Direct naar paginainhoud

Niña Weijers, Cassandra

De verdwijning van de zeventienjarige Cassandra van Schaijk duurde van 24 maart tot 14 april 2007. Toen haar lichaam werd gevonden in de Almeerse Noorderplassen betekende dat eerder het begin dan het einde van een mysterie. Meer dan vijftien jaar later is nog altijd niet opgehelderd wat er gebeurde met Cassandra, die na een avond uitgaan nooit meer thuiskwam.

Niña Weijers, werd diep gefascineerd door het verhaal van Cassandra. Ze sprak met leden van het politieteam, familie, vrienden en andere betrokkenen, en zag hoe ontwrichtend de invloed van een onafgemaakt verhaal kan zijn op de levens van iedereen die er deel van uitmaakt. 

Dit boek brengt niet alleen het verhaal van Cassandra naar voren, maar werpt ook boeiende vragen op over de rol van de schrijver bij het vertellen van waargebeurde verhalen en de aantrekkingskracht van true crime-verhalen, vooral wanneer het slachtoffers betreft. Niña Weijers heeft dit complexe verhaal verweven in een mix van reportage, essay en detective, met subtiele verwijzingen naar de wereldliteratuur.

Het boek is overal te koop.

Over Weijers

Niña Weijers betrok in het najaar van 2020 een woning in Almere om aan de slag te gaan als vierde gastschrijver voor Almere Verhalen.

Weijers’ (1987) debuutroman De consequenties werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2015 en is bekroond met de Anton Wachterprijs 2014, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015, met de Van der Hoogt-prijs en de Opzij-prijs. In juni 2019 is haar nieuwe roman KAMERS ANTIKAMERS verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.  

Daarvoor won ze in 2010 de schrijfwedstrijd Write Now!, en ze publiceerde korte verhalen in o.a. 'De Gids' en 'Passionate Magazine'. Door Opzij werd ze in 2013 uitgeroepen tot een van de ‘35 schrijfsters onder de 35’. Ze schrijft daarnaast voor De Groene Amsterdammer. 

Boodschap van Niña Weijers

Niña Weijers: ‘Ik was de vierde gastschrijver in de reeks Almere Verhalen. Ik woonde er in het najaar van 2020 en het vroege voorjaar van 2021. Dat lijkt lang geleden, maar ook na mijn vertrek als inwoner ben ik heel veel in Almere geweest om onderzoek te doen voor mijn boek. Op een bepaalde manier ben ik er dus eigenlijk nooit meer helemaal vertrokken. Het project was van begin tot eind een groot avontuur: het wonen in Almere zelf, de gesprekken die ik heb gevoerd met inwoners en betrokkenen bij het verhaal van Cassandra. Het schrijven van dit boek was niet altijd makkelijk, omdat het natuurlijk ook geen eenvoudig onderwerp was. Maar ik ben heel blij dat ik het heb gedaan, dat het er nu is, en dat mijn leven hierdoor verbonden is geraakt met de stad op manieren die ik van tevoren niet had kunnen bedenken.’

Illustratie Almere skyline
Jouw mening