Direct naar paginainhoud

Verklaring van huwelijksbevoegdheid

Om in een ander land te trouwen heb je vaak een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Je vraagt deze verklaring van huwelijksbevoegdheid persoonlijk aan in het stadhuis. Dit doe je op afspraak via telefoonnummer 14 036.

Voor een huwelijk in het buitenland heb je soms een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Daarin staat dat je niet getrouwd bent en dat jij en jouw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. Je kunt de verklaring alleen bij de gemeente Almere aanvragen als je in Almere woont of als Almere jouw laatste woonplaats in Nederland was. De verklaring van huwelijksbevoegdheid kan alleen aan een Nederlander gegeven worden.

Afspraak maken

Je vraagt de verklaring van huwelijksbevoegdheid persoonlijk aan in het stadhuis. Dit doe je op afspraak via telefoonnummer 14 036.

Voorwaarden

 • Je bent in Almere ingeschreven of Almere is je laatste woonplaats in Nederland geweest.
 • Eén van de partners heeft de Nederlandse nationaliteit.
 • Documenten uit het buitenland die niet in het Nederlands, Duits, Engels of Frans zijn, moet je naar het Nederlands laten vertalen door een beëdigd vertaler.
 • Vaak moeten buitenlandse documenten gelegaliseerd worden. Meer informatie hierover kun je vinden op nederlandwereldwijd.nl.
 • Ben je onder curatele gesteld? Dan heb je toestemming nodig van je curator.

Wat moet je meenemen?

 • Neem een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) van jezelf en je partner mee. Als je niet het originele identiteitsbewijs van je partner kunt laten zien, neem je een kopie van een geldig identiteitsbewijs van je partner mee.
 • Een betaalpas. Je betaalt de kosten bij de aanvraag.

Op basis van je identiteitsbewijs zoekt de ambtenaar van de burgerlijke stand je gegevens op in de Basisregistratie Personen (BRP). Als blijkt dat niet alle benodigde gegevens in de BRP staat, dan moet je aanvullende stukken inleveren. Bijvoorbeeld als jullie beiden in het buitenland wonen. Of als alleen je partner in het buitenland woont en niet eerder in Nederland heeft gewoond. In dat geval heb je de volgende originele documenten nodig (kopieën of scans zijn niet toegestaan):

 • de geboorteakte van je partner.
 • een verklaring van de buitenlandse woonplaats dat jij en/of jouw partner daar woont.
 • een verklaring van de buitenlandse autoriteiten waaruit blijkt dat jij en/of jouw partner niet getrouwd is. Als je partner in het verleden getrouwd is geweest: de echtscheidingsakte of de overlijdensakte van de overleden partner.

Wil je vooraf zeker weten dat je de juiste documenten hebt? Bel dan telefoonnummer 14 036. Als je alle documenten kunt laten zien, krijg je de verklaring direct mee.

Kosten

ProductKosten

Verklaring huwelijksbevoegdheid

€ 29,00

Verklaring van ongehuwdheid

Het kan zijn dat de buitenlandse autoriteiten vragen om een verklaring van ongehuwdheid. Dat is niet hetzelfde als een verklaring van huwelijksbevoegdheid.

 • Een verklaring van ongehuwdheid geeft informatie over jouw burgerlijke staat: er staat dat je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt. Vraag hiervoor het internationale uittreksel BRP aan.
 • Een verklaring van huwelijksbevoegdheid geeft aan dat jij en jouw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. Voor de aanvraag van deze verklaring moet je een afspraak maken. Bel hiervoor telefoonnummer 14 036.

Iemand machtigen

Kun je zelf niet naar het stadhuis komen, dan je ook iemand machtigen om de aanvraag te doen. Stel zelf een machtiging op met de gegevens van jezelf en van de gemachtigde. De persoon die namens jou de aanvraag doet neemt het volgende mee:

 • Alle documenten die nodig zijn voor de aanvraag (zie 'Wat moet je meenemen?').
 • De machtiging die jij hebt opgesteld, ingevuld en door jou ondertekend.
Illustratie Almere skyline
Jouw mening