Naamgebruik wijzigen

Je kunt altijd het gebruik van jouw achternaam online veranderen. Bijvoorbeeld na een scheiding maar ook tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Je kunt kiezen voor:

 • alleen jouw eigen naam

 • alleen de naam van jouw partner

 • de naam van jouw partner gevolgd door jouw eigen naam

 • jouw eigen naam gevolgd door de naam van jouw partner

Jouw keuze wordt opgenomen in de BRP (Basisregistratie Personen). Op deze manier zijn andere overheidsorganisaties ook op de hoogte. Zij zijn overigens niet verplicht om daar gebruik van te maken. Je informeert zelf andere instellingen en bedrijven over jouw keuze.

Op officiële documenten als paspoort of rijbewijs staat altijd jouw eigen achternaam (eventueel aangevuld met de naam van jouw partner), ook al heb je een andere achternaam gekozen.

Geef je geen wijziging door na een scheiding, huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan verandert het achternaam gebruik niet en word je op dezelfde manier aangeschreven als daarvoor.

Regelen

Wil je dat de gemeente je met een andere achternaam aanschrijft dan nu, dan kun je dit zelf online aanvragen (DigiD verplicht). Zodra jouw naamkeuze is verwerkt, ontvang je hier schriftelijk bericht van.

Naamgebruik wijzigen

Naamgebruik wijzigen

Heeft de naamkeuze invloed op de vermelding van mijn naam in het trouwboekje/partnerschapsboekje?

Nee, de keuze heeft geen invloed op de vermelding van jouw naam in het trouwboekje/partnerschapsboekje, omdat de Nederlandse man of vrouw nooit zijn/haar eigen achternaam verliest na huwelijk/partnerschap.

Na een huwelijk/partnerschap mogen de echtgenoten/partners elkaars achternaam gebruiken, maar je neemt die naam niet aan. Vandaar dat in het trouwboekje/partnerschapsboekje bij beide (Nederlandse) echtgenoten alleen de eigen achternaam staat vermeld.

Kan ik de naam van mijn echtgenote/echtgenoot/geregistreerde partner laten vermelden op mijn reisdocument/rijbewijs?

Ja, je kunt op nieuw aangevraagde reisdocumenten of rijbewijzen de naam van de echtgenote/echtgenoot/geregistreerde partner laten vermelden. Het komt dan op de volgende manier in het document te staan:

 • Bij echtgenoten:
  Jansen e/v Pietersen
  (e/v staat voor echtgenote/echtgenoot van)
 • Bij geregistreerde partners:
  Jansen p/v Pietersen
  (p/v staat voor partner van)