Direct naar paginainhoud

Etensresten? In het gft ermee!

Heel veel Almeerders doen hun best om afval te scheiden. Toch blijkt uit onderzoek dat er nog veel etensresten bij het restafval komen. Dat is niet de bedoeling. Daarom komt de gemeente Almere met de campagne: Etensresten? In het gft ermee!

Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten gooi je natuurlijk in de gft-container. Want gft-afval wordt in vier weken compost. Tuinders in Flevoland gebruiken compost om nieuw eten te laten groeien. Ook inwoners kunnen compost in de tuin of hun balkon gebruiken. Je kunt een gratis zak compost krijgen. Bekijk hiervoor de video op afvalalmere.nl/gft en download jouw coupon voor een gratis zak compost. De actie duurt zolang de voorraad strekt. 

Gratis compost

Op afvalalmere.nl/gft staat een video met een echte Almeerse vuilnisman. Hij neemt je mee op de reis met jouw gft-afval. Gft wordt uiteindelijk compost waar nieuw eten op kan groeien. En dat begint al bij het scheiden van jouw etensresten in de keuken! Bekijk de video, na afloop kun je een coupon downloaden. Laat deze zien bij een van de recyclingperrons en je krijgt een zak echte Almeerse compost.

Samen maken we meer van afval

De gemiddelde Almeerder gooit elk jaar nog zonder erbij stil te staan zo’n 50 kilo gft en etensresten in de restafvalbak. Zonde, want restafval wordt verbrand. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook een verspilling van een waardevolle grondstof. Onder het motto samen maken we meer van afval streeft gemeente Almere daarom naar een verdubbeling van de kilo’s gft.

Tips voor het scheiden van gft en etensresten

  • Zet een gft-bakje op je aanrecht. En leeg dat regelmatig in de gft-container. Tussendoor even afwassen natuurlijk!
  • Verzamel gft in een composteerbaar zakje en doe het in de gft-container. Je herkent deze zakjes aan het kiemplantlogo. 
  • Gebruik je liever een plastic zak? Schud de zak dan leeg boven de gft-container en doe het zakje daarna in de pmd-container. Doe géén plastic zakken in de gft-container! Plastic composteert namelijk niet.
Illustratie Almere skyline
Jouw mening