Direct naar paginainhoud

Ondersteuning voor mantelzorg

Als je voor een familielid of vriend zorgt met een chronische ziekte, beperking, verslaving of geestelijk probleem ben je een mantelzorger. Mantelzorg duurt meestal lange tijd en kan veel van je vragen. Om jou te ondersteunen kun je terecht bij de gemeente of bij de vrijwilligers en mantelzorgcentrale Almere.  

Als mantelzorger ben je onmisbaar voor je omgeving en voor de samenleving. Je zorgt met liefde voor een ander. Maar het kan ook moeilijk zijn. Om mantelzorgers te helpen, biedt de gemeente ondersteuning die past bij jouw situatie. Deze ondersteuning noemen we ook wel respijtzorg. 

Vormen van ondersteuning 

Er zijn 2 vormen van respijtzorg:  

  1. Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 
  2. Ondersteuning door de vrijwilligers en mantelzorgcentrale Almere (afgekort de VMCA) 

1. Ondersteuning vanuit de Wmo 

Logeeropvang (kortdurend verblijf) 

Logeeropvang noemen we ook wel kortdurend verblijf. De persoon die zorg krijgt logeert maximaal 3 dagen en nachten per week buiten de normale woonplek. Daardoor krijg jij als mantelzorger even rust.   

Ook als jij onverwacht even geen mantelzorger kunt zijn, bijvoorbeeld door ziekte, kan logeeropvang worden aangevraagd.  

Je kan alleen logeeropvang aanvragen als de persoon die zorg krijgt 24 uur per dag toezicht nodig heeft.  

Aanvraag logeeropvang 

  • De aanvraag voor logeeropvang is op naam van de persoon die zorg krijgt. Je kunt online een melding/aanvraag doen bij het wijkteam. Of je kunt bellen met 14 036 voor een papieren formulier. Als je hulp nodig hebt met het invullen van het formulier kun je langsgaan bij het spreekuur van het wijkteam bij jou in de buurt.
  • Je hebt een gesprek met een adviseur van de gemeente: de Wmo-consulent. Die kijkt samen met jou naar de zorgsituatie en de mogelijkheden. Na het gesprek bekijkt de Wmo-consulent of logeeropvang mogelijk is.  

2. Ondersteuning vanuit de VMCA  

De vrijwilligers en mantelzorgcentrale Almere (VMCA) komt op voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of bekende. De VMCA geeft ondersteuning aan jonge en volwassen mantelzorgers. Bijvoorbeeld door verschillende mogelijkheden aan te bieden om eventjes tijd voor jezelf te nemen.  

Held in Huis 

Bij Held in Huis komt een vrijwilliger de persoon die zorg nodig heeft thuis ondersteunen. De vrijwilliger komt in overleg een aantal uren per week, waardoor de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. Held in Huis is bedoeld voor de zwaardere zorgsituaties.  

De vrijwilligers bieden ook praktische en emotionele ondersteuning aan de zorgvragers.   

Held in Huis aanvragen 

Wil je gebruik maken van een Held in Huis of wil je meer informatie? Neem contact op met de VMCA via 036 53 414 04  of heldinhuis@vmca.nl.   

De VMCA kan ook helpen met de aanvraag.  

Illustratie Almere skyline
Jouw mening