Direct naar paginainhoud

Voorschool betaalbaar voor iedereen

Gemeente Almere wil alle kinderen een goede start bieden. Daarom zorgen we voor genoeg voorscholen in Almere, die ook voor iedereen betaalbaar zijn. Je kunt in sommige gevallen kinderopvangtoeslag krijgen. Als je geen recht op kinderopvangtoeslag hebt, dan betaal je een klein deel zelf. Dat hangt af van jouw inkomen.

Kinderopvangtoeslag

Als jouw kind naar een geregistreerde dagopvang, voorschool of buitenschoolse opvang (BSO) gaat, dan kun je mogelijk kinderopvangtoeslag krijgen. Bij kinderopvangtoeslag krijgen ouders geld om een deel van de kosten van de kinderopvang te betalen. De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van het inkomen van de ouders. Hoe hoger het inkomen, hoe minder geld je krijgt voor de kosten voor kinderopvang. 

Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moet je aan voorwaarden voldoen:

  • Je krijgt kinderbijslag of een pleegouderbijdrage voor het kind. Of jij zorgt voor het grootste deel voor jouw kind.
  • Het kinderopvangcentrum of gastouderbureau is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Oppas in bijvoorbeeld een winkelcentrum is geen geregistreerde kinderopvang.
  • Je hebt een contract met het kinderopvangcentrum of gastouderbureau. Hier moet een aantal gegevens in staan, zoals de prijs per uur van de opvang en het aantal opvanguren in een jaar.
  • Jij en jouw toeslagpartner hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je werkt, studeert of krijgt begeleiding om werk te vinden. Of je volgt verplicht een inburgeringscursus bij een instelling met een certificaat. Dit geldt ook voor jouw toeslagpartner.

Lees meer over de voorwaarden voor kinderopvangtoeslag op de website van Belastingdienst.

Extra regels voor kinderopvangtoeslag

Om kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen, moet je in elk geval aan de genoemde voorwaarden voldoen. Voor sommige situaties zijn er extra regels. Bijvoorbeeld:

  • Je bent co-ouder
  • Je hebt kinderopvang nodig om sociale of medische redenen
  • Je stopt met werken of wordt werkloos
  • Jouw toeslagpartner is een familielid

Lees meer over de voorwaarden voor kinderopvangtoeslag op de website van Belastingdienst.

Ouder(s)/verzorger(s) met een eigen bedrijf

Als jouw kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat, kun je als zzp'er kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je besteedt aan jouw bedrijf. Dat zijn bijvoorbeeld de uren die:

  • Je voor jouw klanten werkt
  • Je besteedt aan jouw bedrijfsadministratie
  • Je nodig hebt om offertes te maken of jouw website bij te houden
  • Je besteedt aan het volgen van cursussen of trainingen voor jouw bedrijf

Reistijd voor woon-werkverkeer mag je niet meerekenen als gewerkte uren.

Ouderbijdrage

Als je als ouder of verzorger geen recht hebt op kinderopvangtoeslag, betaalt de gemeente een deel van de kosten. Jij betaalt per maand een bedrag: de ouderbijdrage. Dit bedrag hangt af van jouw inkomen. Ook als jouw kind een VVE-indicatie heeft gekregen, gelden deze regels. Je kind mag wel gratis meer uren gebruik maken van de voorschool.

Bereken de ouderbijdrage

Je kunt voor 2024 de VNG Adviestabel ouderbijdrage peuteropvang 2024 gebruiken om te berekenen hoe hoog de ouderbijdrage is. Voor 2025 gebruik je de VNG Adviestabel ouderbijdrage peuteropvang 2025.

Meld het als er iets verandert in je situatie

Verandert jouw inkomen of het aantal uren opvang dat je afneemt? Pas dan meteen je gegevens voor de kinderopvangtoeslag aan via Mijn Toeslagen of via de app Kinderopvangtoeslag. Dan ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening