Rondje Weerwater

Met zijn groene oevers, strandjes en sportieve mogelijkheden is het Weerwater nu al een plek waar Almeerders graag komen. Dit is dé plek in de stad om te sporten, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

Er is een recreatieve track en we verbeteren de oevers. De Esplanade is omgetoverd tot een groen plein en heeft een stadsstrand en steigers voor de watertaxi.

De track, een parcours om te fietsen, wandelen en skaten rondom het Weerwater, is bijna afgerond. In 2017 is de aanleg begonnen en het hele Rondje Weerwater wordt na de Floriade Expo afgerond. Aan het blauwe asfalt herken je de track. Ook de Weerwaterbrug is af. Na de Floriade is de brug helemaal toegankelijk. Deze brug verbindt het Lumièrepark met de toekomstige Floriadewijk, Hortus.

In het rondje Weerwater zitten de Centrumkade, het Lumièrepark, de Groene Boulevard, de Zuidoever, de Floriade(wijk), het Strand Zuidoever en de Boulevard Stedenwijk.

Ontmoetingsplekken

Bij de nieuwe wijk Hortus is een beweegveld voor jong en oud. Ook tussen het Lumièrepark en de A6 komen ontmoetingsplekken om te bewegen en sporten of even te rusten tijdens een wandel- of fietstocht. Samen met bewoners, scholen en sportverenigingen kijken we hoe we het Rondje Weerwater nog aantrekkelijker maken. Kijk voor meer informatie op stadsgesprekken.almere.nl

Onderdeel van Almere 2.0

Het Rondje Weerwater is een van de sleutelprojecten van Almere 2.0 en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Almere, Provincie Flevoland en het Rijk.

Esplanade en het Weerwater

De Esplanade is in 2020 veranderd van een kale stenige vlakte in een groen en aantrekkelijk stadspodium voor Almeerders en bezoekers van het centrum. Een plek die aanvoelt als vakantie in de binnenstad waar je kunt ontspannen, spelen, sporten en genieten van evenementen en activiteiten. In maart 2022 is de tweede fase afgerond. De waterkant is veranderd in een stadsstrand en er zijn extra steigers aangelegd voor de vaarverbinding naar de Floriade en hierna de toekomstige woonwijk Hortus.

Ingericht voor allerlei gebruik

De Esplanade is nu geschikt voor allerlei soorten gebruik. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen genieten van deze prachtige plek in Almere Centrum.

De zitranden langs de met bomen en planten ingerichte terrassen, de banken bij de watertrap en het stadsstrand met een brede boardwalk nodigen uit om heerlijk te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Er is ook een vlak deel met grasvelden. Hierdoor blijft de Esplanade geschikt voor grote evenementen, zoals de triatlon of het Bevrijdingsfestival. Maar ook tal van kleinere evenementen vinden plaats op de Esplanade. De gemeente en haar centrumpartners zetten zich volop in voor programma's in het hele Weerwatergebied. Er is het hele jaar door van alles te beleven op en rond het Weerwater.

Tweede fase herinrichting

De werkzaamheden voor de tweede fase zijn afgerond.De Esplanade heeft een stadsstrand gekregen. Waar eerst water was, kun je nu heerlijk genieten op het strand. De steigers zijn uitgebreid voor de watertaxi naar de Floriade(wijk). Een horecapaviljoen, Strand22, maakt deze plek op de Esplanade helemaal af.

Rekening houden met elkaar

De Esplanade delen we met elkaar. Behalve wandelen mag je er ook fietsen en skaten. Maar scooterrijders moeten een andere route kiezen. Houd rekening met elkaar, dan is er voor iedereen ruimte op de Esplanade.

8 pleinen

De Esplanade is één van de acht pleinen in Almere Centrum die een metamorfose heeft gekregen. Het is één van de projecten waar de gemeente vanuit het programma Almere 2.0 en samen met partners werkt om het centrum levendiger, verrassender en aantrekkelijker te maken voor Almeerders en bezoekers.