Open Monumentendag

Maak kennis met het Cultureel Erfgoed van Almere. Tijdens Open Monumentendag 2022, in het weekend van 10 en 11 september. Dit jaar met als thema: duurzaamheid. In Almere gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid. Dit weekend kun je kennismaken met de ecologische wijk de Buitenkans en kun je tijdens een rondleiding op de Floriade meer te weten komen over duurzame innovatie.

Daarnaast zijn er dit weekend nog veel (gratis) activiteiten te beleven, voor jong en oud. Zo kan je deelnemen aan een rondleiding over de Floriade, zelfstandig deelnemen aan een speurtocht, de toren in Almere Haven beklimmen om een kijkje te nemen bij een van de stadsbeiaardiers of al fietsend opmerkelijke projecten ontdekken in Almere Buiten. Kortom, kom zaterdag 10 en zondag 11 september naar de Open Monumentendag en ontdek ons Cultureel Erfgoed!

Geïnteresseerd in de Open Monumentendag? Vraag de digitale flyer aan. Stuur een e-mail naar erfgoed@almere.nl met als titel 'Flyer Open Monumentendag'.  

Programma

Tijdens de Open Monumentendag worden er verschillende (gratis) activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo kan je deelnemen aan een rondleiding over de Floriade, zelfstandig deelnemen aan een speurtocht, de toren in Almere Haven beklimmen om een kijkje te nemen bij een van de stadsbeiaardiers of al fietsend opmerkelijke projecten ontdekken in Almere Buiten. Voor jong en oud is er van alles te beleven.

Activiteiten Open Monumentendag

A. Ecologische wijk De Buitenkans

zaterdag 11-00-18.00
Verzamelpunt: parkeerplaats Burg Dickerdacklaan
Rondleiding: 11.15 uur, 14.00 uur en 16.00 uur

workshop urban sketchen: 12.00-14.00 (vol = vol) Bewoners nemen je mee in hun wijk die een voorloper is van duurzaam bouwen in Almere en bij een aantal bijzon-dere huizen kun je binnen kijken. Tussen 12.00 en 14.00 volg je hier een workshop urban sketchen. Om 17.00 uur volgt er een gesprek met de architecten van de wijk.

B. Regenboogbuurt

Verzamelpunt: Wijkkantoor, Regenboogweg 45
zaterdag 11.00 -17.00 uur
Rondleiding: 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur (ca. 90 minuten) Ontdek de kleurrijkste wijk van Almere, leer van locals die alles weten over de architectuur. Om 16.00 uur is er een verkorte rondleiding over de gebouwen van architect Liesbeth van der Pol. Het wijkkantoor is voor 1 dag een museum met o.a. foto’s en maquettes en voor kinderen (en hun ouders) zijn er workshops over kleur.

C. Wandeling Floriade

zaterdag 10.15 uur, 11.15 uur, 12.45 uur, 13.45 uur, 14.45 uur (ca. 45 minuten)
Reserveer je tijdslot via de website van Open Monumentendag

Loop mee met een enthousiaste stadsgids die je alles vertelt over duurzaamheid in de bouw. Tijdens de route kom je langs Circuloco en leer je meer over het Weerwater en de Uitkijktoren. Na de rondleiding kun je zelfstandig het park bezoeken. Speciaal voor deze dag kun je een toegangsticket met 50 procent korting kopen. Gebruik de code 'OPENFL22' op de kortingspagina van Floriade.

D. Speurtocht Goedewerf

Goedewerf 1a (ter hoogte van Partou Haven)
zaterdag & zondag doorlopend

In de oudste wijk van Almere, ‘bloemkoolwijk’ de Goede werf, volg je een drie kwartier durende speur-tocht waarmee je op zoek gaat naar de kwaliteiten. De ‘Speurtocht naar Waarden’ is een vragenlijst via een app op je telefoon. Scan de QR-code op het bord aan de overkant van Partou Haven en doe mee.

E. Open Toren op de Goede Rede

Kerkgracht 60
zaterdag 13.00 – 16.30 uur
Wie in het centrum van Almere Haven woont of er vaak komt heeft vast de carillons gehoord. Vandaag kun je onder begeleiding van een gids de toren beklimmen en een kijkje nemen bij één van de stadsbeiaardiers van Almere. Onderweg naar boven leer je meer over het beroep en het instrument.

F. Fietstocht ‘Het Experiment’

Verzamelpunt: Station Oostvaarders (kant van Evenaar)
za 13.45-15.45 uur, €10,- (incl. fiets)
Aanmelden (verplicht) op de website van Kunstlinie.

Ontdek al fietsend opmerkelijke projecten in Almere Buiten zoals bijvoorbeeld het Malmöhuis, Klein India en de ecologische woonwijk De Buitenkans.

G. Rolling Nature

Kemphaanstraat 1 (naast het gebouw van Stad & Natuur)
zondag 12.00-16.00 uur

Festival Rolling Nature De Kemphaan is gebaseerd op de populaire Foodtruck Festivals, maar dit keer is het belangrijkste ingrediënt niet food, maar de natuur. Als bezoeker kun je aan de slag met diverse zeer uiteenlopende activiteiten en workshops.

Locaties Open Monumentendag

1. De Buitenkans

Burg Dickerdacklaan
zaterdag 11.00-18.00 uur
kunstlinie.nl

De Buitenkans is een ecologische wijk in Almere Buiten. Met 55 woningen is het een van de grotere ecologische wijken van Nederland. 48 huizen zijn tussen 2005 en 2007 in collectief particulier opdrachtgeverschap gebouwd.

2. Regenboogbuurt

zaterdag 11.00 -17.00 uur
regenboogbuurt.nl

De huizen in de Regenboogbuurt hebben alle kleuren van de regenboog en ook de namen van de straten zijn gekleurd. Het wijkkantoor is vandaag voor de gelegen-heid museum voor 1 dag. Vanaf 12.00 uur is er elk heel uur een rondleiding door de buurt.

3. Brugwachtershuisje Zuidersluis

zondag 12.00-16.00 uur
brugwachtershuisjes.nl 

Wat gaat er voor jou verloren als het brugwachtershuis-je in jouw buurt verdwijnt? Deze vraag staat centraal in het project SPOT ON! Het Moderne brug- en sluis-wachtershuisje langs de N701 is speciaal voor vandaag opengesteld. Er zijn kunstenaars aanwezig, je luistert er naar verhalen en je kunt een rondleiding volgen.

4. Het Stadsarchief

zaterdag 13.00-17.00 uur
Bezoek de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater en leer meer over het bijzondere verhaal hoe in een net drooggelegde polder een stadmeer werd uitgegraven en het wéér water werd. Aan de hand van foto's, plattegronden, ontwerpschetsen en brieven uit de collectie wordt de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Almere verteld.

5. Utopia Toren

zaterdag 10.00-15.00 uur

De Utopiatoren is ontworpen door de toenmalige landschapsarchitect van Almere Stad, Paul de Maar. Deze vrolijke uitkijktoren ligt op een kruispunt van twee symbolische lijnen. Een rechte lijn vanuit de stad, via de Stations straat, lopend over de Wandelpromenade en het Weerwater naar het eiland Utopia. Daar ontmoet deze de zichtlijn die vanaf de A6 naar de stad loopt. De toren staat daarmee symbolisch op de plek waar Gemeente en Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders.

6.Het Carillon van de Lichtboogtoren

Klokkeluiderstraat 10
zaterdag 11.00 – 12.00 uur

Om 11 uur hoor je hier het openingslied van Open Monumentendag. Voor wie de 91 treden wil beklimmen is het mogelijk om mee te kijken bij stadsbeiaardier Gerda Peters.

7. Het Klokhuis

zondag 11 september van 13.00-16.00
stadennatuur.nl/klokhuis  

Ontdek met Stad & Natuur het meest bijzondere duurzame huis van Almere: het Klokhuis! Dit bijzondere gebouw ziet eruit als een roze taart, maar heeft nog veel meer bijzonderheden te verbergen. Door middel van een rondleiding kom je er achter hoe kinderen tussen de 7-14 jaar in 2011 nadachten over een duurzaam huis. Architect Jort den Hollander heeft n.a.v. tekeningen en ideeën van jonge ontwerpers het Klokhuis ontworpen.

8. Voedselmuseum

Op het terrein van Vis à Vis, Muiderzandplaats 1
zaterdag 12.00-15.00 uur
wildekeuze.nl 

In het Voedselmuseum ontdek je de werelden die achter ons bord schuilgaan. Een project met een focus op eten; een onderwerp dat in verbinding staat met de aarde, de boer, de chef-kok, met economie en politiek, en met onze gewoontes en cultuur.

9. Goede Rede Kerk

Kerkgracht 60
zaterdag 11.00 – 17.00 uur
Nationale Orgeldag: 12.00 uur , €12,50

Vanaf 11 uur kun je zelf rondkijken in de kerk, maar ook persoonlijke uitleg krijgen over de geschiedenis en de mooie plekjes van het Almeerse ‘monument’ Goede Rede, zoals de kerkzaal, de stiltekapel en het Franse barokorgel van Verschueren (1979). Daarnaast is het ook Nationale Orgeldag: Vanaf 12.00 uur zijn er drie concerten van drie Nederlandse organisten, waarvan één in combinatie met panfluit.

10. Goedewerf

De Goedewerf is onderdeel van de oudste wijk in Almere Haven, gebouwd in 1977-1980. De wijk is een voorbeeld van ‘Post 65’ architectuur (gebouwd na 1965). Gebouwen uit deze periode worden over het algemeen niet erkend worden als waardevolle architectuur. Ga zelf op ontdekking in de oudste wijk van Almere door middel van een speurtocht

11. De Bivak

Meentweg 2
zondag 13.00 - 17.00 uur
vtv-waterland.nl 

De eerste bewoners van Almere woonden in tijdelijke huizen. De acht huizen werden aangeduid als ‘Het Bivak’ en stonden op de plek waar later het centrum van Almere Haven zou komen. Dit is het enige overgebleven huis. Er zijn sprekers die verhalen uit de beginperiode delen, er is een muziekgezelschap en voor wie zich in tekst en beeld wil uitleven kan dat op de drie opgestelde schilderdoeken binnen de thema’s: Water, Land en Mensen.

12. De Kemphaan

Kemphaanstraat 1
zondag 12.00-16.00 uur
stadennatuur.nl/kemphaan

Stadslandgoed De Kemphaan is de plek waar je midden in de natuur kunt genieten van een avontuurlijk dagje uit. Met natuurproducten, een stadsboerderij en een avontuurlijke natuurcamping.  Verder zijn er dieren te bewonderen van schapen tot apen en er is een klimbos.
 

Organisatie

De gemeente Almere organiseert het programma van Open Monumentendag Almere 2022 samen met Lieke Frielink, Sietse van der Wal, Jeroen Rep en Rens Bleijenberg en Vincent Brink van His and Herstory. Met dank aan OMA (Office for Metropolitan Architecture).