Direct naar paginainhoud

Station en stationsomgeving

Station Almere Centrum ligt tussen het Stationsplein en het Mandelaplein. Dit gebied is de entree en het visitekaartje van de stad. Het station is in gebruik sinds 1987. Tussen 2020 en 2022 kregen het station en de omliggende pleinen een metamorfose.

Het vernieuwde station past beter bij een grote stad met straks zo’n 300.000 inwoners. Samen met Almeerders en reizigers is een plan gemaakt. Station Almere Centrum is veranderd in een duurzaam station waar het fijn is om binnen te komen of een reis te beginnen.

Wat is er gebeurd?

Een ruime, lichte stationshal met nieuwe winkels, puien, plafond en transparante liften. De pleinen voor en achter het station sluiten mooi op elkaar aan in de passage. De verbinding is goed zichtbaar door de nieuwe tegelvloer. Op de perrons zijn nieuwe houten banken, windschermen, wachtruimtes, betonnen poefjes en 'groene eilanden' geplaatst. Ook het busstation heeft een nieuw plafond en goede verlichting gekregen.

De twee moderne fietsenstallingen aan het Busplein en de Landdrostdreef bieden samen plaats aan ruim 3.400 fietsen.

Vastgoedeigenaar Kroonenberg heeft de oude station offices verbouwd tot appartementen. Samen met NS, ProRail en vastgoedeigenaren maken we het stationsgebied steeds mooier. De lichtkunstwerken van Geert Mul, aan de zijde van het Mandelaplein, en Iwan Smit, bij de entree op het Stationsplein, maken het stationsgebied vrolijk en kleurrijk.

Stationsplein en Mandelaplein

Net als bij andere pleinen in de stad is er meer groen op het Stationsplein en Mandelaplein. Er zijn meer zitjes en plekjes om te chillen en te ontmoeten. De ontwerpen voor beide pleinen zijn samen met Almeerders gemaakt. Veel wensen zijn erin verwerkt. Zo zijn de pleinen groener en sfeervoller. Ook zijn de pleinen en het station overzichtelijker en beter toegankelijk voor iedereen.

Het Mandelaplein loopt geleidelijk over in het aangrenzende park. Er zijn verschillende bomen en struiken geplaatst: meerstammig, enkelstammig, brede hogere bladerenkroon of met een lagere vertakking. Ze zullen de wind op het plein breken, maar geven het ook een sfeervolle uitstraling mee. Het nieuwe groen nodigt uit nog wat langer te blijven.

Het Stationsplein is een mooie overgang naar de winkels, scholen, kantoren en uitgaansgelegenheden in de binnenstad. Het geeft een doorkijkje naar wat de bezoeker van het nieuwe centrum te wachten staat: een aantrekkelijke, levendige en bruisende binnenstad.

Het Mandelaplein gaat geleidelijk over in het aangrenzende park met verschillende bomen en struiken: meerstammig, enkelstammig, brede hogere bladerenkroon of met een lagere vertakking. Ze breken de wind op het plein en geven het een sfeervolle uitstraling. Het nieuwe groen nodigt uit nog wat langer te blijven.

Het Stationsplein vormt een mooie overgang naar de winkels, scholen, kantoren en uitgaansgelegenheden in de binnenstad. Het geeft een doorkijkje naar wat de bezoeker van het centrum te wachten staat: een aantrekkelijke, levendige en bruisende binnenstad.

Kijk voor de actuele werkzaamheden in Almere Centrum op de pagina Werkzaamheden Centrum.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening