Skip to content

Burgerzaken

Nieuws

Als advocaat, gerechtelijk deurwaarder of notaris kunt u nu online een afschrift/uittreksel van een akte van de Burgerlijke Stand of een uittreksel Basisregistratie Personen aanvragen. U heeft hiervoor eHerkenning nodig.

Bij Burgerzaken kunt u terecht voor bijvoorbeeld uw paspoort of identiteitskaart, rijbewijs, uittreksel of verhuisaangifte.

Online regelen

Veel zaken kunt u online regelen. U hoeft dus niet naar het stadhuis te komen. Via onderstaande links kunt u het direct regelen. In sommige gevallen is inloggen met DigiD nodig.

Alleen bij Burgerzaken op afspraak

De volgende producten kunt u alleen op afspraak bij Burgerzaken in het stadhuis regelen:

 • Paspoort of identiteitskaart aanvragen of vernieuwen
 • Rijbewijs aanvragen of vernieuwen
 • Gestolen of verloren reisdocument of rijbewijs registreren
 • Verhuizing naar of uit het buitenland doorgeven
 • Kind/ongeboren vrucht erkennen
 • Naamgebruik wijzigen bij geslachtswijziging
 • Akte Burgerlijke Stand laten beoordelen/inschrijven
 • Handtekening laten legaliseren
 • Garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking
 • Informatie over naturalisatie
 • Informatie over trouwen/geregistreerd partnerschap

Zorg ervoor dat u voor de juiste afspraakcategorie kiest, anders kunnen wij u helaas niet helpen.

Komt u met meerdere personen voor meerdere afspraken naar de afdeling Burgerzaken (kies de optie 'Meerdere zaken tegelijk regelen') of komt u met meerdere personen naar 1 afspraak? Vul in het afspraakformulier de gegevens van één van u in. Het burgerservicenummer van deze persoon heeft u ook nodig als u zich op het stadhuis aanmeldt voor uw afspraak. Maakt u een afspraak voor uw kind(eren) waarbij u aanwezig bent, dan mag u ook uw eigen gegevens invullen.

Is het niet mogelijk om op korte termijn bij Burgerzaken een afspraak in te plannen? Dan adviseren wij u om de bovenstaande website in de gaten te houden en het later nog eens te proberen. Het komt namelijk vaak voor dat er plekken vrijkomen of extra balies opengesteld worden, waardoor u wel op kortere termijn bij Burgerzaken terecht kunt.

Langskomen

Alleen het doen van geboorte- of overlijdensaangifte is mogelijk zonder afspraak. Dit kan tot 16.30 uur. Let op, dit is NIET mogelijk op zaterdag.

Wanneer u hiervoor geen afspraak maakt, bestaat de kans dat u moet wachten. Voor het afhalen van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kunt u geen afspraak maken. Hiervoor kunt u altijd zonder afspraak langskomen. Bellen om te vragen of uw document al klaar ligt, hoeft niet. Op uw afhaalbewijs staat de datum dat u uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kunt afhalen.

Kijk voor de actuele openingstijden en sluitingsdagen op www.almere.nl/openingstijden.

Afspraken afzeggen of wijzigen

Heeft u een afspraak, maar kunt u niet op de afgesproken tijd aanwezig zijn? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Dan kunnen wij in uw plaats iemand anders helpen. Dat zorgt ervoor dat u ook sneller weer terecht kunt.

Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap: bel voor afspraak

Een melding van een voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap maken kan op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag, van 9.00 tot 15.30 uur. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 036.

Wat vindt u van onze website?