Direct naar paginainhoud

Stationskwartier: Randstad

Achter het station van Almere Centrum, het Stationskwartier, komen nieuwe buurten. Hier komt een mix van wonen, werken en voorzieningen.

Aan de Wisselweg komen woontorens. Randstad 20 en 21 veranderen van bedrijventerreinen naar buurten met hoogbouw, bedrijven, voorzieningen en veel groen. De Stadswetering krijgt een grotere rol voor recreatie en watersport.

Ontwikkelingsplan

We werken nu aan een ontwikkelingsplan voor Randstad 20 en 21. In het plan werken we de ambities op het gebied van wonen, werken, mobiliteit en duurzaamheid  uit. We gaan in gesprek met ondernemers en bewoners, want we willen weten wat zij belangrijk vinden. Kijk voor meer informatie en data op de website Stadsgesprekken.

Hoogbouw

Tegelijkertijd maken we al afspraken over de nieuwbouwplannen in het gebied. Er is inmiddels begonnen met de eerste sloopwerkzaamheden van de voormalige kantoorpanden. Zuiver Vastgoed Groep gaat in 2024 een woontoren met 201 appartementen bouwen. De toren, met circa twee derde middeldure huurwoningen, komt vlakbij het spoor en wordt 70 meter hoog. Er komen 201 twee- en driekamerappartementen van 52 m2 tot en met 74 m2 met balkon. In de nieuwe woningen vinden waarschijnlijk vooral jonge stellen, alleenstaanden en expats een plek. Ook is er een daktuin. Op de begane grond zijn commerciële ruimtes. Er komen parkeerplaatsen, ook voor elektrische deelauto’s, en een grote fietsenparkeerkelder. Het ontwerp van de toren is van Geurst & Schulze architecten.

Woningen voor vergunninghouders

De gemeente heeft besloten om het pand Randstad 20-04 te kopen. De eerste jaren komen in het voormalige arbeidsbureau circa 50 vergunninghouders te wonen. Dat zijn mensen die een vergunning hebben gekregen om in Nederland te mogen blijven. De aankoop van het pand is nodig zodat de gemeente kan voldoen aan de taakstelling van het Rijk om mensen met vergunningen te huisvesten. Veel gemeenten lopen achter voor wat betreft deze taakstelling, zo ook Almere.

Op termijn kunnen hier ook andere groepen zoals urgente en regulier woningzoekenden komen te wonen.

Randstad 21

Het bedrijventerrein Randstad 21 wordt een gebied met verschillende woningen met hoogbouw, kleine bedrijven en (maatschappelijke) voorzieningen. Een duurzame wijk met veel groen. Omdat het dichtbij het station en OV-netwerk is, hebben voetgangers en fietsers prioriteit. Er komen plekken waar mensen samenkomen. Denk hierbij aan plekken voor cultuur, horeca en oefenruimtes.

De Wisselweg is ook onderdeel van het Stationskwartier.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening