Burgerzaken

Bij Burgerzaken kunt u terecht voor bijvoorbeeld uw paspoort of identiteitskaart, rijbewijs, uittreksel of verhuisaangifte.

Online regelen

Veel zaken kunt u online regelen. U hoeft dus niet naar het stadhuis te komen. Via onderstaande links kunt u het direct regelen. In sommige gevallen is inloggen met DigiD nodig.

Alleen bij Burgerzaken op afspraak

De volgende producten kunt u alleen op afspraak bij Burgerzaken in het stadhuis regelen:

 • Paspoort of identiteitskaart aanvragen of vernieuwen
 • Rijbewijs aanvragen of vernieuwen
 • Gestolen of verloren reisdocument of rijbewijs registreren
 • Verhuizing naar of uit het buitenland doorgeven
 • Kind/ongeboren vrucht erkennen
 • Naamgebruik wijzigen bij geslachtswijziging
 • Akte Burgerlijke Stand laten beoordelen/inschrijven
 • Handtekening laten legaliseren
 • Garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking
 • Informatie over naturalisatie
 • Informatie over trouwen/geregistreerd partnerschap

Door de drukte de aankomende tijd, is het mogelijk om al tot acht weken van tevoren een afspraak te maken. Zorg ervoor dat u voor de juiste afspraakcategorie kiest, anders kunnen wij u helaas niet helpen.

Is het niet mogelijk om op korte termijn bij Burgerzaken een afspraak in te plannen? Dan adviseren wij u om de bovenstaande website in de gaten te houden en het later nog eens te proberen. Het komt namelijk vaak voor dat er plekken vrijkomen of extra balies opengesteld worden, waardoor u wel op kortere termijn bij Burgerzaken terecht kunt.

Langskomen

Alleen het doen van geboorte- of overlijdensaangifte is mogelijk zonder afspraak. Let op, dit is NIET mogelijk op zaterdag.

Wanneer u hiervoor geen afspraak maakt, bestaat de kans dat u moet wachten. Voor het afhalen van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kunt u geen afspraak maken. Hiervoor kunt u altijd zonder afspraak langskomen. Bellen om te vragen of uw document al klaar ligt, hoeft niet. Op uw afhaalbewijs staat de datum dat u uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kunt afhalen.

Kijk voor de actuele openingstijden en sluitingsdagen op www.almere.nl/openingstijden.

29-07-2017 is de laatste zaterdagopenstelling van Burgerzaken. De verbouwing van de raadzaal start op deze dag eveneens. Onze excuses voor de geluidsoverlast tijdens onze dienstverlening.

Openingstijden Burgerzaken
Dagen Tijdstip
Maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag 9.00-17.00 uur
Donderdag 9.00-17.00 uur en 18.00-20.00 uur (tussen 17.00 en 18.00 uur gesloten, ook afhalen van documenten niet mogelijk).

Afspraken afzeggen of wijzigen

Heeft u een afspraak, maar kunt u niet op de afgesproken tijd aanwezig zijn? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Dan kunnen wij in uw plaats iemand anders helpen. Dat zorgt ervoor dat u ook sneller weer terecht kunt.

Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap: bel voor afspraak

Een melding van een voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap maken kan op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag, van 9.00 tot 15.30 uur. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 036.

Opvragen van aktes tijdelijk niet mogelijk

Als inwoner kunt u bij Burgerzaken terecht voor het opvragen van een akte zoals een geboorteakte, overlijdensakte, huwelijksakte, echtscheidingsakte of een akte van geregistreerd partnerschap.

Betere dienstverlening

Wij helpen u hier graag mee. Om deze aktes sneller te kunnen opzoeken en in de toekomst digitaal beschikbaar te stellen, werken we de komende zomermaand aan het digitaliseren van alle fysieke aktes. De originele papieren aktes behandelen we tegelijkertijd preventief tegen zilvervisjes, zodat ze schoon kunnen worden opgeborgen in ons statisch archief en behouden blijven voor de toekomst.

Wat betekent dit voor u?

Voor u betekent dit dat u geen aktes bij ons kunt opvragen in de periode van maandag 24 juli tot en met 20 augustus. Wij begrijpen dat dit mogelijk voor u lastig is. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken is ervoor gekozen om het omzetten van de aktes juist in de rustige zomermaand te doen. Houd u daarom rekening in  de komende weken met het bijtijds aanvragen van aktes bij de gemeente Almere.

Na 20 augustus zijn alle aktes weer opvraagbaar. Hartelijk dank voor uw begrip!

Geen aktes opvragen tussen 24 juli en 21 augustus

Let op! Van maandag 24 juli tot maandag 21 augustus is het tijdelijk niet mogelijk om aktes op te vragen bij de gemeente Almere.   

De behandeling en digitalisering van de aktes neemt in totaal vier weken in beslag. In deze periode zijn de aktes helaas NIET beschikbaar. Dat betekent dat burgers, notarissen en advocaten bij de gemeente Almere geen aktes kunnen opvragen in de periode van maandag 24 juli tot maandag 21 augustus.  Meer info.

Wat vindt u van onze website?