Oekraïne

Op deze pagina vind je meer informatie over hoe de ondersteuning aan Oekraïense vluchtelingen wordt georganiseerd. De gemeente Almere sluit aan bij landelijke organisaties en we werken nauw samen met Almeerse hulporganisaties, instellingen, kerken en moskeeën.

Hulplijnen

Telefoon

Je kunt bellen naar nummer +31 20 300 7000 van Vluchtelingenwerk. Elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 19.00 uur. Deze hulplijn is voor Oekraïense vluchtelingen en iedereen die wil helpen.

Whatsapp

Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-hulplijn in meerdere talen. Je kunt via WhatsApp een (spraak)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53 in het Oekraïens, Russisch of Engels. Een vrijwilliger neemt dan snel contact op.

Opvanglocaties in Almere

Veiligheidsregio Flevoland heeft de opdracht gekregen van het Rijk om 2.000 plekken in te richten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Almere heeft daar opvanglocaties voor beschikbaar gesteld. Het gaat om de volgende adressen:

LocatieAantal plekken
Clingendaellaan12
El Grecostraat36
Grote Markt16
Homerushof26

Louis Armstrongweg

78
P.J. Oudweg 445
Poseidonsingel 14
Schipperplein25
Televisieweg60

Er zijn ook een aantal locaties waar nog opvangplekken worden gerealiseerd. Het gaat om de volgende locaties:

LocatieAantal plekkenVerwachte oplevering
Pasar Malamstraat400-600april 2023
Pierre de Coubertinpad88maart 2023
Wisselweg803e kwartaal 2023

Opvang Oekraïense vluchtelingen door particulieren

Het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, Leger des Heils en Takecarebnb zijn gevraagd om de particuliere opvang van Oekraïense vluchtelingen (POO) in gastgezinnen te organiseren. Dit zijn dan ook de belangrijkste informatiebronnen voor particulieren. De inschrijving in het bevolkingsregister en verstrekking van het leefgeld wordt wel door de gemeente uitgevoerd. De overige coördinatie ligt bij voorgenoemde organisaties.

Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO)

In de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners vinden particulieren informatie over hoe ze een opvangplek kunnen bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De handreiking geeft antwoord op veel, maar nog zeker niet alle vragen die gastgezinnen en gemeenten hebben over de organisatie rondom de particuliere opvang.

Hulp aan Oekraïense vluchtelingen

Miljoenen Oekraïners hebben hun huis en land moeten achterlaten om een veilig onderkomen te vinden. In alle haast vertrokken zij zonder veel bagage en zijn daarna in een totaal nieuwe wereld terecht gekomen. Om zich zo snel mogelijk thuis te voelen in Almere kunnen ze alle ondersteuning gebruiken. Als je hen wilt helpen, zijn er verschillende mogelijkheden om dat georganiseerd te doen. Diverse organisaties en kerken helpen door medewerking te verlenen, locaties in te richten en contact met de vluchtelingen te maken. 

Vrijwilligerswerk in Almere

De ondersteuning van de vrijwillige inzet in Almere is in handen van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA). De VMCA maakt voor de coördinatie van de vrijwillige inzet gebruik van de website Almerevoorvluchtelingen.nl. Hier kunnen alle hulporganisaties, particulieren, kerken en bedrijven hun vraag of aanbod voor Oekraïense vluchtelingen plaatsen. 

Wil jij je als vrijwilliger aanmelden om hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen of aan een organisatie die opvang verzorgt? Meld je dan aan op Almerevoorvluchtelingen.nl.

Almere voor Oekraïne

AlmerevoorOekraïne.nl is een site die beheert wordt door Almeerder Orson Vloedbeld. Op deze site staat zoveel mogelijk actuele informatie, antwoorden  op veel gestelde vragen en links naar websites die meer informatie geven. Ook vind je op deze site tips aan mensen die hulp willen bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Gemeente Almere is niet verantwoordelijk voor deze inhoud.

Inzamelingsacties

Voor de inrichting van de opvangplaatsen en het leven in een nieuw land zijn veel spullen nodig. Als je wilt doneren is het belangrijk dat je een passende plaats vindt voor je donatie. Dat kan bij de landelijke organisaties, maar ook bij lokale organisaties in Almere. Via de website Almerevoorvluchtelingen.nl laten deze organisaties weten welke spullen zij nodig hebben.

Meldpunt Flevoland

Het Meldpunt Flevoland helpt Oekraïne is een regionaal platform, aanvullend op de lokale en landelijke initiatieven die er al zijn. Het is opgezet door Provincie Flevoland en Flever om inwoners en organisaties in Flevoland die zich inzetten of in willen zetten voor Oekraïne te versterken, door ze met elkaar te verbinden en informatie te delen. Wil je Oekraïne helpen? Wil je meer informatie over hoe je een en ander kunt aanpakken? Of heb je of ken je een mooi initiatief waarbij Oekraïense vluchtelingen worden geholpen? Dan kun je bij het Meldpunt terecht. Meer informatie: Flevoland helpt Oekraïne.

Geld doneren

Geld doneren kan via:

Werk voor Oekraïense vluchtelingen

De Oekraïense vluchtelingen mogen in Nederland betaald aan het werk en hebben daar geen werkvergunning voor nodig. Wil je als bedrijf iets betekenen voor Oekraïense vluchtelingen in de vorm van werk of werkplekken? Neem dan contact op met het werkgeversteam van de gemeente Almere: baangericht@almere.nl.

Voor meer informatie over hoe het werkt als je een Oekraïense vluchteling in dienst neemt verwijzen wij je graag naar de link Werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen (kvk.nl).

Als je verdere vragen hebt dan kun je deze ook altijd stellen via het mailadres baangericht@almere.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Taal leren en vertalen

Pryv.it realtime tolk

Met Pryv.it kan iedereen via de smartphone gemakkelijk een gesprek voeren met een vluchteling in zijn of haar eigen taal. De naam van de tool is een verwijzing naar de begroeting ‘Pryvit’, wat Oekraïens is voor ‘Hallo, hoe gaat het?’. Lees meer over de Pryv.it realtime tolk of kijk op www.appmachine.com/pryvit-en.

Met Oekraïners communiceren kan ook via de app van Google translate. Spreek een zin in het Nederlands of Oekraïens in en je kunt de vertaling lezen.

Taalonderwijs volwassenen

Oekraïners mogen deelnemen aan aanbod dat niet is gesubsidieerd en aan aanbod dat is gesubsidieerd met ‘WEB-geld’ (Wet educatie en beroepsonderwijs).
Houd rekening met wachtlijsten. 

Gecontracteerde taalscholen die opleiden tot diploma of certificaat

Maatjesprojecten, 1 op 1 begeleiding

Oefenen in kleine groepen

Taalcafé

Voor het Taalcafé is wel basiskennis van het Nederlands nodig.

Digitaal oefenen met de Nederlandse taal: onleren@NLTraining.nl

Voor Oekraïense vluchtelingen in Almere

Consultation hours Vluchtelingenwerk Nederland (Dutch Refugee Council)

Vluchtelingenwerk Nederland (Dutch Refugee Council) provides support and advice both to Ukrainians and non-Ukrainians with a Ukrainian residence permit. We answer your questions about residence status in The Netherlands, employment, financial benefits, health and insurance etc.

Consultation hours on location of the Dutch Refugee Council (Vluchtelingenwerk Nederland)

 • Alnovum, P.J. Oudweg 1 (room 257), Tuesday: 10-12.30, Wednesday: 17.30-19.30, Thursday: 11.00-13.30.
 • Best Western Hotel, Mandelaplein 1 (lobby), Wednesday: 9.00-12.00.
 • Holiday Inn, Baltimoreplein 121 (lobby), Tuesday: 13.00-15.00, Thursday: 15.00-17.00.
 • Kafra Housing, Televisieweg 1, 1st and 3th Monday of the month: 15.00-17.00.
 • Louis Armstrongweg, Louis Armstrongweg 100, 2nd and 4th Monday of the month: 15.00-17.00.

Je kan je niet zelf aanmelden voor een woonunit

De gemeente heeft geen wachtlijst voor de woonunits aan de Pasar Malamstraat. Wij nemen contact op met Oekraïense ontheemden die kunnen verhuizen naar de nieuwe locatie. Helaas kunnen we niet ingaan op individuele verzoeken om te verhuizen naar de Pasar Malamstraat.

Uitschrijven uit de BRP bij verhuizing naar andere gemeente (verplichtingen)

Als je je vanuit het buitenland in Nederland vestigt, moet je je binnen vijf werkdagen na vestiging in Nederland inschrijven bij de gemeente waar je verblijft. Wil je ook je partner en/of kinderen laten inschrijven, dan moeten zij allemaal meekomen naar het gemeentehuis. Neem bij de aangifte de originele documenten mee waaruit je identiteit, burgerlijke staat en verblijfplaats in Nederland blijkt.

Uitschrijven uit de BRP bij verhuizing naar andere gemeente

Als je binnen Nederland verhuist, moet je binnen vier weken vóór of uiterlijk vijf dagen na de verhuizing de adreswijziging doorgeven.

Uitschrijven uit de BRP bij vertrek naar het buitenland

Als je voor langere tijd, meer dan acht maanden, in het buitenland gaat verblijven, moet je dit binnen vijf dagen vóór je vertrek aangeven bij de gemeente waar je woont.

Базова реєстрація осіб: для органів влади і для вас (BRP)

The Personal Records Database (BRP): for the government and for you

Definitief vertrekken uit Nederland

Wil je niet meer in Nederland wonen? Dan moet je je laten uitschrijven bij de gemeente waar je woont. De gemeente geeft jouw uitschrijving door aan de IND.

Inschrijven bij de gemeente

Alle Oekraïense vluchtelingen -ook kinderen en baby's- die in onze gemeente verblijven, moeten geregistreerd worden in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) op basis van hun verblijfsadres. Dit geldt voor alle Oekraïense vluchtelingen, of je nu bij particulieren verblijft (POO) of op een gemeentelijke opvanglocatie (GOO).

Het inschrijvingsbewijs heb je nodig voor het aanvragen van leefgeld, een bankrekeningnummer, zorg en/of een zorgverzekering, onderwijs, werk en eventuele ondersteuning.

Voorwaarden

Houd er rekening mee dat de onderstaande zaken verplicht zijn om je te kunnen inschrijven bij de gemeente.

 1. Je maakt eerst een afspraak met de gemeente Almere door te bellen naar 14 036. Een medewerker van de gemeente belt je binnen vier dagen terug om een afspraak te maken in het stadhuis.
 2. Je bent als vluchteling zelf aanwezig bij de inschrijving in het stadhuis. Dit geldt voor iedereen die wordt ingeschreven, ook voor kinderen en baby’s.
 3. Je hebt een Oekraïens nationaal identiteitsbewijs bij je voor jezelf en de anderen. 
 4. De eigenaar of huurder van het verblijfsadres is ook in persoon aanwezig bij de registratie in het stadhuis.

De inschrijving in het stadhuis van Almere duurt ongeveer 20 tot 30 minuten per persoon.

Geen Oekraïens identiteitsbewijs

Personen zonder documenten kunnen we niet inschrijven. Heb je wel de Oekraïense nationaliteit, maar kun je dit niet bewijzen? Dan kan de Oekraïense ambassade in Den Haag een speciaal document afgeven. Met dat document kun je je wel inschrijven in de gemeente Almere.

Ambassade van Oekraïne
Zeestraat 78
2518 AD Den Haag
+31 70 362 60 95
emb_nl@mfa.gov.ua

Burgerservicenummer (BSN)

Nadat je bent ingeschreven in de BRP, ontvang je een bevestiging van de inschrijving en een burgerservicenummer (BSN). Vanaf dat moment kun je met je BSN leefgeld aanvragen, een Nederlandse bankrekening regelen, zorg of een zorgverzekering regelen, deelnemen aan het onderwijs en werken. Op de website van de IND vind je de meest actuele informatie over inschrijving in de BRP.

Meer informatie

Via Refugee vind je meer informatie in verschillende talen (Nederlands, Engels, Oekraïens, Russisch). Of bekijk deze brochures: 

Voorwaarden Richtlijn Tijdelijke Bescherming en sticker Verblijfsaantekening IND

Val je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en sta je ingeschreven bij de gemeente? Dan kun je een afspraak maken om een bewijs van verblijf op te halen bij de IND.

Voorwaarden voor deze richtlijnen:

Je hebt de Oekraïense nationaliteit

 • Je bent na 26 november 2021 uit Oekraïne gereisd.
 • Je bent voor 27 november 2021 uit Oekraïne gereisd. En je was toen voor langere tijd in Nederland, omdat je een verblijfsvergunning had of asiel had aangevraagd. Je kunt bewijzen dat je voor 27 november 2021 in Nederland was en niet in een ander EU-land.

Je hebt niet de Oekraïense nationaliteit

 • Je had op 23 februari 2022 internationale bescherming in Oekraïne, bijvoorbeeld als erkend vluchteling. Of je had een andere vorm van tijdelijke (nationale) bescherming omdat je niet veilig bent in jouw land van herkomst.
 • Je had op 23 februari 2022 een geldige permanente Oekraïense verblijfsvergunning. Je bent na 26 november 2021 uit Oekraïne gereisd. En je bent na 23 februari 2022 niet in jouw land van herkomst geweest.
 • Je had op 23 februari 2022 een geldige tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning, bijvoorbeeld voor werk of studie. Dan valt je onder de richtlijn als je je vóór 19 juli 2022 hebt ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. 

Je woonde in Oekraïne als gezinslid van iemand die onder de richtlijn valt

 • Je bent een partner (getrouwd of ongetrouwd) en je hebt een duurzame relatie.
 • Je bent een kind jonger dan 18 en je bent niet getrouwd.
 • Je bent een familielid en je woonde samen met het gezin. Je bent (grotendeels) afhankelijk van dit gezin.

Leefgeld

Na inschrijving bij de gemeente ontvang je een inschrijvingsbewijs BRP. Met dit inschrijvingsbewijs kun je telefonisch een afspraak maken met de inkomensconsulent over (een voorschot van) leefgeld. Je belt hiervoor naar het telefoonnummer 14 036.

Bij de afspraak

Je kunt een afspraak maken met de inkomensconsulent als je het inschrijvingsbewijs van de BRP hebt. Bij de afspraak moet je persoonlijk aanwezig zijn (met eventuele kinderen!) en het volgende meenemen:

 1. Inschrijfbewijs BRP
 2. Oekraïense identiteitsbewijs of paspoort
 3. Een bankpas voor een bankrekening die in Nederland gebruikt kan worden.
  (Opening of a payment account by Ukrainian Citizens)
 4. Indien mogelijk: iemand die jou taalkundig kan bijstaan

De afspraak over leefgeld wordt altijd na vier weken afgesloten met een vervolgafspraak. De vervolgafspraak gaat over het vervolg, de aanpassing of de verrekening als de landelijke regeling dan al van kracht is.

Vanaf 1 februari 2023 verandert de hoogte van het leefgeld voor eten, kleding en de extra toelage bij een gastgezin (wooncomponent).

Vanaf 1 februari veranderen ook de regels voor werk en leefgeld. Als iemand van 18 jaar of ouder gaat werken wordt voortaan het leefgeld van het hele gezin stopgezet. Dit gebeurt ook als iemand van 18 jaar of ouder een uitkering ontvangt van de Nederlandse overheid, bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Indien u minderjarige kind aan het werk gaat wordt uw kind uitgesloten van leefgeld. De rest van het gezin blijft leefgeld ontvangen.

U dient u vertrek naar het buitenland of naar een andere gemeente altijd te melden bij de locatiemanager. Als u langer dan 28 dagen niet aanwezig bent in de opvang, dan kan de gemeente uw opvang en leefgeld stopzetten. Bij terugkeer na deze 28 dagen heeft u nog recht op opvang, maar dit kan op een andere opvanglocatie zijn.

Verblijft u in de particuliere  opvang en gaat u langer dan 28 dagen naar het buitenland of naar een andere gemeente dient u ons te informeren via leefgeld@almere.nl of algemene telefoonnummer.

Factsheets nieuwe regels voor leefgeld en opvang (op rijksoverheid.nl)

Uitleg Normen

Het bedrag voor eten (voorheen € 205,00 per persoon) wordt afhankelijk van de grootte van uw gezin. Hoe meer mensen in uw gezin, hoe lager het bedrag per persoon:

 • Bestaat uw gezin uit 1 of 2 personen, dan ontvangt u per volwassene of alleenstaande minderjarige € 215,06 en per minderjarige € 178,36 per maand.
 • Bestaat uw gezin uit 3 personen, dan ontvangt u per volwassene € 171,99 en per minderjarige € 142,57 per maand.
 • Bestaat uw gezin uit 4 personen of meer, dan ontvangt u per volwassene € 150,45 en per minderjarige € 124,97 per maand.
 • Woont u in een gemeentelijke opvanglocatie? Dan kan de gemeente ervoor kiezen om maaltijden voor u te verzorgen. U krijgt dan geen geld voor eten. U heeft dan alleen recht op het bedrag voor kleding en persoonlijke uitgaven van € 56,12 per persoon per maand.
 • Het bedrag voor kleding en persoonlijke uitgaven (voorheen € 55,00 per persoon) wordt verhoogd naar € 56,12 per persoon per maand.
 • Wordt u particulier opgevangen, bijvoorbeeld door een gastgezin? Dan krijgt u ook een extra toelage voor wonen (voorheen € 215,- per volwassene en € 55,- per minderjarige) van € 93,- per persoon per maand.

Aan bovenstaande bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Zolang uw aanvraag voor leefgeld bij de gemeente in behandeling is ontvangt u een voorschot. Het voorschot bedrag dat u ontvangt ronden wij af waardoor dit bedrag afwijkt van bovenstaande bedragen. Bij de toekenning van het leefgeld wordt, als hier sprake van is, het minimale verschil nabetaald.

Werkt u in Nederland? Dan heeft u misschien recht op kinderbijslag van de Sociale verzekeringsbank en toeslagen van de belastingdienst.

Meer informatie

Vergoeding reiskosten Stickerprocedure

Voor het ophalen van een bewijs van verblijf bij de IND (sticker of een verblijfspas) in Amsterdam kan de gemeente de reiskosten vergoeden. Voorwaarde is dat je op het moment van de afspraak bij de IND leefgeld van de gemeente krijgt. De reiskosten naar de IND Amsterdam worden vergoed op basis van de openbaar vervoertarieven. Ontheemden die met een door de gemeente georganiseerde bus naar de IND in Amsterdam zijn geweest, komen niet in aanmerking voor deze vergoeding.

Als je denkt hiervoor in aanmerking te komen, vraag dan de reiskosten voor het ophalen van een bewijs van verblijf bij de IND (sticker of een verblijfspas) aan door te mailen naar leefgeld@almere.nl. Schrijf in je e-mail alle namen voor wie je een vergoeding van de reiskosten aanvraagt. Stuur daarbij de aanvraag de bevestiging(en) van de afspraak met de IND mee.

Tijdelijk verlaten van de opvang

Het is toegestaan om de opvangplek voor een periode van maximaal 14 dagen tijdelijk te verlaten, waarbij je recht op jouw opvangplek en op leefgeld in Almere wordt gehandhaafd. Wel zijn een aantal belangrijke aandachtspunten en gelden er afspraken.    

Werkwijze  

 • Je meldt bij de locatiecoördinator dat je van plan bent de opvang tijdelijk te verlaten. Belangrijk is dat je aangeeft van wanneer tot wanneer je weg bent. Dit kan eenmalig voor een periode van MAXIMAAL14 dagen!  
 • Je vult een verhuisformulier in met jouw tijdelijke verblijfadres en zorgt dat jouw handtekening erop vermeld staat.  
 • De locatiecoördinator legt je de verdere werkwijze uit. 
 • Het kan voorkomen dat je door onvoorziene omstandigheden langer weg bent dan 14 dagen. Neem in dit geval contact op met de locatiecoördinator, dan blijft jouw opvangplek gereserveerd. 

Vertrek zonder melding vooraf of blijf je langer weg? 

 • Wanneer je vertrekt zonder dit vooraf te melden bij de locatiecoördinator, dan vervalt jouw recht op een opvangplek in Almere en wordt het bed aan iemand anders toegewezen.  
 • Ben je na 14 dagen nog niet terug en heeft je dit ook niet doorgegeven aan de locatiecoördinator? Dan vervalt jouw recht op een opvangplek in Almere en wordt het bed aan iemand anders toegewezen. 
 • Je staat dan niet langer geregistreerd in Nederland en voor een nieuwe opvangplek zult je zich opnieuw moeten melden in Utrecht.  

Let op! 

 • Om vanuit Nederland naar het buitenland (incl. Oekraïne) te reizen en vervolgens weer terug te keren naar Nederland, is een IND-sticker in het paspoort noodzakelijk.  
 • Indien je de opvang langer dan 14 dagen wil verlaten, dan behoud je uiteraard het recht op opvang in Nederland, maar jouw opvangplek in Almere vervalt. 

 

Gezondheid en medische zorg

Gezondheid en mentale veerkracht

De moeilijke omstandigheden van Oekraïense vluchtelingen voor zij in Nederland aankomen, maken het belangrijk dat de basisbehoeften goed geregeld zijn. Veiligheid, opvang, voedsel, en contact met familie en vrienden. Het vereist veerkracht om te aarden in de nieuwe omgeving en het is belangrijk om aandacht te besteden aan de mentale gezondheid. Deze omstandigheden in combinatie met taaluitdagingen maken extra hulp noodzakelijk.

Op de website van Pharos vind je waardevolle voorlichting over gezondheid en medische hulp in Nederland, maar ook ondersteuning die speciaal aangepast is op de benodigdheden van vluchtelingen.

Refugeehelp.com

De vergoedingen voor medische kosten van Oekraïense vluchtelingen worden landelijk geregeld. De meest actuele informatie vind je op de websites van:

Huisarts is gratis voor vluchtelingen

De 'huisarts' verzorgt in Nederland de reguliere zorg. Hij of zij kan je indien nodig doorverwijzen naar een andere zorginstelling. Voor vluchtelingen wordt een groot deel van de zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, door de overheid betaald. Dit valt onder het zogenaamde ‘basispakket’. Welke zorg onder dit basispakket valt, en dus niet betaald hoeft te worden, is te controleren op de website van de Rijksoverheid. Maar, dat is de algemeen geldende regeling voor vergoedingen ziektekosten, niet specifiek voor asielzoekers en vluchtelingen.

GGD Flevoland

Vluchtelingen uit Oekraïne moeten zo goed mogelijk toegang krijgen tot zorg en ondersteuning. Op meerdere opvanglocaties zijn GGD en andere medische dienstverleners aanwezig. De GGD is betrokken bij de eerste medische zorg. Zoals het verzorgen van:

 • Vaccinaties
 • Gezondheidsscreening
 • Infectieziektebestrijding
 • Technische hygiënezorg van opvanglocaties
 • Jeugdgezondheidszorg
 • Organisatie en opvang van mensen met psychosociale problemen en trauma’s

In Nederland hebben we het Rijksvaccinatieprogramma, waarmee ziektes als mazelen en corona zoveel mogelijk bestreden worden. Er komt een instroomprogramma van GGD Flevoland voor vluchtelingen in het Rijksvaccinatieprogramma. Via de GGD op de opvanglocatie en de website van de GGD Flevoland ontvang je informatie.

Zorgverzekering

 • Onverzekerde Oekraïense vluchtelingen die medisch noodzakelijke zorg nodig hebben, kunnen terecht bij artsen en ziekenhuizen. Zij vallen onder de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. 
 • Oekraïense asielzoekers die verblijven op opvanglocaties van het COA, vallen (in de regel) onder de Regeling Medische zorg Asielzoekers.

Zie voor meer informatie:

Belangrijk: de informatie over de medische verzorging en vergoedingen is nog in ontwikkeling en kan dus elk moment veranderen.

Per 1 juli 2022 treedt de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) in werking. Het declareren van de vergoeding van medische zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt daarmee vereenvoudigd. Ook hebben vanaf 1 augustus Oekraïense vluchtelingen geen zorgverzekering meer nodig, omdat zij onder de RMO vallen. Het zorgpakket is ruimer dan wordt vergoed op basis van de subsidieregeling. Bijvoorbeeld de vergoeding van mondzorg bij acute pijnklachten (€ 250), anticonceptie, abortuszorg, bril en gehoorapparaat (met toestemming), en bepaalde geneesmiddelen. 

De kosten voor de tandarts en andere mondzorg voor volwassenen worden beperkt vergoed. Het gaat dan om de kaakchirurg of vergoeding van een kunstgebit. Voor verzekerden onder de 18 jaar worden de meeste tandartskosten volledig vergoed. De orthodontist (beugeltandarts) wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Meer informatie: Tandarts en mondzorg (Zvw) | Verzekerde zorg | Zorginstituut Nederland

Ga voor meer informatie naar:

Vragen over zorgthema’s?

Hieronder vind je voorlichtingsvideo's met vragen en antwoorden over veelvoorkomende zorgthema's.

Vaccinaties tegen infectieziekten

Medicijnteksten in Oekraïens  

Op Apotheek.nl is de belangrijkste informatie van een aantal veelgebruikte medicijnen en zelfzorgmiddelen vertaald naar het Oekraïens.

Gezondheid en migranten

Op de website van Pharos staat meer informatie over gezondheid en migranten in meerdere talen.

Inschrijven bij KVK voor werk in Nederland

Veel mensen die uit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht, willen zo snel mogelijk aan het werk in Nederland. Dat kan in loondienst of, onder strenge voorwaarden, als ondernemer. Lees wat ervoor nodig is om een Oekraïense vluchteling in te schrijven in het KVK Handelsregister.

ZZP basis

Wil je een opdracht geven aan een Oekraïense vluchteling die werkt als zzp'er? Dan moet je wél een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen. Lees wat ervoor nodig is om een Oekraïense vluchteling in te schrijven in het KVK Handelsregister.

Tewerkstellingsvergunning

Als je iemand van buiten de EU/EER of Zwitserland in dienst wilt nemen, heb je normaal gesproken een speciale werkvergunning nodig. Er zijn twee soorten werkvergunningen: de tewerkstellingsvergunning (TWV) en de vergunning voor zowel verblijf als arbeid (GVVA). De tewerkstellingsvergunning is sinds 1 april 2022 dus niet meer nodig voor gevluchte mensen uit Oekraïne. Op de website van het UWV vind je meer informatie over de actuele situatie.

Meer ondersteunende informatie voor Oekraïense vluchtelingen

Op de pagina 'Ondersteunende informatie voor Oekraïense vluchtelingen' vind je meer informatie over onder andere opvang, medische zaken, onderwijs, werken, huisdieren enz.

Regionale en landelijke initiatieven en informatiebronnen

Flevoland helpt Oekraïne

Het Meldpunt Flevoland helpt Oekraïne is een regionaal platform, aanvullend op de lokale en landelijke initiatieven die er al zijn. Het is opgezet door Provincie Flevoland en Flever om inwoners en organisaties in Flevoland die zich inzetten of in willen zetten voor Oekraïne te versterken, door ze met elkaar te verbinden en informatie te delen.

VluchtelingenWerk Nederland

 • Op Nederlandvoorvluchtelingen.nl vind je de laatste informatie over procedures, opvang en het aanbieden van hulp aan Oekraïners.
 • RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
 • Op Forrefugees.nl is informatie te vinden voor Oekraïners in verschillende talen.

Leger des Heils

Vrijwilligerswerk Oekraïne. Het Leger des Heils zoekt vrijwilligers die gastgezinnen kunnen ondersteunen én vrijwilligers die kunnen helpen in de noodopvang.

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis houdt een inzamelingsactie voor directe hulp aan mensen in Oekraïne. Je kunt geld doneren aan Giro 5125. Ook kun je vrijwilliger worden of mensen opvangen in huis.

Hulp voor Dieren uit Oekraïne

Hulp voor dieren uit Oekraïne. Voor als je hulp kunt bieden of goederen voor huisdieren kunt doneren. Ook als je een gastgezin kunt zijn voor een vluchteling met een huisdier. 

Takecarebnb

Heb jij een logeerplek? Of wil je je aanmelden als vrijwilliger om de matches tussen gastgezinnen en vluchtelingen te maken? Meld je dan bij Takecarebnb, de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen.

Giro 555

Via de Campagne 'Samen in actie voor Oekraïne' zamelt Giro 555 geld in voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Op de website van Giro 555 kun je geld doneren.

Rijksoverheid

Open Embassy

Open Embassy is op zoek naar mensen die goed Engels spreken, goed zijn in het verzamelen van informatie en/of de Oekraïense taal spreken. Het netwerk wordt ingezet om Oekraïense vluchtelingen te helpen met huisvesting, mentale gezondheid en praktische en juridische zaken.

UNHCR Nederland

UNHCR is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Deze organisatie helpt in Oekraïne en in omliggende buurlanden door ter plekke noodhulp te bieden. Op de website van het UNHCR kun je geld doneren.