Direct naar paginainhoud

Gras

We laten het gras op veel plekken langer groeien. Want hoger gras hoort bij een gezonde en groene stad.

Soms komt gras in de stad niet hoger dan je enkel, soms bijna tot je heup. Waarom is dat? Eerder hielden we het gras vooral kort. Dat ziet er strak uit, maar is niet het beste voor de natuur. Laag gras is nodig om op te voetballen of te picknicken, hoog gras is goed voor insecten en houdt in de zomer langer water vast.

Ook rondom bomen ga je hoger gras zien. We maaien namelijk niet meer tot de stam, maar maken een cirkel om bomen heen. Zo weten we zeker dat de stam en de wortels van de boom niet kapot gaan en krijgen dieren rondom de boom een schuilplek.

Soorten gras

Per grasveld en berm kijken we of we het gras laten groeien. Op plekken voor bijvoorbeeld picknicken, voetballen of spelen houden we het gras kort. Langs dreven en watergangen mag het langer groeien. Daar zorgen we ervoor dat insecten en kleine zoogdieren altijd eten en een schuilplek kunnen vinden. Zo helpen we de natuur een handje.

In Almere houden we drie soorten grashoogtes aan:

  1. Gazon: kort gras op voethoogte, met name in woonwijken. Denk aan kleine veldjes langs de straten, in hofjes en op speelplekken. We maaien dit ongeveer 20 tot 24 keer per jaar, tussen maart en oktober. Het maaisel laten we liggen, dat is voedsel voor het gras.
  2. Grasveld: gras tot enkelhoogte, vooral in parken en direct langs wegen. Zo houd je goed zicht. We maaien dit 10 tot 12 keer per jaar, tussen maart en oktober. Door het gras langer te laten groeien zie je vaker madeliefjes, paardenbloemen en klavers, voedsel voor wilde bijen en vlinders. Ook hier laten we het maaisel liggen, als voedsel voor het gras.
  3. Bloemrijk grasland: gras tot ongeveer heuphoogte, onder meer langs dreven, water, de randen van de stad en het spoor. In dit gras vinden dieren zoals insecten, vogels, salamanders en konijnen eten en een slaapplek. Dit ‘ecologisch beheerde gras’ is goed voor de natuur in de stad. We maaien dit één tot drie keer per jaar en laten bij elke maaibeurt altijd een derde staan. Hierdoor hebben dieren altijd eten en een schuilplek, ook in de winter. We maaien één keer per jaar op plekken waar niemand komt. Dan kan het gras groeien tot boven de heup. Dat geeft veel leefruimte voor dieren en planten.

Wanneer we maaien, laten we het maaisel een aantal dagen liggen. Zo kunnen zaden vallen en dieren een nieuwe schuilplek zoeken. Daarna voeren het maaisel af. We hebben in Almere al veel ecologisch beheerd gras; ongeveer 770 voetbalvelden. Op de plekken met hoger gras (bloemrijk gras of kruiden) kunnen we wandelpaden maaien, zodat je door deze grote velden kunt wandelen.

Gras in jouw buurt

Zoom in de kaart en kijk welk soort gras er bij jou in de buurt ligt.

Kruiden en bloemen

Velden en bermen zaaien we soms in met een kruidenmengsel. Zo groeien planten die in Almere thuishoren het snelst in de stad. Bloemzaden verplaatsen zichzelf, met hulp van de natuur. We planten die niet, maar binnen een paar jaar zie je dan veel bloemen in de stad.  

Honden en hoog gras

Op verschillende plekken in de stad zijn hondenuitlaatplekken. Op die plekken houden we het gras kort. Op locaties die niet zijn aangewezen als hondenuitlaatplek en die geen andere functie hebben, is het gras hoger. Daar maaien we wel regelmatig (wandel)paden.

Verkeer

Langs wegen, dreven en fietspaden staat vaker hoog gras. Omdat hier niet gewandeld, gevoetbald of gepicknickt wordt, krijgt de natuur hier de ruimte. Wel houden we een strook van één tot twee meter kort. Daarachter staat hoger gras. Bij kruisingen zijn de stroken breder. Zo zorgen we voor goed zicht in het verkeer. Is er een punt waar te weinig zicht is? Dan kun je dit doorgeven via het digitale MOR-formulier (Meldingen Openbare Ruimte). We zorgen dan voor beter zicht.

Zelf de stad groener maken?

Het lange gras helpt de natuur in de stad. Wil je zelf ook iets doen en de stad groener maken? Start in je tuin of balkon! Haal er een paar tegels uit of zet bakken neer en plant boompje, bloemen of gras. Inspiratie nodig? Op groenengezond.almere.nl hebben we een aantal ideeën voor je op een rij gezet.

Meer weten?

De ideeën over hoe we het gras beheren komen uit onze ‘visie ecologie’ en de ‘visie beheer openbare ruimte’. Hierin richten we ons op het bouwen van een sterk ecosysteem en goede biodiversiteit in en rond Almere. Heb je vragen of wil je de visies lezen? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 17.00 uur naar telefoonnummer 14 036.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening