Direct naar paginainhoud

Rijbewijs

Je eerste rijbewijs vraag je aan bij de gemeente. Je maakt hiervoor een afspraak. Een verlenging of categorie-uitbreiding regel je bij de RDW. Je betaalt de kosten tijdens de aanvraag. Je kunt het rijbewijs zonder afspraak afhalen in het stadhuis. 

Verlenging of categorie-uitbreiding via RDW

Een verlenging of categorie-uitbreiding van het rijbewijs gaat via de RDW. Laat een nieuwe pasfoto maken bij een door de RDW erkende fotograaf of goedgekeurde fotocabine. Je kunt geen pasfoto gebruiken die je al hebt. Neem jouw huidige rijbewijs (of rijbewijsnummer) mee naar de fotograaf. Door de RDW erkende fotografen of fotocabines staan in de RDW-locatiewijzer.

De aanvraag voor de verlenging of categorie-uitbreiding kun je vervolgens regelen via de website van de RDW. Na 2 werkdagen kun je jouw rijbewijs zonder afspraak afhalen bij de gemeente. Bekijk de openingstijden.

Aanvraag via de gemeente

Lukt het niet om jouw rijbewijs bij de RDW te verlengen, of vraag je voor het eerst een rijbewijs aan? In het stadhuis kun je deze op afspraak aanvragen. 5 werkdagen na het moment van aanvraag kun je jouw rijbewijs zonder afspraak afhalen in het stadhuis. Bekijk de openingstijden.

Als je snel een rijbewijs nodig hebt, kun je een spoedaanvraag doen. Geef tijdens jouw afspraak aan dat je een spoedaanvraag wilt doen. Als je het rijbewijs vóór 13.00 uur aanvraagt, kun je deze de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen (onder voorbehoud). Je betaalt voor de spoedaanvraag een hoger tarief.

Maak een afspraak 

Wat moet je meenemen?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Een pasfoto die voldoet aan de eisen voor pasfoto's. De pasfoto is maximaal 6 maanden oud.
  • Een betaalpas. Je betaalt de kosten bij de aanvraag.

Neem daarnaast het huidige rijbewijs mee als je al een rijbewijs hebt.

Kosten

ProductKosten
Rijbewijs€ 51,10
Rijbewijs met spoed

€ 90,75

Gezondheidsverklaring

In de onderstaande gevallen heb je ook een gezondheidsverklaring van het CBR nodig: 

  • als je een rijbewijs voor vrachtwagen (categorie C) of bus (categorie D) wilt aanvragen;
  • als je een medische aandoening hebt;
  • als jouw rijbewijs verloopt op of na jouw 75e verjaardag.

Vraag de papieren gezondheidsverklaring aan bij het CBR. Dit document is niet bij de gemeente Almere verkrijgbaar.

Wat moet ik doen als ik geen keuring wil ondergaan (van de categorieën C en/of D), maar toch mijn rijbewijs wil verlengen of vernieuwen?

Als je geen keuring wilt ondergaan, dan kun je tijdelijk afstand doen van de categorieën C en/of D. Dat betekent dat je tijdelijk niet meer in het bezit bent van deze categorieën. Je vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan, waarbij je aangeeft dat je de categorieën C en/of D tijdelijk in de wacht wilt zetten. Een keuring is dan niet nodig. Bij verlenging of vernieuwing van jouw rijbewijs komen dan alleen de lichtere categorieën op jouw rijbewijs te staan.

Op het moment dat je weer gebruik wilt maken van de zware categorieën moet je alsnog de keuring ondergaan. Daarna moet je een nieuw rijbewijs aanvragen, zodat de zware categorieën weer worden bijgeschreven.

Begeleiderspas

Ben je 17 jaar en wil je je rijbewijs aanvragen na het halen van je rijexamen? Dan heb je een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van de door jouzelf gekozen coaches die jou tot je 18e verjaardag begeleiden tijdens het autorijden. 

Bekijk voor meer informatie over de begeleiderspas de website van de RDW.

Rijbewijs ophalen

Tijdens de aanvraag hoor je vanaf wanneer je jouw rijbewijs mag afhalen. Het is niet nodig om hierover te bellen, telefonisch kan hier geen informatie over worden gegeven. Je hoeft geen afspraak te maken voor het ophalen. Bekijk de openingstijden.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Ben je je rijbewijs kwijtgeraakt of is die gestolen? Dan is het belangrijk dat je dit registreert bij de RDW (DigiD nodig). Het rijbewijs wordt dan meteen ongeldig verklaard. Als de melding is geregistreerd bij de RDW, krijg je een brief om dit te bevestigen. Je kunt ook online een afspraak inplannen om de vermissing aan de balie bij Burgerzaken te laten registreren of bellen met telefoonnummer 14 036. 

Nieuw rijbewijs

Nadat je de melding hebt gedaan, kun je een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening