Kunst in de openbare ruimte en landschapskunst

Kunst in de openbare ruimte

Kunst in de openbare ruimte laat iedereen op een laagdrempelige manier kennismaken met kunst en draagt bij aan het culturele imago van de stad. Almere heeft een grote collectie van kunstwerken in de openbare ruimte. Meer dan 150 kunstwerken versieren de woonwijken, parken, wegen en centra van de stad. Ze zijn soms heel klein en bijna onopvallend waardoor alleen de kenner ze ziet. Anderen zijn zo groot dat ze de hele omgeving in beslag nemen.

De kunstwerken zijn door lokale kunstenaars als Siemen Bolhuis tot aan internationale bekendheden zoals Daan Roosegaarde en Daniel Libeskind gemaakt. De collectie weerspiegelt de landelijke en internationale ontwikkelingen binnen de kunst. Almere kan trots zijn op de prachtige en spraakmakende kunstwerken.

Wij horen graag van u als u iets vreemds ziet aan een kunstwerk. U kunt uw melding online of telefonisch via 14 036 aan ons doorgeven.

Op deze pagina vindt u een overzicht van de kunstwerken uit de collectie van de gemeente. Let op: dit overzicht is nog niet compleet. Daarnaast behoren sommige kunstwerken in de openbare ruimte niet tot de collectie van de gemeente.

Landschapskunst

In de polder van Flevoland zijn vanaf 1977 negen grootschalige landschapskunstwerken gerealiseerd van internationale kunstenaars. Nergens op aarde liggen zoveel landschapskunstwerken bij elkaar als in Flevoland. De kunstwerken zijn met eigen vervoer of tijdens georganiseerde excursies te bezoeken.

In Almere staan twee landschapskunstwerken:

Polderland Garden of Love and Fire (1996)

Kunstenaar: Daniel Libeskind

In Almere Pampus liggen vijf elkaar kruisende lijnen als een vreemd schriftteken in het landschap. Drie smalle kanalen, een strook zwart grind met een sculptuur van aluminium wanden erop en een voetgangerspad vormen het Land Art project Polderland Garden of Love and Fire van architect Daniel Libeskind.

De Groene Kathedraal (1996)

Kunstenaar: Marinus Boezem

In Almere Hout staat een 'gotische' kathedraal. Een kathedraal gevormd door een groep Italiaanse populieren. Kunstenaar Marinus Boezem ontwikkelde in 1978 het idee voor dit Gotisch Groei Project.