kind(eren)

Meenemen naar het informatiegesprek:

  • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart
  • Geldig verblijfsdocument
  • Inburgeringsdiploma, vrijstelling of ontheffing

Kinderen mee 

Kinderen van 12 tot en met 17 jaar moeten aanwezig zijn bij het informatiegesprek. Jongere kinderen hoeven niet mee te komen.

Kosten

Naturalisatieaanvraag via normale procedure

Kosten

voor één persoon

€ 1.023,00
gezamenlijke aanvraag voor twee partners

€ 1.305,00

meenaturaliserend kind

€ 151,00

Naturalisatieaanvraag via optieverklaring

Kosten

voor één persoon

€ 217,00
gezamenlijke aanvraag voor twee partners

€ 370,00

mee-opterend kind

€ 24,00

Naturalisatieaanvraag voor personen die staatloos zijn
of een verblijfsvergunning asiel hebben

Kosten

voor één persoon

€ 760,00
gezamenlijke aanvraag voor twee partners

€ 1.044,00

Naturalisatieceremonie

Nadat de gemeente het naturalisatiebesluit van de IND heeft ontvangen krijg je een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie. Dit is een verplichte bijeenkomst waarop je de verklaring van verbondenheid aflegt. Daarna krijg je het besluit uitgereikt dat je Nederlander bent geworden.

Meer informatie over naturalisatieceremonie

Afstand doen van je nationaliteit

Als je Nederlander wordt, verlies je de nationaliteit die je nu hebt. Soms moet je zelf afstand doen, maar het kan ook automatisch gaan. Er zijn situaties waarbij je wel je nationaliteit mag behouden. Op de website van de IND staan de regels uitgelegd. Je kunt hier ook per land zoeken naar de voorwaarden die bij jouw nationaliteit horen.

Geplastificeerde documenten

Wij nemen geen documenten aan die geplastificeerd zijn. Wij kunnen dan niet controleren of de documenten officieel zijn.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening