Circulaire economie & Energietransitie

Ben je ondernemer in Almere en kijk jij naar de toekomst? Ben je geïnteresseerd in circulaire oplossingen voor jouw onderneming? Wist je dat je het slimmer omgaan met afvalstromen, of het anders inrichten van bedrijfsprocessen, niet alleen bijdraagt aan een duurzame toekomst maar vaak ook geld bespaart? Benieuwd naar de mogelijkheden? Dan is een circulaire bedrijfsscan wellicht iets voor jouw onderneming.

Circulaire bedrijfsscan

De circulaire bedrijfsscan is gratis en bestemd voor ondernemingen in Almere die graag circulaire stappen in de huidige bedrijfsvoering willen zetten, maar niet goed weten hoe en/of samen willen nadenken over de kansen. De kansen voor circulair ondernemen verschillen per bedrijf. De scan wordt specifiek op jouw bedrijf afgestemd en laat zien hoe circulair jouw product of bedrijf op het moment is.

Wat is het resultaat van de bedrijfsscan?

Je ontvangt een rapport met:

  • Kansrijke circulaire bedrijfsstrategieën
  • Een analyse van de huidige circulariteit van product of inkoop
  • Kansrijke oplossingen voor circulair ondernemen
  • Eerste actiepunten

Interesse in de bedrijfsscan?

Kijk voor meer informatie en om vrijblijvend informatie op te vragen op de website Groen en Gezond Almere.

Verduurzaming bedrijfspand

Energiekosten vormen vaak een grote kostenpost, zeker bij grotere panden. Het loont daarom om te onderzoeken of je energie kunt besparen en/of zelf energie kunt opwekken. Naast dat het je energiekosten verlaagt, maak je je pand ook toekomstbestendig en stijgt de waarde van je pand.

Je kunt als ondernemer verschillende maatregelen nemen om je pand te verduurzamen. Het kunnen grote maatregelen zijn zoals dak-, vloer- of gevelisolatie, zonnepanelen of isolerend glas. Maar ook kleine maatregelen kunnen al verschil maken, bijvoorbeeld ledverlichting of energiezuinige apparatuur.

Ben je benieuwd wat er mogelijk is in jouw pand? Kijk voor meer informatie op het Regionaal Energieloket. Hier staan de mogelijkheden per sector op een rijtje. Ook Energie Expertisecentrum Flevoland kan je bedrijf verder helpen bij verduurzaming van het pand.

Zonnepanelen op bedrijfsdak

Door energie op te wekken met zonnepanelen bespaar je veel op je elektriciteitsverbruik. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 6 tot 8 jaar. Als ondernemer heb je over het algemeen een hoog stroomverbruik. Dit in combinatie met (veel) beschikbaar dakoppervlak maken zonnepanelen een rendabele investering. Bovendien kun je gebruik maken van verschillende subsidies. Op het Regionaal Energieloket vind je informatie over zonnepanelen per sector.

Kijk ook eens op Energie Expertisecentrum Flevoland voor meer informatie over zonnepanelen. In de kennisbank staat bijvoorbeeld een handig stappenplan voor zonnepanelen op bedrijfsdaken.

Andere Almeerse ondernemers ging je al voor. Zo heeft Bowling Almere in 2019 zonnepanelen op het dak gelegd. Lees de ervaring van Bowling Almere op Groen en Gezond Almere.

Subsidies en leningen

Er bestaan verschillende subsidies en leningen voor ondernemers die energiebesparende maatregelen willen nemen. Daarnaast kan je als ondernemer ook vaak gebruik maken van belastingvoordeel. Dit maakt de investering voor het verduurzamen van je bedrijfspand toch iets minder groot. Kijk op Groen en Gezond Almere of het Regionaal Energieloket voor een overzicht van de subsidies en leningen.

Wetgeving over duurzaamheid

Als bedrijf heb je te maken met wet- en regelgeving rondom energiebesparing waar je aan moet voldoen. Zo is er bijvoorbeeld de Wet Milieubeheer en informatieplicht Energie waarbij bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken verplicht zijn om energie te besparen. Daarnaast moet elk kantoorgebouw per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben.

Weet jij aan welke regels op het gebied van duurzaamheid jouw onderneming moet voldoen? Doe de wettenchecker van de Rijksoverheid. Kijk voor meer informatie over de wet- en regelgeving op het Regionaal Energieloket.

Meer informatie en handige links

  • Regionaal Energieloket: informatie over energiebesparing, energie opwekken en verduurzaming per sector.
  • Groen en Gezond Almere: Almeerse ervaringsverhalen en initiatieven op gebied van duurzaamheid en gezond leven.
  • Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF): helpen ondernemers, non-profit organisaties en energiecoöperaties in Flevoland bij de ontwikkeling en realisatie van hun duurzame energie- en energiebesparingsprojecten.
  • Praktijk- en Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE): wordt hét fieldlab voor de circulaire economie. PRICE versterkt daarmee Nederland, de regio en Almere met haar koppositie als kennishouder, innovator en realisator van de circulaire economie.
  • Stimuleringsfonds: voor een financiële kickstart van een nieuw idee rondom circulaire economie.