Direct naar paginainhoud

Energietransitie

De energietransitie vormgeven doen we samen met organisaties en ondernemers. Ontdek hoe je als ondernemer kunt bijdragen aan een energieneutrale stad en welke kansen dit biedt voor je bedrijf. Samen bouwen we aan een toekomstbestendige en groene toekomst voor Almere en jouw onderneming.

Verduurzaming bedrijfspand

Energiekosten vormen vaak een grote kostenpost, zeker bij grotere panden. Het loont daarom om te onderzoeken of je energie kunt besparen en/of zelf energie kunt opwekken. Naast dat het je energiekosten verlaagt, maak je je pand ook toekomstbestendig en stijgt de waarde van je pand.

Je kunt als ondernemer verschillende maatregelen nemen om je pand te verduurzamen. Het kunnen grote maatregelen zijn zoals dak-, vloer- of gevelisolatie, zonnepanelen of isolerend glas. Maar ook kleine maatregelen kunnen al verschil maken, bijvoorbeeld ledverlichting of energiezuinige apparatuur.

Ben je benieuwd wat er mogelijk is in jouw pand? Kijk voor meer informatie op het Regionaal Energieloket. Hier staan de mogelijkheden per sector op een rijtje. Ook Energie Expertisecentrum Flevoland kan je bedrijf verder helpen bij verduurzaming van het pand.

Bekijk de video’s van de twee Almeerse bedrijven Knipidee en de Kringloper. Beide bedrijven laten zien welke duurzame maatregelen ze hebben genomen en welke tip ze meegeven aan andere ondernemers.

De Kringloper

Knipidee

Zonnepanelen op bedrijfsdak

Door energie op te wekken met zonnepanelen bespaar je veel op je elektriciteitsverbruik. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 6 tot 8 jaar. Als ondernemer heb je over het algemeen een hoog stroomverbruik. Dit in combinatie met (veel) beschikbaar dakoppervlak maken zonnepanelen een rendabele investering. Bovendien kun je gebruik maken van verschillende subsidies. Op het Regionaal Energieloket vind je informatie over zonnepanelen per sector.

Kijk ook eens op Energie Expertisecentrum Flevoland voor meer informatie over zonnepanelen. In de kennisbank staat bijvoorbeeld een handig stappenplan voor zonnepanelen op bedrijfsdaken.

Subsidies en leningen

Er bestaan verschillende subsidies en leningen voor ondernemers en bedrijven die energiebesparende maatregelen willen nemen. Daarnaast kan je als ondernemer ook vaak gebruikmaken van belastingvoordeel. Dit maakt de investering voor het verduurzamen van je bedrijfspand toch iets minder groot. Kijk op Groen en Gezond Almere of het Regionaal Energieloket voor een overzicht van de subsidies en leningen. Of gebruik de subsidiewijzer van RVO.

Wetgeving over duurzaamheid

Als bedrijf moet je voldoen aan wet- en regelgeving rondom energiebesparing. Bijvoorbeeld de energiebesparingsplicht en de label-C verplichting. Met de wetchecker van de Rijksoverheid kun je kijken aan welke verplichtingen je moet voldoen. Ga voor meer informatie over de wet- en regelgeving naar de site van het Regionaal Energieloket

Renovatiestandaard

Ga je vóór 2030 je utiliteitsgebouw renoveren? Dan is het verstandig om alvast te kijken naar de renovatiestandaard: een richtlijn voor het verminderen van energieverbruik in gebouwen. De renovatiestandaard is een vrijwillige richtlijn, maar vanaf 2030 wordt er een verplichte eindnorm bepaald waaraan alle gebouwen in 2050 moeten voldoen. Als je voor 2030 je gebouw verbouwt, kun je met de renovatiestandaard alvast aan deze eindnorm voldoen. Deze richtlijn geldt alleen voor utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, winkels, scholen en gevangenissen. 

Voor welke gebouwen geldt de renovatiestandaard?

De renovatiestandaard geldt voor winkels, recreatie- en sportgebouwen, horeca, kantoren, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en gevangenissen. Hoe energiezuinig een gebouw moet zijn, hangt af van de oppervlakte en gebruiksfunctie(s). Als je gebouw aan de renovatiestandaard voldoet, is het energiezuinig genoeg tot 2050. Kijk op rvo.nl voor alle informatie over de renovatiestandaard.

Meer informatie en handige links

  • Regionaal Energieloket: informatie over energiebesparing, energie opwekken en verduurzaming per sector.
  • Groen en Gezond Almere: Almeerse ervaringsverhalen en initiatieven op gebied van duurzaamheid en gezond leven.
  • Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF): helpen ondernemers, non-profit organisaties en energiecoöperaties in Flevoland bij de ontwikkeling en realisatie van hun duurzame energie- en energiebesparingsprojecten.
  • Praktijk- en Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE): wordt hét ActieLab voor de circulaire economie. Met overheid, ondernemers en het onderwijs werkt PRICE aan innovatieve vraagstukken op het gebied van bouw en leefomgeving. Zo versnellen we samen de circulaire economie in de regio en daarbuiten.
Illustratie Almere skyline
Jouw mening