In sommige gevallen hoeven kinderen tijdelijk niet aan de leerplicht te voldoen. Dit moet je altijd met de schooldirecteur overleggen. Jouw kind kan dus nooit zonder bericht thuisblijven. Je kunt een vrijstelling online aanvragen.
Op 1 april 2025 is het jaarverslag leerplicht schooljaar 2023-2024 vastgesteld.
Leerplicht Almere zet zich samen met ketenpartners in om het proces rondom de vrijstelling van de leerplicht (op grond van artikel 5 onder a Leerplichtwet 1969) in te richten op een manier waarmee ouders zoveel mogelijk ondersteund worden in het proces. En vanuit het recht op passend onderwijs/ontwikkeling voor elk kind. Daarbij is het goede gesprek leidend en alleen als het nodig is wordt er gehandhaafd.
Leerplicht Almere heeft 2500 verzuimmeldingen ontvangen in het schooljaar 2023-2024 voor 1418 unieke kinderen. Dat is ten opzichte van schooljaar 2022-2023 een daling van 65 meldingen. Ten opzichte van het aantal leerplichtige kinderen is het aantal verzuimers 3,9%, in schooljaar 2022-2023 was het ook 3,9%. De daling in het aantal meldingen is te laag om in het percentage terug te zien.
Schooljaar 2023-2024 is gestart met 62 langdurig relatief verzuimers, ook wel thuiszitters genoemd. Gedurende het schooljaar zijn daar 77 nieuwe bijgekomen, voornamelijk thuiszitters ingeschreven in het primair onderwijs. Voor het schooljaar 2023-2024 komen wij hierdoor op een totaal van 139. Tijdens het schooljaar zijn er 52 dossiers afgesloten, vooral mede door de bemiddeling van Leerplicht is het aantal thuiszitters aan het einde van het schooljaar teruggelopen naar 87 leerlingen. De grootste reductie werd bereikt in het voortgezet onderwijs, waar 29 thuiszittende kinderen minder waren. In het primair onderwijs ging het om een afname van 23 leerlingen. Het percentage thuiszitters is in dit schooljaar gestegen. Dit was met name het gevolg van verbeterde registratie en meldingen door de scholen in het primair onderwijs. In Almere worden zowel de geoorloofde als ongeoorloofde thuiszittende kinderen gemonitord en begeleid. Om de Almeerse thuiszittersaanpak te versterken zijn Leerplicht en het Samenwerkingsverband de mogelijkheid van 1 registratiesysteem voor de thuiszittende leerlingen aan het onderzoeken.
Oorzaken van langdurig relatief verzuim zijn:
Naast het reageren op verzuimsignalen participeert Leerplicht Almere in veel multidisciplinaire overleggen zoals zorgadviesteams, rondetafelgesprekken en in het veiligheidshuis.
Interventies waarmee Leerplicht werkt zijn onder andere:
Terug naar school/waarschuwing, ter kennisname, proces-verbaal en advies. Opvallend is het grote aantal meldingen (488) waarbij het verzuim niet behandelbaar is of die met beslissing overig. Het laatste betreft meldingen waarvoor geen verdere actie vanuit Leerplicht volgt, zoals meldingen die nog in onderzoek zijn, herhaalde meldingen die samengevoegd worden, leerplichtigen die 18 jaar worden en intern anders begeleid worden en meldingen die ingetrokken of vervallen zijn. Het meldgedrag van grote onderwijsinstellingen en de incomplete verzuimmeldingen die administratief afgeboekt worden spelen hierbij belangrijke rol. De inspanningen om de kwaliteit van deze meldingen te verbeteren, hebben afgelopen jaar onvoldoende effect gehad. Dit blijft een belangrijk speerpunt voor het komende schooljaar voor leerplicht.
Het aantal vrijstellingen in schooljaar 2023-2024 was totaal 305, een stijging van 43 ten opzichte van het schooljaar 2022-2023. Het aantal verzoeken om vrijstelling is in dit schooljaar gestegen. In het bijzonder geldt dat voor de verzoeken vanwege bezwaar tegen de richting van het onderwijs en het bezoek van een school in het buitenland. De vrijstellingen vanwege lichamelijke of psychische ongeschiktheid zijn licht gestegen. Het grootste aantal vrijstellingen heeft als reden een lichamelijke of psychische oorzaak.
Het Jaarverslag leerplicht schooljaar 2023-2024 is opvraagbaar via leerplicht-rmc @almere.nl