Direct naar paginainhoud

Etensresten? In het gft ermee!

Heel veel Almeerders doen hun best om afval te scheiden. Toch blijkt uit onderzoek dat er nog veel etensresten bij het restafval komen. Dat is niet de bedoeling. Daarom komt de gemeente Almere met de campagne: Etensresten? In het gft ermee!

Almere heeft groene ambities: meer gft en etensresten inzamelen. Het streven is om de hoeveelheid gft te verdubbelen. Het goede nieuws: dit kan! Want er verdwijnt nog veel gft in de restafvalbak. Voor het merendeel zijn dat etensresten. Die worden nu onnodig verbrand met het restafval. Dat is duur en slecht voor het milieu.

Samen maken we meer van afval

Samen maken we meer van afval. Dat is het motto van de campagne en een feit! Compost maken van afval, kunnen we alleen met elkaar. Inwoners scheiden hun eigen afval. En de gemeente helpt je hierbij. Met deze campagne bijvoorbeeld. Op de posters zie je Almeerders die hun steentje willen bijdragen aan beter afval scheiden: Fatih (36) uit Almere Poort, Imraan (27) Almere Stad, Chaja (73) Almere Haven en Max (7) uit Almere Stad. 

De gemeente helpt op meer manieren. Door duidelijke informatie te geven. Ook maken we het iedereen zo makkelijk mogelijk om in of bij je woning gft en etensresten te scheiden. De bewoners in laagbouw hebben bijna allemaal een gft-container aan huis. 53.000 huishoudens in Almere hebben een nieuwe gft-container. En in 2024 krijgen nog eens 10.000 huishoudens een nieuwe gft-container. Vanaf 2024 gaan we ervoor zorgen dat bewoners in de hoogbouw ook beter hun gft en etensresten scheiden. Dat kan via ondergrondse gft-containers in de buurt van de flats en appartementen.

Kom een bakkie doen!

Wij helpen je graag afval nog beter te scheiden. Kom daarom een bakkie doen! Hiermee bedoelen we niet alleen een kopje koffie drinken, maar ook een gratis gft-bakje halen. Dit bakje is voor op het aanrecht. Zo kun je er direct jouw gft en etensresten indoen. 

Kom op de volgende plekken en tijden langs voor een bakkie:

  • Woensdag 24 januari bij de Homerusmarkt, Alseïdenstraat 20, in Almere Poort van 15.00 tot 18.00 uur
  • Zaterdag 27 januari op de Grote Markt in Almere Stad van 10.00 tot 13.00 uur. (Hier schenken we geen koffie)
  • Woensdag 31 januari op de Markt in Almere Haven van 15.00 tot 18.00 uur
  • Zaterdag 3 februari op het Globeplein in Almere Buiten van 10.00 tot 13.00 uur
  • Woensdag 7 februari in Almere Hout, Nobelhorst tegenover de tandartspraktijk, Max Planckstraat 72, van 15.00 tot 18.00 uur

Lever bij het ophalen je waardebon in. Fijn als je je eigen koffiebeker meeneemt! 

Lukt het niet om te komen? Lever dan je waardebon in bij een van de 3 recyclingperrons.

Tips voor het scheiden van gft en etensresten

  • Zet een gft-bakje op je aanrecht. En leeg dat regelmatig in de gft-container. Tussendoor even afwassen natuurlijk!
  • Verzamel gft in een composteerbaar zakje en doe het in de gft-container. Je herkent deze zakjes aan het kiemplantlogo. 
  • Gebruik je liever een plastic zak? Schud de zak dan leeg boven de gft-container en doe het zakje daarna in de pmd-container. Doe géén plastic zakken in de gft-container! Plastic composteert namelijk niet.
Illustratie Almere skyline
Jouw mening