Direct naar paginainhoud

Vluchtelingenaanpak Oekraïne

Almere doet er alles aan om Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk tijdelijk op te vangen. De gemeente sluit aan bij landelijke organisaties en we werken samen met Almeerse hulporganisaties en instellingen.

Opvangplekken in Almere

Veiligheidsregio Flevoland heeft van het Rijk de opdracht gekregen om 3.566 plekken te organiseren voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Almere heeft daar verschillende opvangplekken voor beschikbaar gesteld. Het gaat om de volgende plekken:

 • Baltimoreplein
 • Clingendaellaan
 • El Grecostraat
 • Homerushof
 • Koopmanstraat
 • Louis Armstrongweg
 • Mandelaplein
 • Pasar Malamstraat
 • Pierre de Coubertinlaan
 • P.J. Oudweg
 • Schipperplein
 • Televisieweg
 • Wisselweg (vanaf 1 november 2024)

Opvang bij Almeerders thuis

De meeste vluchtelingen uit Oekraïne hebben een opvangplek gekregen van de gemeente. Er zijn ook gastgezinnen die tijdelijke woonruimte aan vluchtelingen bieden. Voor het gastgezin én voor de gast is het samenwonen vaak een bijzondere ervaring.

Ook is het een grote verantwoordelijkheid om een tijdelijk thuis te bieden aan vluchtelingen. Mocht je hierover nadenken, dan is het belangrijk dat je weet wat daar allemaal bij komt kijken. Om je daarbij te helpen, heeft de overheid een Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners geschreven. In deze handreiking vind je informatie over hoe je Oekraïners in jouw huis opvangt. Hoe biedt je een opvangplek aan, waar moet je op letten en welke voorzieningen moeten voor je gast beschikbaar zijn? De gemeente doet de inschrijving in de Basis Registratie Personen (BRP) en zorgt voor leefgeld.

Onderwijs in Almere

Het Taalcentrum Almere organiseert het onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen. Het centrum heeft veel kennis en is een expert van onderwijs voor nieuwkomers. Het onderwijs bestaat naast Nederlandse taalles ook uit vaklessen zoals rekenen en sport, spel en culturele activiteiten. Als het mogelijk is worden ook leraren uit Oekraïne ingezet. Naast het recht op onderwijs is er keuzevrijheid van onderwijs. Dit betekent dat ouders er ook voor kunnen kiezen hun kind aan te melden bij een normale basisschool of een school voor speciaal (basis) onderwijs. 

Contact en informatie Taalcentrum Almere 
Telefoon: 036 767 05 20 
Mail: info@taalcentrumalmere.nl  
Website: taalcentrumalmere.nl

Zorg in Almere

Oekraïense vluchtelingen hebben in de EU recht op opvang en medische zorg. Voor zorg is de Regeling Medische zorg Oekraïense Ontheemden (RMO) opgezet waarmee zij medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket krijgen. Oekraïners in Almere kunnen zorg krijgen bij Gezondheidscentrum De Driehoek. Voor dringende tandzorg (pijn) kunnen ze naar De Mondzorgpoli Almere. Lees meer informatie zorg en vluchtelingen op refugeehelp.nl.

Werk voor Oekraïense vluchtelingen

De Oekraïense vluchtelingen mogen in Nederland betaald aan het werk en hebben daar geen werkvergunning voor nodig. Wil je als bedrijf iets betekenen voor Oekraïense vluchtelingen, bijvoorbeeld door werk of werkplekken mogeljk te maken? Neem dan contact op met het werkgeversteam van de gemeente Almere via baangericht@almere.nl.

Lees meer informatie over werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen (kvk.nl).   

Tewerkstellingsvergunning   

Als je iemand van buiten de EU/EER of Zwitserland in dienst wilt nemen, heb je normaal gesproken een speciale werkvergunning nodig. Er zijn 2 soorten werkvergunningen: de tewerkstellingsvergunning (TWV) en de vergunning voor het verblijf en de arbeid (GVVA). De tewerkstellingsvergunning is sinds 1 april 2022 niet meer nodig voor gevluchte mensen uit Oekraïne. Lees meer informatie over werkvergunningen (uwv.nl)   

ZZP-basis   

Wil je een opdracht geven aan een Oekraïense vluchteling die werkt als zzp'er? Dan moet je wél een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen. Lees meer informatie over het inschrijven van Oekraïense vluchtelingen in het KVK Handelsregister.   

Inschrijven bij KVK voor werk in Nederland   

Veel mensen die uit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht, willen zo snel mogelijk aan het werk. Dat kan in loondienst of, onder strenge voorwaarden, als ondernemer. Lees meer informatie over het inschrijven van Oekraïense vluchtelingen in het KVK Handelsregister.   

Hulp aan Oekraïense vluchtelingen

Miljoenen Oekraïners hebben hun huis en land moeten achterlaten om een veilig onderkomen te vinden. Om zich thuis te voelen in Almere kunnen ze alle ondersteuning gebruiken. Als je ze wil helpen, zijn er verschillende mogelijkheden om dat in georganiseerde vorm te doen.  

Welcome app 

Met de Welcome app kun je meedoen aan activiteiten voor Almeerders én nieuwkomers. Je kunt hier activiteiten zoeken en boeken die je in contact brengt met de nieuwkomers. Welcome app downloaden? Download de welcomeapp en kom in contact met nieuwkomers.

Almere voor Oekraïne

Stichting Almere voor Oekraïne heeft als doel dat Oekraïense vluchtelingen zich thuis voelen, een nieuw bestaan op kunnen bouwen in Almere en een bruisend sociaal leven hebben. Zo organiseert de stichting banenmarkten, integratielessen en Engelse taalles voor Oekraïense vluchtelingen. Ga voor meer informatie naar AlmerevoorOekraïne.nl

Open Embassy

Open Embassy zorgt dat nieuwkomers zinnig, gelijkwaardig en snel hun weg in Nederland kunnen vinden. Lees hoe Open Ambassy inclusieve gemeenschappen van nieuwkomers en ervaren Nederlanders bouwt.  

  Avanti

  Avanti houdt zich bezig met inclusie in Almere. Naar aanleiding van actuele gebeurtenissen bespreken ze in maandprogramma's verschillende maatschappelijke onderwerpen voor nieuwkomers en mensen die al langer in Nederland wonen. Lees meer informatie over inclusiviteit en Avanti

  Vluchtelingenwerk Nederland

   Geld doneren

   Geld geven kan onder andere via:

   Illustratie Almere skyline
   Jouw mening