Direct naar paginainhoud

Noodpaspoort

Lukt het niet om op tijd een paspoort of identiteitskaart bij de gemeente te regelen, omdat je al snel naar het buitenland vertrekt? Dan kun je in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Dit kan bijvoorbeeld op Schiphol.

Meer informatie over het noodpaspoort vind je op de website van de Koninklijke Marechaussee. Hier lees je waar je naartoe kunt, wat je nodig hebt en wat de kosten van een noodpaspoort zijn. De Koninklijke marechaussee beslist of het noodpaspoort verstrekt wordt.

Een noodpaspoort is alleen geldig als reisdocument, en geldt niet als identiteitsbewijs in Nederland.

Reisdocument ingenomen

Als je reisdocument is ingenomen bij de Koninklijke Marechaussee, dan moet je de innameverklaring meenemen bij het aanvragen van een nieuw reisdocument.

Reisdocument verloren in het buitenland

Heb je in het buitenland een proces verbaal van vermissing laten opmaken? Dan moet je die meenemen naar je afspraak. Ook moet er een vermissingsformulier worden ingevuld en ingeleverd bij de afspraak. Je kunt hiervoor alleen telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 14 036.

Je kunt je noodpaspoort inleveren bij de gemeente zonder daar een aanvraag voor in te dienen of een afspraak te maken. Je kunt terecht bij de Balie Burgerzaken tijdens onze openingstijden

Illustratie Almere skyline
Jouw mening