Direct naar paginainhoud

Nederlandse nationaliteit aanvragen

Wil je de Nederlandse nationaliteit aanvragen? Dat kan op twee manieren: de naturalisatieprocedure en de optieprocedure. 

Wat is het verschil?

Naturalisatie

Bij naturalisatie is inburgering verplicht, tenzij je ontheffing of vrijstelling hebt. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) behandelt je aanvraag. De koning neemt de beslissing op de aanvraag. Je aanvraag wordt binnen 12 maanden behandeld. 

Optie

Bij optie is inburgering niet verplicht. De gemeente behandelt de aanvraag. De burgemeester neemt de beslissing op je aanvraag. Je aanvraag wordt binnen 6 maanden behandeld. 

Maak eerst een afspraak voor een informatiegesprek

Alleen als je alle benodigde documenten hebt, kan je een afspraak maken. Op de website van de IND (naturalisatie | optie) staat welke documenten je nodig hebt. Lees deze informatie eerst goed door vóórdat je een afspraak maakt.

Een afspraak maken kan via telefoonnummer 14 036. Tijdens je afspraak bekijken we de documenten. We kunnen dan pas bepalen of je een aanvraag kan doen. In sommige gevallen kan er tijdens een informatiegesprek meteen een aanvraag worden gedaan. Je betaalt dan ook meteen voor de aanvraag.

Vanwege de drukte kan de wachttijd voor een informatiegesprek momenteel oplopen tot zes maanden


Informatie over de voorwaarden, documenten die je nodig hebt én beslissing op je aanvraag:

Nederlands:

English:

Kosten

Naturalisatieaanvraag via normale procedure

Kosten

voor één persoon

€ 970,00
gezamenlijke aanvraag voor twee partners

€ 1238,00

meenaturaliserend kind

€ 143,00

Naturalisatieaanvraag via optieverklaring

Kosten

voor één persoon

€ 206,00
gezamenlijke aanvraag voor twee partners

€ 351,00

mee-opterend kind

€ 23,00

Naturalisatieaanvraag voor personen die staatloos zijn
of een verblijfsvergunning asiel hebben

Kosten

voor één persoon

€ 722,00
gezamenlijke aanvraag voor twee partners

€ 991,00

Ceremonie

De verklaring van verbondenheid is schriftelijk vanwege de huidige coronamaatregelen. Je krijgt een uitnodiging aan de balie en tekent dan de verklaring. Daarna krijg je het naturalisatiebesluit of de optiebevestiging aan de balie. Op dat moment ben je Nederlander.

Deze bijzondere procedure geldt alleen zolang de landelijke maatregelen vanwege het coronavirus duren.

Klik hier voor meer informatie over naturalisatieceremonie

Afstand doen van je nationaliteit

Als je Nederlander wordt, verlies je de nationaliteit die je nu hebt. Soms moet je zelf afstand doen, maar het kan ook automatisch gaan. Er zijn ook situaties waarbij je wel je nationaliteit mag behouden. Op de website van de IND staan de regels uitgelegd. Je kunt hier ook per land zoeken naar de voorwaarden die bij jouw nationaliteit horen.

Geplastificeerde documenten

Wij nemen geen documenten aan die geplastificeerd zijn. Wij kunnen dan niet controleren of de documenten officieel zijn.

Expats

Geplastificeerde documenten van expats worden ter controle naar de IND gestuurd. Het kan zes tot acht weken duren voordat je het document weer terugkrijgt. Pas als de documenten door de IND zijn goedgekeurd kunnen wij je aanvraag in behandeling nemen.

Illustratie Almere skyline
Jouw reactie