In Almere zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk materialen verspild worden. Samen met bedrijven, inwoners en organisaties zorgen we er daarom voor dat materialen opnieuw worden gebruikt in plaats van weggegooid. We helpen nieuwe, duurzame bedrijven en moedigen samenwerking aan tussen ondernemers in de stad en omgeving.
Grondstoffen zijn zeldzaam en raken snel op door de manier waarop onze economie werkt. We maken producten van grondstoffen en gooien ze daarna weg. Om in de toekomst genoeg grondstoffen te hebben, moeten we overstappen naar een systeem waarin de weggegooide producten weer omgezet kunnen worden naar grondstoffen. Van deze grondstoffen kunnen weer nieuwe producten gemaakt worden.
Door afval in onze stad opnieuw te gebruiken, kunnen we veel verspilling voorkomen. Dit heet circulariteit. Niet alleen ons huisafval biedt kansen, maar bijvoorbeeld ook gft-afval, groen- en snoeiafval, herbruikbare spullen, beton, asfalt en bankjes van straat die niet meer gebruikt kunnen worden. Door deze materialen opnieuw te gebruiken, houden we veel grondstoffen in de stad. Dit doen we samen met:
Nederland heeft de ambitie om in 2030 voor 50% circulair te zijn en volledig circulair in 2050. Voor afvalstoffen betekent dit dat dan tenminste 50% moet worden hergebruikt. Een goede manier om deze ambitie te bereiken is een Circulair Ambachtscentrum. Zo’n circulair ambachtscentrum bestaat uit een recyclingperron, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats. Soms is er ook plaats voor bedrijven die de gerecyclede producten als nieuwe grondstof hergebruiken. Producten, grondstoffen en materialen blijven zo langer in gebruik; het voorkomt onnodig storten en verbranden. Zo helpen alle partijen samen mee aan het behoud van waarde.
Omdat een circulair ambachtscentrum ingezamelde producten en materialen een tweede leven geeft, worden kringloopbedrijven en recylingperrons gezien als één van de 'bouwstenen' van een circulaire economie en als een goed voorbeeld hoe gemeenten en kringloopbedrijven elkaar kunnen versterken. Alleen wanneer er geen upcycling mogelijk is, wordt het afval zorgvuldig gerecycled via het recyclingperron. Onnodig verbranden wordt zo voorkomen, producten hebben een langere levensduur en er gaan minder waardevolle grondstoffen verloren. Het streven van de rijksoverheid is, dat er in 2030 een landelijk netwerk van circulaire ambachtscentra is. Deze ambitie is vastgelegd in het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019 - 2023.
Almere geeft stapsgewijs invulling aan het Circulair Ambachtscentrum. Dit bestaat uit de volgende deelstappen: