Direct naar paginainhoud

Speelplekken

We vinden het belangrijk dat iedereen buiten kan spelen en bewegen. We leggen speelplekken aan, onderhouden ze en bezoeken deze zelf regelmatig om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn. 

Natuurlijk spelen

Het afgelopen jaar hebben we meerdere speelplekken opgeknapt, hersteld of vergroend. Bij de inrichting van de speelplekken hebben we naast traditionele toestellen, zoals schommels en glijbanen, ook gebruik gemaakt van natuurlijke elementen, zoals keien, boomstammen en stapstammen. Zo maken we speellandschappen waardoor de fantasie van kinderen wordt geprikkeld. Het zijn plekken waar je kunt spelen, sporten en ontmoeten.

Hoe deze speelplekken eruit zien

De natuurlijke speelplekken zien er vaak iets anders uit dan andere speelplekken die we in Almere kennen. Voorbeelden vind je op de pagina Inspiratie voor speelplekken.

Herinrichting speelplekken

Soms plaatsen we nieuwe speelplekken en ook richten we oude speelplekken opnieuw in. We organiseren dan participatiemomenten waar bewoners en kinderen meedenken over hoe de speelplekken er uit komen te zien. Op stadsgeprekken.almere.nl is de voortgang hiervan te volgen.

Speelbeleid: Samen op avontuur

Bewegen is natuurlijk gezond, want we zijn fitter, hebben minder stress en voelen ons prettiger. Voor kinderen is spelen ook belangrijk voor hun ontwikkeling. Iedereen kan buiten bewegen en om dit te ondersteunen kijken we naar aantrekkelijke plekken om samen te spelen en een openbare ruimte die uitnodigt om te bewegen. We schreven hierover een visie met de naam ‘Samen op avontuur’ dit document en het uitvoeringplan zijn op te vragen bij de gemeente via almere.nl/contactformulier.

Een jaarlijkse inspectie

Elk jaar onderzoeken we of de speeltoestellen veilig zijn. Soms zien we dat een toestel niet meer aan de gestelde eisen voldoet of dat het toestel te oud is geworden. We kunnen er dan voor kiezen om een speeltoestel weg te halen of op te knappen. We proberen altijd om speeltoestellen of onderdelen hiervan te hergebruiken en ze zo een tweede leven te geven. Zo houden we onze speeltuinen niet alleen veilig, maar zorgen we ook voor een duurzaam beheer.

Inclusief spelen

Spelen is belangrijk voor alle kinderen. Sommige kinderen kunnen door een beperking niet goed samen spelen met anderen. Almere deed daarom de SamenSpeelBelofte waarbij we beloven dat iedereen kan spelen op onze speelplekken. Dit gaat niet alleen om het goed bereikbaar maken van speelplekken, maar ook door het plaatsen van de juiste speeltoestellen en je sociaal welkom voelen.

Samen voor meer speelherinneringen

Als je voor de langere termijn meer speelplekken in de buurt wilt, denken wij graag met je mee. Lees de tips om samen met de buurt de kinderen meer te laten spelen.

Vragen

Als je vragen hebt, neem dan contact met ons op via almere.nl/contactformulier of bel op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 17.00 uur naar telefoonnummer 14 036.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening