Direct naar paginainhoud

Onroerendezaakbelasting

De gemeente heft onroerendezaakbelasting over onroerende zaken. Dit zijn woningen, niet-woningen (panden die niet of slechts voor een deel voor woondoeleinden gebruikt worden, zoals kantoren, winkels en bedrijfspanden) en de grond waarop deze panden staan. De opbrengst komt terecht in de algemene financiële middelen van de gemeente.

Wanneer betaal je OZB?

Je betaalt OZB als je:

  • Eigenaar bent van een woning
  • Eigenaar bent van een niet-woning

Je betaalt OZGB als je:

  • Huurder/gebruiker bent van een niet-woning

Als huurder van een woning hoef je geen onroerendezaakbelasting te betalen. De OZB is een percentage van de WOZ-waarde van je pand.

Je betaalt de OZB via de gemeentelijke belastingaanslag.

Tarieven

SoortPercentage van WOZ-waarde
Eigenaren van woningen0,0971%
Eigenaren van niet-woningen0,3596%
Huurders/gebruikers van niet-woningen0,2889%

Rekenvoorbeeld

Je hebt een eigen woning met een WOZ-waarde van 200.000 euro. Het OZB-tarief voor een eigen woning is in 2022 0,1009% van de WOZ-waarde. Dit is 201,80 euro. Dit is het bedrag dat je aan OZB betaalt.

Belastingtarieven afgelopen jaren

SoortKosten
OZB eigenaren van woningen 20230,0962% van WOZ-waarde
OZB eigenaren van niet-woningen 20230,3500% van WOZ-waarde
OZB huurders/gebruikers van niet-woningen 20230,2812% van WOZ-waarde
OZB eigenaren van woningen 20220,1009% van WOZ-waarde
OZB eigenaren van niet-woningen 20220,3352% van WOZ-waarde
OZB huurders/gebruikers van niet-woningen 20220,2692% van WOZ-waarde

Verhuizing

Als je je pand in de loop van het jaar verkoopt, moet je de onroerendezaakbelasting voor het hele jaar betalen. Dit komt omdat de belasting gebaseerd is op de situatie op 1 januari. Als je op die datum bij het Kadaster staat geregistreerd als eigenaar, ben je belastingplichtig voor het hele jaar. Bij verkoop verrekent de notaris de zakelijke lasten met de nieuwe eigenaar. 

Als je in de loop van het jaar stopt met het gebruik van een onroerende zaak, moet je ook de onroerendezaakbelasting voor het hele jaar betalen. Dit komt omdat de belasting gebaseerd is op de situatie op 1 januari. Als je op die datum gebruiker bent, ben je belastingplichtig voor het hele jaar. 

Ga voor meer informatie over belasting betalen tijdens het verhuizen en/of het verkopen van je woning, naar de pagina 'Gemeentelijke belastingen betalen'.

De OZB voor niet-woningen

Als je jouw niet-woning hebt verkocht, moet je het volgende weten: 

  • Ben je op 1 januari van een belastingjaar eigenaar of gebruiker van een niet-woning in Almere, dan betaal je de aanslag onroerendezaakbelasting (OZB) voor het hele jaar.
  • Een tussentijdse wijziging of verhuizing heeft geen invloed op de hoogte van de aanslag.
  • Zorg ervoor dat je zelf jouw verhuizing of wijziging meldt bij de afdeling Belastingen.

Ben je op 1 januari geen eigenaar of gebruiker meer, maar heb je toch een aanslag ontvangen? Dan kun je een bezwaarschrift indienen. Vergeet niet om bewijsstukken mee te sturen, zoals een bevestiging van het einde van het huurcontract of een afschrift van de notarisafrekening. 

Niet-woningen zijn panden die niet of slechts gedeeltelijk voor wonen worden gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld kantoren, winkels, bedrijfspanden, horecagelegenheden, industrie, ziekenhuizen, bouwterreinen en scholen. 

De OZB voor niet-woningen bestaat uit twee delen: 

  • Eigenarendeel (OZBE): Dit is de belasting die de eigenaar van het pand betaalt. 
  • Gebruikersdeel (OZBG): Dit is de belasting die de gebruiker of huurder van het pand betaalt. 

Wat is het verschil tussen de eigenarendeel en gebruikersdeel?

De OZB voor niet-woningen bestaat uit twee delen: een eigenarendeel en een gebruikersdeel. Dit is bepaald in de Gemeentewet. 

Het eigenarendeel (OZBE) wordt betaald door de eigenaar van een onroerende zaak. Het gebruikersdeel (OZBG) wordt betaald door de gebruiker van een onroerende zaak. Elk jaar wordt vastgesteld welk deel van het pand wordt gehuurd (objectafbakening). 

De eigenaar van een pand op 1 januari moet het eigenarendeel betalen. Dit geldt ook voor degenen die een beperkt zakelijk recht hebben, zoals vruchtgebruik, recht van erfpacht, opstalrecht, recht van gebruik en bewoning of appartementsrecht. Als er meerdere eigenaren zijn, kiest de gemeente één van hen. Als je op 1 januari eigenaar bent, betaal je voor het hele jaar. 

De gebruiker van een niet-woning (zoals een winkel, kantoor of bedrijfsgebouw) moet op 1 januari het gebruikersdeel betalen. Ook hier geldt dat als je op 1 januari gebruiker bent,  je voor het hele jaar betaalt. 

OZB bij een gemengd object

Een gemengd object is een onroerende zaak die bestaat uit zowel een woningdeel als een bedrijfsdeel, zoals een agrarisch bedrijf of een woon-winkelpand. 

De OZB wordt als volgt berekend bij een gemengd object:

  • Als de waarde van het woningdeel 70% of meer van de totale WOZ-waarde is, wordt het woningtarief voor het eigenarendeel toegepast over de totale WOZ-waarde. Er wordt geen gebruikersheffing geheven.
  • Als de waarde van het woningdeel minder dan 70% van de totale WOZ-waarde is, wordt het OZB-eigenarendeel berekend over de totale WOZ-waarde van het object volgens het tarief voor niet-woningen. Het OZB-gebruikersdeel wordt berekend over de WOZ-waarde van het bedrijfsdeel. Over de WOZ-waarde van het woningdeel wordt geen gebruikersheffing geheven.

Bezwaar en beroep

Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde kun je hiertegen bezwaar maken. Tegen de hoogte van het OZB-tarief kun je geen bezwaar maken. De vaststelling van dit belastingtarief is een besluit van algemene strekking waartegen je geen bezwaar kunt maken. Als je het niet eens bent met de waardebepaling (WOZ-waarde) van je woning of niet-woning, kun je binnen zes weken digitaal bezwaar maken. Je moet hiervoor inloggen met je DigiD. 

Kwijtschelding

In bijzondere gevallen is kwijtschelding van de onroerendezaakbelasting mogelijk. Dat kan als je een laag inkomen hebt.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening