Direct naar paginainhoud

Geldzaken

Je hebt geld nodig om je onderneming te starten of te laten groeien. Er zijn verschillende manieren om aan bedrijfsfinanciering te komen. Je kunt een zakelijke lening aanvragen bij een bank. Maar er zijn ook financieringsmogelijkheden zoals alternatieve financiering, subsidies en overheidsregelingen. 

Kamer van Koophandel

Op de website van de Kamer van Koophandel (KvK) vind je veel informatie over financiering. 

Maar ook de partners van het ondernemersplein kunnen je helpen met je vragen over financiering:

Subsidies

Er bestaan vele subsidies. Die kunnen een mogelijkheid van financieren zijn voor beginnende en voor bestaande ondernemingen. Ook zijn er allerlei interessant fiscale regelingen. Via de Almeerse subsidiedatabase vind je informatie over beschikbare subsidies voor Almeerse ondernemers systematisch op een rijtje. Via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je informatie over subsidieregelingen van de Nederlandse rijksoverheid en van de Europese Unie.

Schuldhulpverlening

Verder (vroeger PLANgroep) verzorgt samen met maatwerk OSS (Ondersteuning Schuldstabilisatie) de schuldhulpverlening in Almere. Kan één van je werknemers hulp gebruiken op dit gebied, dan kun je terecht bij Verder. Ondernemers die zelf hulp kunnen gebruiken op gebied van schuldhulpverlening kunnen een beroep doen op het Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF).

Je kunt als werkgever in gesprek gaan met Verder om te onderzoeken welke hulp je als werkgever aan je medewerkers kan bieden. Met de huidige energiecrisis en inflatie is het voor een steeds groter wordende groep moeilijker om rond te komen. Verder biedt diverse mogelijkheden aan om je medewerkers te helpen bij vragen rondom financiën.

Je kunt denken aan:

  • Preventieve workshops voor personeel, bijvoorbeeld over pensioen of over het voorkomen van financiële problemen.
  • Trainingen/workshops voor de werkgever, bijvoorbeeld over het herkennen en bespreekbaar maken van financiële problemen bij werknemers.
  • Training gesprekstechnieken/Stress Sensitieve dienstverlening.
  • Maatwerk zoals direct contact met een medewerker via een anonieme hulplijn voor financiële vragen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Verder. Afhankelijk van de vorm van begeleiding/coaching maken zij een op maat gemaakte offerte voor je op.

Belastingen

Als ondernemer betaal je ook gemeentelijke belastingen, of je nu een vennootschap hebt, een eenmanszaak heeft of zzp'er. Het gaat dan om bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en precariobelasting. Wil je weten wat voor jouw specifieke situatie de kosten zijn, welke spelregels er gelden en of er kwijtschelding mogelijk is, kijk dan  op de pagina over Gemeentelijke belastingen voor ondernemers.

Inkoop en aanbesteden

De gemeente Almere wil het lokale bedrijfsleven graag stimuleren en de kans geven haar producten en diensten ook aan de gemeente aan te bieden. Maar bij inkopen en aanbesteden is de gemeente ook gebonden aan (Europese) aanbestedingsregels. Meer informatie over inkoop en aanbesteden door de gemeente.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening