De Dorpsroute is een recreatieve route voor langzaam verkeer, die de buurten in Nobelhorst met elkaar verbindt. Om de Dorpsroute voor iedereen herkenbaar te maken, krijgt het een afwerklaag van zandkleurig asfalt.
De Dorpsroute verschilt van andere paden die je kent in Almere. Het is een ruimte die je deelt met andere recreatieve weggebruikers en waar hoge snelheden zeer ongewenst zijn. Om dit te benadrukken, markeren we de Dorpsroute met symbolen. Zo kun je als fietser, wandelaar, jogger en skater zien wat er van je wordt verwacht. Zoals je plaats op de weg, aandacht voor de andere gebruikers of waar je de route verlaat. Bovendien zie je zo precies hoe de route loopt.
In de nieuwsbrief van augustus 2024 lees je meer over het conceptontwerp van de Dorpsroute en het vervolg.
We kunnen ons goed voorstellen dat bewoners van Nobelhorst moeten wennen aan een gedeelde ruimte. Maar de ervaring met deze routes leert dat het een positieve aanvulling kan zijn. Zeker als we goed op elkaar letten, elkaar vertellen hoe we deze route willen gebruiken én duidelijke symbolen gebruiken. Net als bij alle andere nieuwe paden, wegen en dreven in Almere kijken we goed naar de veiligheid als de Dorpsroute in gebruik is. De Dorpsroute krijgt zandkleurig asfalt met lijnen en ronde stippen die de route verdelen. Er is dan een deel waar je loopt en een deel waar je sneller beweegt, zoals fietsen of skaten.
Door een goede inrichting kunnen handhavers mensen aanspreken op vertredingen. Zo mogen scooters niet op de Dorpsroute rijden met uitzondering van snorfietsen met een blauw kenteken. Heb je een geel kenteken? Dan kan je dus worden bekeurd.
Om de verkeersveiligheid (juridisch) goed te regelen, komen er bij de kruisingen markeringen zoals haaientanden op het asfalt. Ook plaatsen we voorrangsborden en markeringen voor het juiste weggebruik voor voetgangers en fietsers. Het gecombineerde bord met een voetganger en fiets is geen officieel verkeersbord. Er worden aparte borden geplaatst voor voet- en fietspaden. De Dorpsroute is hiermee vastgesteld als fietspad en voetpad, waardoor er gehandhaafd kan worden op het gebruik van de route.
Voor de kruising van de Dorpsroute met andere straten en fietspaden gelden verschillende voorrangssituaties. Om de kruisingen duidelijk, herkenbaar en verkeersveilig te maken, worden ze in heel Nobelhorst op dezelfde manier ingericht.
Hoewel de route zorgvuldig wordt ingericht, blijft de verkeersveiligheid ook afhankelijk van het gedrag van de gebruikers.
Om de Dorpsroute het karakter te geven dat bij Nobelhorst past, zijn we in 2023 begonnen met een participatietraject. We hebben digitaal ideeën verzameld voor symbolen. In april 2024 zijn we hierover in gesprek gegaan met bezoekers van de informatiemarkt. Tijdens die markt hebben we de tijd genomen om het concept van de Dorpsroute uit te leggen. Met rode en groene stickers konden bezoekers laten zien welke ideeën hen aanspraken en welke niet.
De digitale participatie en de uitkomsten van de gesprekken tijdens de markt zie je terug in het conceptontwerp in de nieuwsbrief. We nemen je mee in welke keuzes er zijn gemaakt en hoe die tot stand zijn gekomen.
We vroegen bewoners om te reageren op het conceptontwerp. De reacties hadden niet zozeer betrekking op de keuze van de symbolen maar hadden met name betrekking op plaatsing van de symbolen. Er waren zorgen over de verkeersveiligheid bij het gebruik van de route en de mogelijke conflicten tussen het langzaam en sneller verkeer.
Er werd ook aangegeven dat op dit moment in Nobelhorst verschillende borden worden gebruikt om een fietspad aan te duiden. Consistente regelgeving en bebording zal bijdragen aan de verkeersveiligheid. Er wordt op dit moment gewerkt aan een bebordingsplan voor heel Nobelhorst waarin onder andere de 30 km-zone, woonerven en de Dorpsroute worden verwerkt.
De route herken je straks aan de asfaltdeklaag in een zandkleur. Het geeft de Dorpsroute een eigen karakter. Dit eigen karakter wordt nog meer aangezet met lijnen en symbolen op het asfalt. De symbolen komen als ronde elementen in wit thermoplast (het materiaal van de wegmarkering) op de Dorpsroute te staan.
We combineren de thema’s in reeksen, zodat je lopend over de route een leuke afwisseling van symbolen en beelden ziet. Tijdens de informatiemarkt is het voorstel om af te wisselen met symbolen meerdere malen genoemd. Maar een paar mensen wilden slechts 1 thema zien. Juist de mix is populair.
In de nieuwsbrief van augustus 2024 zie je welke symbolen in het conceptvoorstel zijn uitgewerkt. Deze symbolen ga je straks tegenkomen op de route. We kunnen nog wijzigingen in de tekening aanbrengen, want we gaan de symbolen eerst nog testen. Op een computerscherm ziet het er namelijk vaak anders uit dan op asfalt. Daarom maken we binnenkort buiten een proefopstelling. Zo komen we erachter of de afbeeldingen werken. Je bent van harte welkom om te komen kijken als we de proefopstelling maken. Je kunt online reageren op de proefopstelling. Zodra wij weten wanneer en waar dat is, nodigen we je uit via de digitale nieuwsbrief.
Als onderdeel van het participatietraject plaatsen we de geïnventariseerde symbolen voor de Dorpsroute buiten in een proefopstelling. In het voorjaar van 2025 willen we laten zien hoe het ontwerp er in het echt uit gaat zien. Dit gaan we doen door een proefopstelling te maken van een stukje van de Dorpsroute in de Nobelstraat. Samen met jou kijken we dan hoe de puntjes op de i kunnen zetten. We doen dit in het voorjaar omdat het weer dan beter is om de markeringen op het asfalt aan te brengen. Je hoort via de digitale nieuwsbrief wanneer je kunt komen kijken en hoe je kunt reageren.