Om vaarroutes aantrekkelijk te houden en de natuur te beschermen, heeft de gemeente Almere regels voor het aanleggen (afmeren) van boten.
Op de kaart vind je waar je in Almere mag afmeren. Bij de oevers die met groen zijn aangegeven mag je recreatievoertuigen die niet langer zijn dan 4,50 meter afmeren (Artikel 4 van de Nadere regels ligplaatsen van vaartuigen in de gemeente Almere). Op deze plekken verstoort jouw boot de natuur en de afvoer van water niet. Het gebruik van deze ligplaatsen is gratis. Je hebt hiervoor geen ligplaatsvergunning of ligplaatsvignet nodig.
Als je boot langer is dan 4,50 meter moet je altijd afmeren in een van de havens. Vaste ligplaatsen in de havens van de gemeente zijn niet gratis.
De vaste ligplaatsen zijn roze op de kaart (artikel 3 van de Nadere regels). Je mag deze ligplaatsen alleen gebruiken als je hiervoor een huurcontract met de gemeente hebt. Je vraagt een vaste ligplaats aan met het formulier op deze pagina. Een vaste ligplaats in de Hengelohaven kun je niet aanvragen. Deze zijn alleen voor boten die vroeger bij Jachthaven Haddock lagen.
We krijgen meer aanvragen dan er ligplaatsen beschikbaar zijn. Daarom werken we met een wachtlijst. We behandelen aanvragen op volgorde van aanmelding. Als je niet op de aangeboden plaats reageert, gaan wij ervan uit dat je geen interesse meer hebt. We halen je dan van de wachtlijst.
Huur je nu een vaste ligplaats, maar wil je hier geen gebruik meer van maken? Stuur dan een e-mail naar havenbeheer. Dan stoppen we het huurcontract. Er geldt wel een opzegtermijn. Hoe lang die is staat in je huurcontract. Je mag niet met anderen van ligplaats ruilen. @almere.nl
De passantenligplaatsen zijn bruin op de kaart (artikel 5 Nadere regels). Bij passantenligplaatsen aan steigers langs oevers van plassen en grachten mag een boot korter dan 4,5 meter maximaal 72 uur achter elkaar liggen. Behalve als op die plek een andere periode is aangegeven. Na deze 72 uur mag je de ligplaats minimaal 2 x 24 uur niet voor dezelfde boot gebruiken. Op deze plekken zijn geen nutsaansluitingen of toiletten.
Boten die langer zijn dan 4,5 meter moeten altijd de passantenligplaatsen in de gemeentelijke havens gebruiken. Afmeren aan de passantenligplaatsen in de Havenkom in Almere Haven mag alleen na overleg met de havenmeester. De ligplaats kost geld.
Voor sommige sluizen of bruggen hebben we wachtplaatsen aangelegd (artikel 6 Nadere regels). Die zijn kobaltblauw op de kaart. Dit zijn ligplaatsen die je alleen kunt gebruiken als je wacht op de sluis of brug.
Op sommige plaatsen in de stad zijn ligplaatsen voor woonboten (artikel 2 Nadere regels). De eigenaar van een woonboot mag een boot afmeren binnen de eigen ligplaats, als hierdoor geen gevaar of overlast voor de omgeving ontstaat. Er zijn geen vrije ligplaatsen voor woonboten beschikbaar. Ligplaatsen met woonboten worden aangeboden via makelaars.
Er zijn algemene regels (artikel 13 Nadere regels) over waar nooit mag worden afgemeerd. Daarnaast staan op de kaart ligplaatsen waar alleen sommige groepen mogen aanmeren. Die plekken vind je op de kaart als:
Boten mogen niet overal liggen. Een booteigenaar die zich niet aan de regels voor afmeren houdt, krijgt een ‘aankondiging bestuursdwang’. Dat is een bericht waarin we laten weten dat we de boot weghalen als de eigenaar dit niet zelf doet. Als we niet weten van wie de boot is, dan plakken we de aankondiging bestuursdwang op de boot. De aankondiging zetten we ook op officielebekendmakingen.nl. De kosten van het weghalen, het opslaan en de mogelijke verkoop of sloop van de boot brengen we in rekening bij de eigenaar.
Bij het weghalen van boten maken we proces-verbaal op en lichten we de politie in. We bewaren de boot maximaal 13 weken, als de boot nog waarde heeft. Als zich binnen deze periode niemand heeft gemeld, verkopen of slopen we de boot. Boten die voldoen aan de wrakkenwet slopen we al eerder. De waarde van zo’n wrak is te laag om de kosten voor het weghalen, opslaan, verkopen of slopen te betalen. Een boot valt onder de wrakkenwet als deze voldoet één van de 4 voorwaarden:
Heb je een vraag over een boot die we hebben verwijderd, maak dan een Melding Openbare Ruimte. Je moet dan kunnen bewijzen dat de boot van jou is. Als we de boot in de tussentijd hebben verkocht, dan heb je als eigenaar recht op geld dat de verkoop mogelijk heeft opgeleverd. De kosten die we hebben gemaakt voor het verwijderen, opslaan en verkopen trekken we van dit bedrag af.
Heb je vragen? Neem dan contact op met 14 036.