Direct naar paginainhoud

Cultuurparticipatie

De inwoners van Almere genieten veel en graag van cultuur, maar doen dat nog vaak in een andere stad omdat ze naar eigen zeggen in Almere niet vinden wat ze zoeken. Veel Almeerders missen hier cultuur. Tegelijkertijd zijn ze volop cultureel actief in hun eigen woonplaats: ze bezoeken de schouwburg of een festival, gaan naar de film, volgen een cursus fotografie, ze schilderen en tekenen of maken muziek. Anders gezegd, vraag en aanbod sluiten niet naadloos op elkaar aan.

Om inzicht te krijgen in de deelname en het bezoek van Almeerders aan culturele activiteiten binnen en buiten de stad, voert de gemeente elke drie jaar een onderzoek uit naar de cultuurparticipatie van haar inwoners. De uitkomsten van de laatste drie onderzoeken staan onderaan deze pagina.

Cultuurparticipatieonderzoek

De gemeente houdt elke drie jaar een onderzoek onder Almeerders om hun cultuurparticipatie te onderzoeken. Ze toetst daarmee het cultuurbeleid. In het ‘Cultuurplan 2019-2024, Cultuur verrijkt, verbindt en versterkt’ staat dat er begin 2021 een tussentijdse evaluatie is. Het Cultuurparticipatieonderzoek 2020 is een van de bouwstenen van die evaluatie. In totaal hebben 1.965 volwassenen en 340 jongeren deelgenomen aan het onderzoek. 

Een greep uit de resultaten van het Cultuurparticipatieonderzoek 2020 (pdf):

  • Maar liefst 93% van de Almeerders bezocht een of meer voorstellingen, musea of films in de afgelopen twaalf maanden voor de coronamaatregelen.
  • Bijna de helft (45%) van de Almeerders doet in zijn of haar vrije tijd iets kunstzinnigs of creatiefs.
  • Cultuurbereik is het laagst onder Almeerders zonder opleiding en het hoogst onder hoogopgeleide Almeerders.
  • Almeerders bezoeken vaker de bibliotheek, kunstuitleen en Stadsarchief.  
  • De belangrijkste reden voor Almeerders om ergens anders iets cultureels te doen, is omdat dit niet in Almere te vinden is. In elk stadsdeel missen bewoners wel iets.
  • Het aantal bezoekers van festivals is afgenomen in vergelijking met 2017 (van 59% naar 34%).
Illustratie Almere skyline
Jouw mening