Direct naar paginainhoud

Verblijf buiten Almere

Als je een uitkering ontvangt, mag je per jaar maximaal 4 weken buiten Nederland zijn met behoud van jouw uitkering. Bijvoorbeeld voor familiebezoek of vakantie. Je geeft dat door via een formulier.

Je kunt de dagen in één keer opnemen of spreiden. Wat niet mag is de dagen van 2 jaar achter elkaar opnemen, dus 4 weken in december en 4 weken in januari. Dan is het verblijf langer dan 4 weken en dat is niet toegestaan. Weekenden tellen ook mee bij het aantal vakantiedagen. Tijdens je verblijf buiten Nederland wordt je uitkering doorbetaald. Je hoeft de dag van vertrek niet mee te rekenen. De dag van terugkomst wel.

Vakantie doorgeven

Geef je vakantie door als je:

  • naar het buitenland gaat
  • buiten de gemeente verblijft

Je moet je verblijf buiten Nederland minimaal 4 weken van te voren doorgeven.

Je kunt jouw vakantie op twee manieren doorgeven:

  • Via de website. Dat kan via dit online webformulier Melding verblijf buiten Almere. Je moet dan inloggen met Digid
  • Via een papieren formulier. Het formulier Vakantiemelding vind je in de envelop die je van Werk & Inkomen bij je aanvraag hebt ontvangen. Heb je die niet meer? Dan kun je het 'formulier Melden vakantie' ophalen bij de balie van het Sociaal Domein op het stadhuis. Je kunt dit formulier invullen en uploaden of in de brievenbus van het stadhuis doen.

Ben je getrouwd of woon je samen, dan heb je een uitkering voor gehuwden. Je kunt samen één formulier invullen. Als jouw partner een andere periode op vakantie gaat, moet die een eigen formulier vullen.

Volg je een re-integratietraject?

Bespreek dan vooraf met jouw contactpersoon van Werk of je verblijf in het buitenland of buiten Almere mogelijk is. Het niet vragen van toestemming kan gevolgen hebben voor de hoogte van je bijstandsuitkering.

Verblijf buiten Almere

In principe mag je ergens anders in Nederland verblijven. Ook langer dan 4 weken. We gaan er wel vanuit dat je tijdelijk buiten de gemeente verblijft en je woonruimte in Almere niet opgeeft. Bespreek je verblijf buiten Almere met jouw contactpersoon Werk als je een re-integratie- en/of opleidingstraject volgt. Meld je jouw verblijf niet, dan gaan we ervan uit dat je alle verplichtingen nakomt en op de hoogte bent van de toegestuurde post.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening