WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Deze wet is ingevoerd om de waarde van een pand uniform vast te stellen. Gemeenten hebben de taak om jaarlijks de waarde van alle onroerende zaken binnen de gemeentegrenzen vast te stellen (te taxeren). De WOZ-waarde wordt berekend naar de peildatum van 1 januari van het vorige jaar.
De WOZ-waarde wordt gebruikt door:
Je vindt de WOZ-waarde op het aanslagbiljet voor de gemeentelijke belastingen. Je ontvangt dit biljet meestal in februari.
De onderbouwing van de WOZ-waarde van uw pand vindt u in het taxatieverslag.
Bij het taxeren van de woning wordt gekeken naar onder meer:
In principe hebben alle woningen die hetzelfde zijn ook dezelfde waarde, tenzij:
Het taxatieverslag kun je online inzien als de aanslag voor de gemeentelijke belastingen op jouw naam en BSN staat. Log hiervoor in met jouw DigiD. Je kunt het taxatieverslag alleen inzien als je eigenaar bent van het pand. Huurders dienen het taxatieverslag op te vragen bij de eigenaar.
Heb je na het zien van jouw taxatieverslag nog vragen en/of opmerkingen over jouw woning? Kijk dan eens in de Belastingbalie waar je kunt deelnemen aan de Interactieve WOZ-voormelding. Met deze deelname kun je de geregistreerde kenmerken van jouw woning in eigendom controleren en eventueel wijzigingen aan de gemeente doorgeven. De taxateur van de gemeente Almere bekijkt jouw opmerkingen en past het waar nodig aan. Op deze manier behoud je de regie over de gegevens van jouw woning. Heb je nog vragen? Bel naar 14 036 en vraag naar een van de werkvoorbereiders van de afdeling Belastingen.
De gemeente doet haar best om de WOZ-waarde zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Als je het niet eens bent met de waardebepaling (WOZ-waarde), dan kun je binnen zes weken online bezwaar maken via de Belastingbalie. Je moet hiervoor inloggen met jouw DigiD.
Nadat je een bezwaar hebt ingediend, ontvang je een schriftelijke bevestiging. Vervolgens beoordeelt de taxateur de vastgestelde waarde en indien nodig beoordeelt hij ter plaatse. Als de WOZ-waarde te hoog blijkt te zijn, wordt deze gecorrigeerd.
In de pers verschijnen regelmatig berichten van dienstverleners die zich opwerpen als belangenbehartiger voor je bij het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde.
Je betaalt dan voor hun diensten, maar let op, bezwaar maken is voor jou altijd gratis en je hebt er maar zelden een gespecialiseerd bureau voor nodig. Je weet immers zelf vaak beter waarom je het niet eens bent met de WOZ-waarde. Meestal werken dit soort bureaus op basis van 'No cure, no pay'. Dit betekent dat als zij geen resultaat voor je bewerkstelligen, dan hoef je niet te betalen. Als er wel resultaat wordt behaald, dan betaalt de gemeente de wettelijke kostenvergoeding.
Als je een gespecialiseerd bureau inschakelt en de WOZ-waarde wordt verlaagd, dan zal jouw aanslag voor de gemeentelijke belastingen worden verminderd en dan moet de gemeente een wettelijke kostenvergoeding betalen aan dit bureau. Het is belangrijk om te weten om welke wettelijke bedragen het precies gaat:
De totale vergoeding van de gemeente voor een normaal bezwaarschrift bedraagt dus € 878,-.
Deze kosten worden betaald uit de algemene middelen en dat heeft weer invloed op de tariefbepaling van volgend jaar. Gevolg is namelijk dat het belastingtarief omhoog gaat en daarmee de belastingaanslag. Alle belastingplichtigen worden met deze hogere tarieven geconfronteerd en dat is onnodig. Want zelf bezwaar maken is altijd gratis. Het klopt dus eigenlijk niet als deze bureaus zeggen gratis voor u te werken. Het kan invloed hebben op het nieuwe tarief.
Per 1 januari 2024 heeft er een wetswijziging plaatsgevonden. De bedragen voor de vergoedingen zijn verlaagd. Maar belangrijker voor u is dat de gemeente voortaan verplicht is om in WOZ procedures de toegekende proceskostenvergoeding rechtstreeks op uw rekening over te maken. Het mag dus niet meer direct worden uitbetaald aan het bureau. Op grond van de afgesloten overeenkomst is het echter meestal zo dat het toegekende bedrag toekomt aan het bureau. De gemeente staat echter buiten deze overeenkomst. Het bureau zal dan na de toekenning ongetwijfeld contact met u opnemen over dit onderwerp.
Als je een woning huurt, kan het zijn dat de WOZ-waarde op het aanslagbiljet staat. De gemeente vermeldt sinds 2016 de WOZ-waarde van huurwoningen op het aanslagbiljet. Dit komt doordat de WOZ-waarde sinds 2015 invloed heeft op de maximale huurprijs van sociale huurwoningen.
De maximale huurprijs van sociale huurwoningen wordt elk jaar opnieuw vastgesteld met behulp van het puntensysteem van het Woningwaarderingsstelsel. Op 1 oktober 2015 is dit puntensysteem gewijzigd. Sindsdien wordt een groter aantal punten gebaseerd op de WOZ-waarde van de huurwoning, waardoor deze waarde meer invloed heeft op de huurprijs. Omdat het puntenstelsel alleen voor sociale huurwoningen geldt, is de WOZ-waarde alleen van belang voor huurders van sociale huurwoningen. Toch vermeldt de gemeente de WOZ-waarde bij alle huurders.
De huurprijs van een sociale huurwoning verandert niet door het gebruik van de WOZ-waarde. De sociale huurwoning krijgt wel een ander puntenaantal, en dit puntenaantal beïnvloedt de maximale huurprijs. De verhuurder kan de huurprijs verhogen met de reguliere jaarlijkse huurprijsverhoging.
Als huurder van een sociale huurwoning kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Als je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde, kun je binnen zes weken na de datum op het aanslagbiljet online bezwaar maken. Twijfel je of bezwaar maken zin heeft of heb je andere vragen over de WOZ-waarde van jouw woning? Bel dan eerst vrijblijvend met een taxateur van de gemeente Almere via telefoonnummer 14 036.
Als huurder van een particuliere huurwoning kun je geen bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde. De hoogte van je huur staat los van deze waarde. Daarom heb je geen belang bij de WOZ-waarde en kun je geen bezwaar maken.