Direct naar paginainhoud

Europakwartier

Het Europakwartier heeft levendige straten, rustige binnenhoven en een doordachte mix van wonen, werken en voorzieningen.

In het Europakwartier zijn de woningen grotendeels in grote bouwblokken gebouwd met rondom gezamenlijke binnenhoven. Elk blok heeft verschillende woningtypen. De inrichting van de binnenterreinen is per bouwblok verschillend.

De statige lanen en straten zijn groen en breed. In de 'plinten' van de centraal gelegen Europalaan is ruimte voor winkels, ateliers, (kleinschalige) bedrijven, kantoren en horecaondernemingen. In het Europakwartier vind je verder een supermarkt, diverse kinder- en jeugdvoorzieningen (basisscholen, voortgezet onderwijs, kinderdagverblijven), een zorgvoorziening en woningen waarin wonen en zorg kunnen worden gecombineerd.

Europakwartier Noord

In Europakwartier Noord wordt het tweede deel van Europakwartier aan de oostzijde van het spoor ontwikkeld. Hier komen circa 1.050 woningen (85% eengezinswoningen, 15% appartementen) in een mix van koop, huur en zelfbouw. Naast de bestaande voorzieningen komt er ook een Domus, een beschermd wonen-voorziening van het Leger des Heils. Momenteel wordt het stedenbouwkundig plan opgesteld.

Europakwartier Noord ligt in een prachtige omgeving met aan de ene zijde een ecologische zone en aan de andere zijde een uitloper van het Cascadepark.

Deze groene en waterrijke omgeving verrijkt de biodiversiteit en leefbaarheid in het gebied. Samen met de maatregelen om klimaatverandering op te vangen ontstaat een kwalitatieve en toekomstbestendige woonwijk.

In Europakwartier Noord ontstaan drie bijzondere woonbuurten met ieder een eigen karakter. Stadsbos, ten noorden van de watergang, is de grootste buurt met circa 700 woningen. Een stedelijke wijk met wonen aan het groen. Regen-erven bestaat uit verschillende woonclusters met een mix van woningtypen. Regen-erven ligt tussen de Heliumweg en de watergang. Regenwater wordt hier zichtbaar vastgehouden en weggevoerd naar de watergang.
Fruittuinen ligt in de ‘groene kamers’ van het Cascadepark. Hier komen met name kavels om zelf te ontwikkelen (particulier opdrachtgeverschap). Rondom de kamers staan nu alleen lindebomen. Straks komen hier ook fruitbomen- en struiken en wordt de vegetatie divers.

Nieuwbouwlocatie Domus, beschermd wonen-voorziening 

Op dit moment kent Europakwartier Noord drie bestaande voorzieningen: de Internationale School Almere, Baitul Afiyat Moskee en Aeres MBO Almere. Hier wordt nog een maatschappelijke functie aan toegevoegd: Domus, een locatie van het Leger des Heils voor 36 cliënten.

De Domus is een 24-uurs beschermde woonvorm van het Leger des Heils voor volwassen mannen en vrouwen die kampen met psychische problemen vaak in combinatie met een drugsverslaving. Begeleiding is 24 uur per dag aanwezig en bereikbaar. Deelnemers hebben een persoonlijk begeleider met wie zij in kleine stappen toewerken naar haalbare wensen en doelen om weer te kunnen functioneren in de maatschappij. Voor een deel van de mensen betekent dat ook weer zelfstandig wonen.

Dagbesteding is onderdeel van de begeleiding. Op de pagina 'Domus Almere Poort' staat meer informatie over Domus.

Europakwartier Oost

In Europakwartier Oost wordt een stedelijke en bijzonder onderscheidende wijk ontwikkeld. Stedelijk in dichtheid en gevarieerd in woningen en samenstelling van bewoners. Hier komen circa 1.480 woningen (70% eengezinswoningen, 30% appartementen/hoogbouw) in een mix van koop, huur en zelfbouw. De eerste fase van het plan is in aanbouw, de eerste bewoners hebben de sleutel van hun woning gekregen.

Samen met de partners, waaronder De Alliantie voor alle sociale huurwoningen, Heijmans voor een deel van de koopwoningen en een belegger, ontwikkelt de gemeente Almere de eerste fase van deze nieuwe stadswijk New Brooklyn. Hier wordt gebouwd aan karakteristieke bakstenen huizen met erkers, souterrains en trappetjes in stoere, stijlvolle en industriële architectuur. New Brooklyn is een stadswijk geïnspireerd op Amerikaanse steden als Boston, Philadelphia en New York.

De wijk is groen en kindvriendelijk van opzet. Het hart van de wijk voor gevormd door de Meent. Een plek waar wijk bewoners elkaar ontmoeten. Met grote grasvelden en diverse grote bomen. Deze groene ruimte verbindt de wijk met de omliggende wijken en functies zoals de Europalaan en station Almere Poort. Voetgangers en fietsers krijgen veel ruimte met brede trottoirs met bomen en diverse doorgaande fietspaden. Een gezonde leefomgeving wordt gestimuleerd door straten met eenrichtingsverkeer en eenzijdig langparkeren.

Europakwartier West

In Europakwartier West ligt pal achter de glooiende duinen in Almere Poort. De dijk en duinen schermen de wijk af van IJmeer. Het groene Cascadepark omlijst de wijk aan de andere kant. De wijk heeft een ontspannen stedelijk karakter met veel appartementen in een ruime opzet. 

Door de combinatie met kantoren, scholen, buurtvoorzieningen en winkels is het een levendige wijk. De wijk heeft de kenmerken van een stad, maar heeft ook een nauwe verbinding met de omringende natuur. De duinen bieden mooie wandel -en fietsroutes naar het strand. Het Cascadepark ligt centraal in de wijk en is de plek waar bewoners elkaar ontmoeten, wandelen, sporten en picknicken. Het park heeft speelweide en biedt plaats voor kunst en cultuur. Hier ligt ook het bekende Klokhuis.

Voorzieningen

De wijk leeft en heeft volop voorzieningen voor haar bewoners. De Europalaan is een stedelijke laan met aan weerszijden bovenwoningen met de op de begane grond winkels, ateliers, kantoren, horeca en een gezondheidscentrum. Ook voor de basisscholen en voortgezet onderwijs hoeven bewoners de wijk niet uit. Alles is op loop -en fietsafstand, ook het strand en de duinen; de ultieme plek voor ontspanning. De bereikbaarheid is optimaal met de A6 om de hoek en het NS-station Poort centraal in de wijk.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening