Direct naar paginainhoud

Klimaatadaptatie

Almere kan haar netwerk van groen en water in en om de stad nog efficiënter inzetten om de klimaatuitdagingen van de toekomst, zoals hitte, wateroverlast en droogte. Waar bomen zorgen voor beschutting en water voor verkoeling.

Hittestress en wateroverlast

Het klimaat verandert. Periodes van droogte en wateroverlast zijn extremer en frequenter. Hoosbuien zetten de straten blank, bewoners, bezoekers en dieren lijden onder hitte, en droogte zorgt voor extra uitdaging voor beheer van de stad en de natuur. Hoewel uit de uitgevoerde zogenoemde stresstesten blijkt dat Almere, ten opzichte van andere steden, goed is ingericht op piekbuien, blijkt er toch een aantal aandachtsgebieden te zijn. Klimaatadaptatie is bij de verdichting en stadsvernieuwing van Almere dan ook een belangrijk item. Almere kan haar netwerk van groen en water in en om de stad nóg efficiënter inzetten om de klimaatuitdagingen van de toekomst, zoals hitte, wateroverlast en droogte, het hoofd te bieden door het robuuste systeem met voldoende groen en water duurzaam in stand te houden. 

Klimaatveranderingen

De provincie Flevoland, de gemeente Almere en Aeres Hogeschool willen een onderzoeksgroep starten. Deze groep gaat onderzoeken hoe we de groene ruimte in en rond de stad beter kunnen gebruiken. Ze kijken naar circulaire economie, biodiversiteit en klimaatverandering. Ze willen weten hoe deze dingen samenhangen. Met deze kennis willen ze nieuwe ideeën, producten of diensten ontwikkelen. Het doel is om het groen in Almere belangrijker te maken en bij te dragen aan een duurzame, groene en economische stad. 

Illustratie Almere skyline
Geef jouw meningGeef jouw mening Geef jouw mening