Hoe bepaalt de gemeente waar en wanneer strooien nodig is?
We gebruiken meerdere methoden om te bepalen wanneer en waar strooien nodig is. Zo kijken we waar gladheid wordt verwacht en welke wegdelen sneller bevriezen. Op meerdere plekken meten we de temperatuur van de ondergrond en het wegdek. Daarnaast overleggen we met een meteoroloog. Dit zorgt ervoor dat we effectiever en efficiënter werken, met aandacht voor het milieu.
Hoe kan ik een zoutbak adopteren?
In het verleden plaatste de gemeente op verschillende locaties in de stad zoutbakken. Dat is veranderd. Nu kunnen bewonersgroepen, stichtingen, verenigingen en maatschappelijke instellingen/organisaties een zoutbak adopteren. De gemeente levert de bak op de aangegeven locatie en vult deze eenmalig. Daarna kunnen de genoemde partijen deze zelf vullen. Neem voor adoptie van een zoutbak en de verdere afspraken hierover contact op via het contactformulier of bel naar telefoonnummer 14 036.
Zonder paaltje is er sluipverkeer. Kan de gemeente hier wat aan doen?
Soms is het nodig om paaltjes op paden of bruggen in de winter weg te halen, zodat strooiwagens daar kunnen rijden. Vanzelfsprekend blijven deze paden verboden voor motorvoertuigen. De politie moet op onjuist gedrag handhaven.
De paal laten staan en alleen verwijderen als de strooiwagen erlangs moet is geen optie. Vanwege gladheid is het niet gewenst dat de chauffeur tijdens het strooien zijn voertuig verlaat. Ook kunnen paaltjes vastvriezen. Niet strooien is ook geen optie, als het doorgaande (fiets)paden betreft.
Soms kun je zelf een paaltje beheren. Dan kun je het tijdens strooiacties zelf weghalen. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier of bel 14 036.
Kan ik de schade door gladheid verhalen op de gemeente?
Je kunt altijd een schadeclaim indienen bij de gemeente. De kans op honorering is klein. De wegbeheerder moet zich inspannen om de gladheid te bestrijden, maar kan niet garanderen dat dit onder alle omstandigheden realiseerbaar is.